用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田崇真學校 沙田崇真學校2014 小一揮手區
樓主: bbpochacco
go

沙田崇真學校2014 小一揮手區

回覆 girbaudst 的帖子

Thank you, girbaudst, 同班主任傾咗啦,她真係好reasonable , 也認為若小朋友並非十分有興趣,宜先集中學業發展及一至兩樣興趣班已經足夠!合唱團老師亦會明白的。

回覆:MAMAMEEE 的帖子

想請教下, 請問您們覺得功課輔導班好嗎?

小一的功課是比KG多了, 又深咗!我期望小朋友可於合理的時間內完成功課, 並培養其自律性, 及自我的解題能力。同時避免了親子衝突, 及小朋友對家長的依賴!

請問您們覺得功課輔導班可會有如此的好處呢?
由小一開始是否有此需要呢?

Thanks!

我地就必須, 因為雙職家長,
好處係外人教小朋友易 d, 特別係夾到的話。
我小朋友放學就會接住返兩小時功課班包埋默書, 每日都攪惦哂先返屋企。 跟住就玩, 食飯沖涼睡覺。。。。考試期間功課班導師都會幫佢温習, 無功課既日子都會俾卷佢做。
每日我地放工返到去, 只需要幫手對吓嘢, 簽手册就攪惦, 大家都輕鬆 d。 假期幫佢温習吓。
小朋友係功課班, 因為環境影響, 佢會專心。 課室内朋輩又有競爭, 造成高效率。 有經驗既補習社會知道小朋友應該係咩年級要至少識乜, 提供埋補充習作, 幫到家長手。 當然, 自己教都好, 但家長要有耐性, 小朋友係屋企要集中, 依家小學功課都唔嘢小。 一年班仲輕鬆, 我地二年班功課多好多, 默書密好多。我覺得沙崇二年班開始谷。。。。

LOVEIS  我想問放學後去功課班,是學校功   發表於 14-12-18 16:13

好多謝, 您的意見!
小朋友可自行有效率去完成使命, 相信長遠來他們的禆益很大, 回家後, 還可以和家人玩, 多好啊!
另外, 還可減低小朋友對父母的依賴和不必要地衍生出來的脾氣!

若功課輔導班對小朋友是適合的話, 真是一舉多得呀!

唔駛客氣,大家交流吓

想請教下,所有的測驗紙都不會派回的嗎?

想同阿女溫習下,點好呢?

無記錯, 所有科評估卷會係考試前派返。
另外, 按舊年經驗, 中文科考 [説話], 妳可揾圖畫, 教小朋友去按幅圖内容去做 present。 因為呢部份無得讀, 要訓練。

回覆:沙田崇真學校2014 小一揮手區

另外, 中/英閱讀理解都要靠平時做練習, 新城市商務書局内有齊各年級中英數補充習作。可以買黎俾小朋友閒時做。啟思出既唔錯。。學校好似都用佢。

非常感謝你的資料,正在努力中!

星期一便考完試, 又可以盡情閱讀了, 學校圖書館好多好書, 係咪主要係林主任選架? 阿女好鍾意啊!
其實, 我個人覺得就算考試周都唔使停止借書.
不過, 唔知係咪有其他行政上的需要?

女女今年已畢業 路過
女話中學個math老師不如鄺主任窩
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

係咪林主任負責就唔清楚。。。另外, 好似每個班房都自設圖書角, 可以借書。

題外話, 天氣凍, 學校係容許同學着羽絨等返學。

引用:女女今年已畢業+路過女話中學個math老師不

原帖由 candyhmama 於 14-11-29 發表
女女今年已畢業 路過
邊方面。。。樣?!

candyhmama 發表於 14-11-29 23:15
女女今年已畢業 路過
鄺主任當然好啦!  今日我見到有D升了中學的舊生番來探她呀, 好好傾咁喎!
小一未分班前, 不知幾希望可以係佢做班主任, 最後先知, 原來今年佢身兼重任, 無做任何班主任 lu....

girbaudst, 講真, 鄺主任呢方面又幾得體, 又唔花巧 !

無錯

醒目開學勳章

個人感覺,莫老師做班主任,d小朋友都好乖好聽話,但覺得莫老師好似唔係好like我打去問野, 雖然態度唔差,但說話就聽得出,希望是我多疑啦!

回覆 bbpochacco 的帖子

我見D媽媽接放學時, 她態度不俗。有笑容、有禮貌。
校長好鼓勵我們和老師溝通,不用擔心喎!

回覆:bbpochacco 的帖子

我小朋友舊年都係莫老師做班主任。
佢俾我印象都唔錯, 我無試過打電話去學校揾佢。 我諗小學教師都好忙, 或者妳可以試吓接放學時同佢傾, 又或者問吓佢閒時咩時間方便接電話。

今日係休憩操場, i.e. 圖書館出面, 見到幅大貼相裹的校長, 感覺而+的她老了好多, 相信呢幾年佢為沙祟都勞心勞力啦!