用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 報讀聖保羅男女附小 限交3頁履歷
樓主: JWKun
go

報讀聖保羅男女附小 限交3頁履歷 [複製鏈接]

ganggang 發表於 14-9-6 23:12
抱着buy mark six 的心情便可, 我只系输了transportation fee

仲有郵票、回郵信封、相片。。。

回覆:報讀聖保羅男女附小 限交3頁履歷

學校講到明最少收30%無關係學生俾人講係假,收少啲portfolio頁數又俾人話,唔收又話,其實你信呢間學校係公平收生就信,唔信的話就唔好報,真係唔駛咁多陰謀論。

我見到的事實係,好多有關係人士,第二輪面試都入唔到。

連有關係都收唔矖,冇關係唔駛唸。30%即around 40人,全港咁多人,只俾40個位出嚟玩。機會好微。

引用:學校講到明最少收30%無關係學生俾人講係假

原帖由 Avanti 於 14-09-08 發表
學校講到明最少收30%無關係學生俾人講係假,收少啲portfolio頁數又俾人話,唔收又話,其實你信呢間學校係公 ...
同意。學校無收我女,但我識幾位考到入去的孩子,都是無關係人士,幾位都係乖巧、聰明有自信。我女在以上三方面確是不夠他們好,所以我對結果心服口服。

我覺得此校確是有用心去揀選適合的學生,而不是外間傳聞的只講關係講身家講家世。

如果對校方抱有懷疑和猜忌,缺乏信任就不如不要報考了。

gwengwen    發表於 14-10-20 04:01

They do admit children without relationship, however, they like to admit children with parents who are medical practitioner...

引用:They+do+admit+children+without+relations

原帖由 daisy17772 於 14-09-09 發表
They do admit children without relationship, however, they like to admit children with parents who a ...
我的確相信佢地會取錄冇關係又叻仔叻女的人,但更相信佢地會取錄有關係有後台但又麻麻地叻嘅小朋友

4001cc 發表於 14-9-8 11:23
校長就係咁講, 大家可信或唔信. 你既問題應該問下校長先知答案.
咁真是令人吃不消,如果校長講的嘢有人信,照計冇人交portfolio,但是,事實上,真是很多(可能是絕大部份)申請人交portfolio,係晤係告訴我們,申請人唔係幾信校長呢番話?
學校應該知道今年有幾多申請人,其中有幾多人交portfolio,即係代表有幾多人,對學校講的東西沒有全面相信及接受囉。

我朋友係哈佛大學畢業,以佢的智慧,佢都唔明,既然學校唔會因portfolio而加或減分,點解學校又接受申請人portfolio呢?限制頁數,說明學校想睇,但唔想睇咁多。真是矛盾!

4001cc 發表於 14-9-8 11:23
校長就係咁講, 大家可信或唔信. 你既問題應該問下校長先知答案.

前校長講得較清楚,from memory 太概係咁上下:
每份portfo都會看,每日要留到好夜才看得完,家長將eca 和得獎list out 便可,無需要cert copy, 但如有代表性的加埋亦無妨,eg, 全港公開比賽冠軍,超班的樂器級數。

言下之意,唔洗rocket scientist 去解讀

Ps 全港公開比賽-不是指小圈子一年十幾次個d。

MrBeast 發表於 14-9-9 11:33
前校長講得較清楚,from memory 太概係咁上下:
每份portfo都會看,每日要留到好夜才看得完,家長將eca 和 ...
校長咁忙,反正portfolio唔加分或減分,睇嚟做乜?

fatty64 發表於 14-9-7 15:45
有收街外人O既, 只係數目少D jei
我識一個女仔今年小一, 父母普通人, 讀的唔係名幼, 唔識人, 都入到~
仲只 ...
我個女好多同學都係無關係人士, 就算有關係都係哥哥姐姐在裡面讀。
當年我哋係N無人士, 無宗教無親友父母都要返工, 有幸入到2nd in的, 校長會話你知你仔女既特質在哪裡而選中佢, 性格乖係一定唔少得。SPCC的interview不重學術, 反而老師會在面試中觀察小朋友品行, 每個小朋友都會在問題中展露真正個性。
Btw, 愛閱讀尤其重要, 而且唔係睇圖畫, 我女小一時大家同學都睇Captain Underpants, Rainbow Magic, etc...

4eyesDad 發表於 14-9-9 11:03
咁真是令人吃不消,如果校長講的嘢有人信,照計冇人交portfolio,但是,事實上,真是很多(可能是絕大部份) ...
Portfolio唔一定要放一大堆cert, 比賽成績, etc. 其實Portfolio校長一定有睇, 但一朝半刻的獎項, 學校唔會有興趣。反而應該係for 學校對你小朋友更深認識的一個機會。限制頁數, 係唔想家長花時間金錢在預備portfolio上, 學校比較著重家長要多陪伴小朋友, 唔係埋頭做文件show off。

我當年除了鋼琴考試cert, 咩比賽都無放入去, 只係在Portfolio show了很多女兒唔同活動既開心照片, 同埋自己寫咗啲培養女兒既點點滴滴喺裡面。好記得2nd in的時候, 梁校長唔需要拎住Portfolio都可以清楚記得內容同我分享培養小孩的心得, 校長對小朋友非常上心, 關愛程度會嚇你一跳。

其實你去簡介會, 校長講既你又質疑, 又對安排咁有意見, 咁點解仲要交申請表呢?

gwengwen 發表於 14-10-20 04:00
Portfolio唔一定要放一大堆cert, 比賽成績, etc. 其實Portfolio校長一定有睇, 但一朝半刻的獎項, 學校唔會 ...
好矛盾啊,一方面話portfolio 冇用,另一方面校長在百忙之中亦去花時間去睇,據你所說,「非常上心」tim。在學位少,申請人多的情況下,你估家長會點做?心照不宣喇!普通的成年人真是不會質疑皇帝有沒有穿衣服的。

回覆:4eyesDad 的帖子

我諗校長指父母瘋狂scan cert係冇用,唔會加分,但對小朋友增加了解係有用。
即係如果你認為要show off比校長睇你仔女幾天下無敵特異功能就係冇用,如果你想佢了解你仔女未必喺面試見到既一面或同佢分享培育子女既心得,佢一定會用心睇。
其實你成日話矛盾,做人就係咁矛盾,作為一個家長淨係識陰謀論,猜度和投訴矛盾而唔係用心教導好仔女既,你份portfolio寫到曉飛都冇用。

引用:我諗校長指父母瘋狂scan+cert係冇用,唔會

原帖由 gwengwen 於 14-10-21 發表
我諗校長指父母瘋狂scan cert係冇用,唔會加分,但對小朋友增加了解係有用。
即係如果你認為要show off比校 ...
你話明做人係矛盾的,你咁誠實,比個like你。但是你孩子今日這樣的成功,間接鼓勵其他家長要同你一齊去矛盾地做人,正如校長話portfolio 冇用但又要睇同時記上心,真是不敢恭維!這不是任何陰謀論,任何portfolio ,如果真係認為冇用,可以唔收,或者唔睇,有何困難?

stinkyrabbit111  功能..  發表於 14-10-21 13:16
stinkyrabbit111  如我無記錯, 樓上小朋友係有特異   發表於 14-10-21 13:15

Sorry,路過8, please forgive me...although i did not go to the school's interview, i think there must be a role of portfolio, otherwise what's the point of handing in? The key is what achievements are on the list...

引用:They+do+admit+children+without+relations

原帖由 daisy17772 於 14-09-09 發表
They do admit children without relationship, however, they like to admit children with parents who a ...
有無例外?

behappydad 發表於 14-11-3 20:15
有無例外?
Yes certainly there're some.  But that's definitely their preference.  

想問portfolio 可唔可以用膠圏bind? 定係只可用訂書機訂?

用膠圏bind
‹ 上一主題|下一主題