用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六portfolio用透明folder 或是釘角就可以? ...
樓主: winniecws
go

小六portfolio用透明folder 或是釘角就可以? [複製鏈接]

如果電腦打上去我就煩

sonkhl 發表於 14-9-3 13:38
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

咁講又誇張左,學校不會因太多頁或因多餘資料便整份扔掉.
去年DBS有說要用魚尾夾,方便他們拆。

nicemelody    發表於 14-9-24 19:12

引用:如果電腦打上去我就煩

原帖由 LOKLOK89 於 14-09-03 發表
如果電腦打上去我就煩
排證書次序最好要跟番中學報名表填寫的次序,有些中學排運動獎項先、有些排音樂獎項先、有些排按你認為最有成就的排先,所以次序間間學校唔同,如果用電腦預先打好,我覺得反而無咁flexible

nicemelody    發表於 14-9-24 19:12

醒目開學勳章

回覆:小六portfolio用透明folder 或是釘角就可以?

真恕我愚笨,什麼是魚尾夾?

醒目開學勳章

引用:真恕我愚笨,什麼是魚尾夾? +

原帖由 winniecws 於 14-09-03 發表
真恕我愚笨,什麼是魚尾夾?

winniecws  Thanks so much :)  發表於 14-9-4 15:09

回覆 LOKLOK89 的帖子

Actually, what the seconday school concern is MAINLY the Ranking from the Education Board.  Others concern is the District organised Competition.  Any other In-School duties, such as Prefect, Moinitress, etc. is not so important.

Further, not so many paper (Certificate) is required.  By my past experience, except the Application Form, I can attach four pages ONLY.  Others please take it away.

SONIALAI 發表於 14-9-4 11:21
多謝妳!我初為全份文件不可超過10張紙.

證書,我冇编碼…
只用釘書机,在左上角钉
内涵最重要,外表整齐便可,
不需豪裝!

有學校要求雙面影印証書, 每面印4个, 最多八張紙

以上的要求是否政府學校?如果考直資都是不須交PORTFOLIO?

請問cert正本幾時要交比中學睇,是否自行交表格時一起比中學望下,然後可攞走?

請問獎狀和證書比報名表內既項目多, 咁點呢?

有d運動獎係獎牌或獎杯, 又無印上得獎者姓名, 咁點資料?

謝謝!

回覆:小六portfolio用透明folder 或是釘角就可以?

請問朗誦、音樂節果啲年年有參加是否交最update果張就得?

SONIALAI 發表於 14-9-4 11:21
Actually, what the seconday school concern is MAINLY the Ranking from the Education Board.  Others concern is the District organised Competition.  Any other In-School duties, such as Prefect, Moinitress, etc. is not so important.
其實,地區比賽同樣不重要。至少要全港性的比賽,最好是國際級的比賽。

IwanBB 發表於 14-9-23 16:53
請問獎狀和證書比報名表內既項目多, 咁點呢?
有d運動獎係獎牌或獎杯, 又無印上得獎者姓名, 咁點資料?
只需要填最好的成績,例如Piano有Diploma,便不要填8級的資料。

IwanBB  明白. 謝謝!  發表於 14-9-25 16:21

有d運動獎係獎牌或獎杯, 又無印上得獎者姓名, 咁點交資料?

謝謝!

‹ 上一主題|下一主題