用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 他們讀那間中學?
樓主: wkkelvin
go

他們讀那間中學?

fatman69 發表於 14-9-3 18:34
照我知好多家長都避左匯基,另一方面亦注意他們入了那所大學,之鋒入公大政治糸,周庭入浸大社會科學院。

...

周庭母校 衣車 都無人避

回覆:他們讀那間中學?

如果家長希望子女多參與社運,入滙基可能是一條好出路,正所謂人各有志,所以這可能反而是另一賣點。

fatman69 發表於 14-9-4 11:27
如果家長希望子女多參與社運,入滙基可能是一條好出路,正所謂人各有志,所以這可能反而是另一賣點。

...

在觀塘,唔向 滙基 走, 還可向 福建 走;

回覆:他們讀那間中學?

福建仲係一條龍,有可取之處。

elbar 發表於 14-9-4 11:40
在觀塘,唔向 滙基 走, 還可向 福建 走;
福建附近都有秀茂坪警署, 應該好安全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

第一間要避開的應該是DBS

回覆:akys 的帖子

點解?

回覆 wkkelvin 的帖子

佔中十人起碼兩件,大專幾間裏最好避開HKU。

Marco-ma  CU 校長都唔係好人, 鼓吹罷課的.   發表於 14-9-7 13:57

引用:照我知好多家長都避左匯基,另一方面亦注意

原帖由 fatman69 於 14-09-03 發表
照我知好多家長都避左匯基,另一方面亦注意他們入了那所大學,之鋒入公大政治糸,周庭入浸大社會科學院。

...
點解要避?

引用:照我知好多家長都避左匯基,另一方面亦注意

原帖由 fatman69 於 14-09-03 發表

...
佢哋應該避哂所有香港學校,返國內軍校讀

貪湯顯明, 梁展民間貴族男校

肥龍許仕仁間神級男校

我相信以上兩校出幾多"貪男" , 排隊的人龍依舊咁長

引用:請問”學X思X”的骨幹成員是讀那間中學的?

原帖由 wkkelvin 於 14-09-03 發表
請問”學X思X”的骨幹成員是讀那間中學的?
中國第一個超級革命家都讀過 男拔,皇仁,港大;咁啲人會否避之則吉

之前看tv也有些反感,但聽過他和某議員的對話,有些改觀,說話很有條理,如果學校能教到我個有這skill, its a big plus

elbar 發表於 14-9-4 21:32
中國第一個超級革命家都讀過 男拔,皇仁,港大;咁啲人會否避之則吉

...
革命成功就會被歷史評為英雄,未/不成功就係動亂份子
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

長毛又係邊間?

chocolatebean 發表於 14-9-5 13:17
長毛又係邊間?
去wiki睇下: 梁國雄少年時曾在金文泰中學讀書
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 doggy2013 的帖子

呢個topic好有趣, 又學到嘢.

回覆 elbar 的帖子

死啦,港大唔讀得,中大有講師教授支持佔中,即係2大都唔讀得........  

Most of the students and politicians involved in the democratic movement are from EMI and elite schools. Do not send your kids to EMI and elite schools and send them to Band 3 schools instead. I think it will suit your thoughts.