用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 校車實在是太早啦
go

校車實在是太早啦

今天第一天搭校車返學,覺得校車真的好早。我們住何文田,到學校不用10分鐘的士,7點就要上校車。6點幾就要起身,好辛苦啊。

咁早?我是荃灣區,7:10分先上車,不過我小朋友是坐街車。

misstaisen 發表於 14-9-2 07:16
今天第一天搭校車返學,覺得校車真的好早。我們住何文田,到學校不用10分鐘的士,7點就要上校車。6 ...
咁早? 我大埔都係6:55上車喎, 係校車嚟的。

kelly_0404  大埔邊個站?  發表於 14-11-13 11:04

我住紅磡都要7點!!!!!!人都癫

回覆:校車實在是太早啦

我仔屯門,6:10上車

回覆:misstaisen 的帖子

因為大部份校車要再接幼稚園個班,所以就算近都早上車,我仔個架藍田油塘線都係咁。

今天小兒返來話,到學校,校門還沒開

回覆 shan1022 的帖子

哇,要5點幾起身,好辛苦啊。

回覆 ptm 的帖子

請問在哪搵街車??

shan1022 發表於 14-9-2 15:52
我仔屯門,6:10上車
冬天起身好辛苦的, 可憐。

jovinng 發表於 14-9-2 13:30
Hi, jovinng
囝囝今年係咪升小四? 我囡囡終於升小二, 見到數學上學期尾終於要學乘數, 數學同體育係囡囡死亡之卷, 同係陳老師教, 囡囡話聽唔明, 好驚!!!!!!!!

我地青衣, 第一站上車, 6:35

回覆:samanthalht 的帖子

唔知將軍澳 有冇校車到?

little_yolky  我記得有喎。  發表於 14-9-22 13:08

回覆 little_yolky 的帖子

Hello Little Yolky,
有冇去補習,好多女仔D數學係麻麻地.
我囝(P.4)D中文一樣係差.......課外書又吾想睇,愁爆,中文合格已經揄笑...
佢(我囝)真係好Hea!!又反叛!!!!!!!!!有咩辦法

jovinng 發表於 14-9-22 12:45

Hello Little Yolky,
Hi jovinng, 無補習呀, 因為補習係無用的, 佢直式計啱橫式抄錯, 文字題無寫單位果啲衰嘢。上年下學期因為數學跌咗10分, 同上學期差咗10名。不過, 都係果句, 升到班就算。佢前兩日仲同我講:媽咪我終於知道自己點解考唔到第一第二名了, 因為考第一第二名既媽咪係好靚既(同學仔俾咗媽咪張相佢睇)

小四中文係咪好深? 阿囡好鐘意睇中文書, 但唔知點解都係成日唔識字。最大件事係唔鐘意睇英文書, 所以啲英文真係.......。小四成績表要見人了(考直資的話), 你都要奸巴爹。同埋考中學好似要睇操行分, 最少要B+。佢做乜咁反叛, 唔係話男仔遲啲反叛期咩? 4年班得9歲, 應該都好乖格, 你問佢想點, 有咩目標, 做咩咁hea?
妹妹下個月四號考小一了, 好擔心。上禮拜去開放日, 話今年幼稚園有百一人hold位, 我真係差啲暈咗, 開4班最多得132人, 減110+, 咁咪得番十幾個位。 不過譚副校話可能好大機會開5班, 咁都多番33個位。老師就安慰我, 好多人放位的, 但係如果要等到6月, 真係會顛都有份。

亞囝近來成日要落公園玩,掛住玩功課是但做...又或者佢天生懶呱,.我老公又話我成日餓佢.我真係冇晒辦法...佢吾樣樣都聽我

jovinng 發表於 14-9-22 13:28

亞囝近來成日要落公園玩,掛住玩功課是但做...又或者佢天生懶呱,.我老公又話我成 ...
男仔係鐘意玩多啲。其實依家啲細路都幾可憐, 政府成日叫我哋日日俾佢哋自由玩一小時, 但我阿囡只係要求我星期日俾佢去屋企隔離個公園玩一小時而已。

愁.........

回覆 jovinng 的帖子

hi,我亦住紅磡,太早了。

jovinng 發表於 14-9-2 13:30
係啊,太早!!!我亦住紅磡