用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文中學同英文中學有咩唔同??
go

中文中學同英文中學有咩唔同?? [複製鏈接]

中文中學同英文中學有咩唔同??小囡入讀中文中學,但數學係英數,科學都用英文上堂,咁有咩唔同,佢學校有四班,四班都用英文上,我原本以為得一至兩班用英文,點知唔係,咁都唔錯wow
   0    0    1    0

回覆:中文中學同英文中學有咩唔同

中西史就中文,通識用中文,不過我d朋友通識用中文好d

禁英中咪就喺除中文、中史外,全都用英文囉~

CYWYBB 發表於 14-9-4 00:16
中文中學同英文中學有咩唔同??小囡入讀中文中學,但數學係英數,科學都用英文上堂,咁有咩唔同,佢學校有四 ...
有四英英文班, 都好好WOW

英文中學除中文及中史外,全部都係英文, 而有某些中文中學數學,科學都用英文,其餘科目都係中文

其實現在已冇分英中/中中好多年。 即 emi or cmi

http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/speeches/sed/2012/20090311151551.html

引用:+本帖最後由+bestwish+於+14-9-4+11:52+編

原帖由 bestwish 於 14-09-04 發表

其實現在已冇分英中/中中好多年。 即 emi or cmi

政 府 推 出 教 學 語 言 微 調 方 案 , 正 式 放 棄 沿 用 多 年 的 「 中 文 中 學 」 、 「 英 文 中 學 」 二 分 法 , 明 年 新 學 年 實 施 。日 後 學 校 可 按 中 一 收 生 質 素 , 自 行 決 定 教 學 語 言 , 舉 例 每 班 學 生 , 如 果 八 成 半 人 , 成 績 屬 於 全 港 首 四 成 , 學 校 可 決 定 科 目 用 中 文 教 或 英 文 教 , 即 目 前 的 英 文 中 學 , 通 識 或 體 育 科 , 都 可 以 用 中 文 教 授 。至 於 其 餘 未 達 要 求 的 班 別 , 需 要 繼 續 以 母 語 教 學 , 但 可 以 增 加 英 語 教 學 時 間 , 英 語 延 展 課 時 , 劃 一 上 調 至 最 多 25% , 學 校 可 以 選 擇 在 個 別 科 目 , 用 英 語 作 為 授 課 語 言 , 增 加 學 生 接 觸 及 運 用 英 文 的 機 會 。教 育 局 局 長 孫 明 揚 向 立 法 會 議 員 介 紹 方 案 內 容 時 指 出 , 新 方 案 已 經 過 一 年 多 的 諮 詢 , 最 近 獲 行 政 會 議 通 過 , 經 微 調 後 的 教 學 語 言 政 策 , 有 助 培 養 學 生 中 英 兼 擅 , 令 學 校 有 更 大 空 間 作 出 專 業 自 決 , 體 現 因 材 施 教 , 他 明 白 會 因 此 為 教 師 帶 來 壓 力 , 政 府 會 有 額 外 資 源 支 援 教 師 。 

ponnychan    發表於 14-10-9 09:51

有些中學是英文數學書, 廣東話教授, 考卷是英文題目.

現在所謂英中, 可以通識, PE, ART, Music 選擇用中文教。

而所謂中中, 亦都可以因學生能力某些科目用英文教。

但用英文書, 同用全英文教授又係兩回事。

同意黃巴士所講, 有D學校雖然用英文書英文卷, 但係可以用廣東話教。

所以現在好難界定點樣先算係英中同中中了。

ponnychan  同意  發表於 14-10-9 09:04
sonkhl  agree your comment.  發表於 14-9-4 13:08

亞囡個間係用英文教數學,因為屋企附近有所學校都是中中,有四班,但只有兩班用英文教,所以我先咁問,仲有個間學校超多人喜歡,咁奇,可能近地鐵站啦,我諗炸

bestwish 發表於 14-9-4 11:56

政 府 推 出 教 學 語 言 微 調 方 案 , 正 式 放 棄 沿 用 多 年 的 「 中 文 中 學 」 、  ...

唉, 咁咪即係兜兜轉轉, 某程度又回復到母語教學前的境況, 即是我讀書時的境況!!!???

我仔果間係中中,4班,2班3科英文教,另2班數學都用埋英文教,
我仔入左中文數學班,自小慣左中文教學我又覺得打下基楚都好

其實中文數仲難解拆過英文數

MariaTsui  agree  發表於 14-10-9 11:32
ponnychan  同意  發表於 14-10-9 09:05

回覆:TwinWong 的帖子

同感 仲有d名詞術語用中文好難理解

讀中文中學,上到大學會唔會跟唔上?

YDLFATHER  我都想知  發表於 15-2-12 21:07

醒目開學勳章

回覆:中文中學同英文中學有咩唔同

大學用英文教,所以家長在選中學時想子女讀英中就係呢個原因。

YDLFATHER    發表於 15-2-12 21:05

由我果代開始,我成個家族香港成員裡面,大概十個考過香港公開試既,我阿女係唯一一個讀中文中學既。但係佢既英文係所有人中最好。

英中生主要因為多睇英文書而英文好。但係讀中文中學都可以因為母語教學,省卻好多時間,用黎睇更加適合程度同內容既英文書,英文都可以好好。

bb12345 發表於 14-9-24 17:37
讀中文中學,上到大學會唔會跟唔上?

時移勢易, 上面已有家長講左, 依家英中中中, 分別不大.  入到大學, 即係18%之一, 要俾d信心, 要知道, 英中都唔係個個英文好, 好睇邊間學校出黎.  

YDLFATHER    發表於 15-2-12 21:06
‹ 上一主題|下一主題