用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 失敗了嗎!
樓主: little_yolky
go

失敗了嗎!   [複製鏈接]

我覺得你個time table好harsh law,吾跟係正常

little_yolky  我仲以為自己個timetable好寬容   發表於 14-9-22 10:22
karen55407    發表於 14-9-21 21:20

引用:Quote:karen55407+發表於+14-9-19+11:43+六

原帖由 little_yolky 於 14-09-19 發表
因為我容易咗一年, 佢剛升小一時仲未夠六歲添, 所以暑假咪有咁大落差囉。佢話唔想放假, 因為放假媽咪成日鬧 ...
呢位媽咪,建議多睇兒童成長,心理, parenting 嘅書,當你了解多啲,你就要嘗試用小孩嘅角度去睇佢地嘅行為,到時你就會發現,你認為你小朋友做得唔好嘅野,其實係正常,唔係佢專登曳嚟激你。重點係點樣引導佢,令佢明白,而唔係怪責佢,之後俾更嚴苛嘅野佢。閱讀幾小時,練琴一小時,對呢個年齡係無可能,(種種嘅指控睇得出你唔係咁了解你嘅小朋友),其實你女女已做得好好,小心物極必反,到時後悔莫及。

lily1113 發表於 14-9-22 13:23
呢位媽咪,建議多睇兒童成長,心理, parenting 嘅書,當你了解多啲,你就要嘗試用小孩嘅角度去睇佢地嘅行為 ...
睇就當然有睇, 不過未必樣樣apply到。

佢唔係做唔到閱讀幾小時, 係做唔到閱讀中文一小時、英文一小時, 寫作一小時, 佢係「全部」閱讀中文幾小時, 仲要係一本書睇九萬次, 睇到啲情節都識背都唔睇第二本, 唔知做乜鬼。

至於鋼琴又有咩辦法, 學校規定要學一樣學器, 係佢自己最初揀鋼琴的, 乜都要用錢買, 無得一時話唔鐘意就唔學, 妹妹都捱咗一年至俾佢放棄。其實次次上堂如果佢有練係可以彈得幾好, 就係唔想練琴, 練琴真係超級悶!近來佢想學古箏, 如果學到可以應付學校考試, 就唔駛再學琴了。

引用:Quote:lily1113+發表於+14-9-22+13:23+呢位

原帖由 little_yolky 於 14-09-22 發表

佢唔係做唔到閱讀幾小時, 係做唔到閱讀中文一小時、英文一小時, 寫 ...
寫作一小時?·

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+14-9-6+18:03+小一

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-19 發表
小一就睇紅樓夢……俾我, 唔會啦, 根本唔適合.
曾經有位有名的中文系大學敎授説過,未到十八歲不應看紅樓夢。因為心智未成熟去分識當中關係。當然,我中學時代已看了! 至於,小學生便看,怪不得現在的小學生便談戀愛了。

C-Line1127 發表於 14-9-22 18:26
曾經有位有名的中文系大學敎授説過,未到十八歲不應看紅樓夢。因為心智未成熟去分識當中關係。當然,我中學 ...
錯, 係幼稚園!已約定某某男同學做佢老公仔, 仲講埋同學之間的爭風呷醋(因為個男同學薯薯咁, 好受女同學歡迎)。

至於點解睇紅樓夢, 其實係因為佢幼稚園時, 乜書都會攞嚟陪讀(除咗鬼故), 紅樓夢係故仔, 當然唔會例外。到上小學佢自己識字, 就自己攞嚟睇(其實最初係先睇西遊記), 同埋近期學緊唱〈幻覺離恨天--思凡〉, 所以佢想了解一下故事內容, 等自己唱得好啲咁話。

你得閑可以去書局掀下, 依家有好多版本, 幼兒版其實係好簡單, 小朋友睇都係當故仔咁睇。我本人則認為好既文學唔同階段看, 因為自身既經歷會有唔同既感受。唔一定要規限什麼時候看什麼, 小朋友覺得悶, 你打死佢佢都唔會看的。

annie40  my daughter always sang 紫钗记   發表於 14-9-23 17:39
annie40  agreed. same here  發表於 14-9-23 17:37

欺騙咗媽媽既感情!

bbbusy 發表於 14-9-23 11:27
欺騙咗媽媽既感情!
好彩開咗學又變乖番了

little_yolky 發表於 14-9-23 09:36
錯, 係幼稚園!已約定某某男同學做佢老公仔, 仲講埋同學之間的爭風呷醋(因為個男同學薯薯咁, 好受女同學歡 ...
因為TVB每晚宣揚同窗或同僚必然要搞男女關係
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-9-23 11:37
因為TVB每晚宣揚同窗或同僚必然要搞男女關係
我哋屋企除咗新聞同星期二檔案, 無睇過中文台的。所以唔會被TVB毒害

其實, 平時係無乜睇電視的, 一兩個星期一次, 每次一個鐘咁。今個月開學, 已經一個月無睇過電視了。原來電視都係電子產品, 屋企又潮濕, 少開好容易壞的

little_yolky 發表於 14-9-23 11:44
我哋屋企除咗新聞同星期二檔案, 無睇過中文台的。所以唔會被TVB毒害

其實, 平時係無乜睇電視的 ...
你地唔睇0者,你小朋友d同學有睇嘛
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-9-23 11:49
你地唔睇0者,你小朋友d同學有睇嘛
係喎, 舊年我囡囡隔離位鬧佢「死八婆」, 後來屢勸不改, 告俾老師知, 老師丙咗佢一鑊, 問佢邊度學, 同學仔話:電視度學。

同學仔被老師丙到流晒馬尿, 我囡囡仲笑笑口俾紙巾佢:唔好喊啦。以後無鬧佢了。

引用:Quote:lily1113+發表於+14-9-22+13:23+呢位

原帖由 little_yolky 於 14-09-22 發表

佢唔係做唔到閱讀幾小時, 係做唔到閱讀中文一小時、英文一小時, 寫 ...
一本書睇九萬次,係因為小朋友中意佢地熟識嘅野,中意規律,其實佢地每次睇嘅時候,雖然係同一本書,同一個卡通,但佢地係留意緊唔同嘅細節,今次可能人物甲,下次人物乙,等,再加埋啲幻想,所以千奇唔好話佢地呀!共勉之!

ac09092000    發表於 15-5-30 11:21

lily1113 發表於 14-9-23 13:32
一本書睇九萬次,係因為小朋友中意佢地熟識嘅野,中意規律,其實佢地每次睇嘅時候,雖然係同一本書,同一個 ...

佢直頭代入咗林黛玉入面, 我即刻同佢解釋, 林黛玉性格唔係咁好, 薜寶釵好啲, 都係靚女嚟。

開左學真係乖少少!我女睇長腿叔叔都唔好得去邊,其實好多公主書都是愛情故事。

lily1113 發表於 14-9-23 13:32
一本書睇九萬次,係因為小朋友中意佢地熟識嘅野,中意規律,其實佢地每次睇嘅時候,雖然係同一本書,同一個 ...
等佢買果時, 我仲黑面話佢, 屋企有一本, 做乜仲要買多本漫畫版添, 徙錢。

annie40  add oil.  發表於 14-9-23 17:41
annie40  You are good at parenting. add   發表於 14-9-23 17:40

annie40  my daughter always sang 紫钗记  

我兩個囡囡又係唱緊紫釵記, 你囡囡唱邊節? 平喉定子喉? 我一個平喉一個子喉, 所以好方便, 唱緊〈拾釵〉, 老師話內容開心啲, 唔好成日喊苦喊急

回覆:little_yolky 的帖子

佢無興趣彈琴,無為迫佢啦!佢唔鍾意,大個學到8級又如何,佢都唔會彈啦!可否向佢有興趣嗰项入手呢?

toutou1024 發表於 14-9-24 10:13
佢無興趣彈琴,無為迫佢啦!佢唔鍾意,大個學到8級又如何,佢都唔會彈啦!可否向佢有興趣嗰项入手呢?

...
唔會迫佢考級。純要學足6年小學應付校內試。上一堂, 我厚住面皮同鋼琴老師講, 唔考級得唔得呀? 佢話唔考都得, 不過囡囡程度可以, 考級可以令佢練習勤力啲, 有目標。唔需要一定出年考, schedule係去到2016年的, 慢慢來。
依家佢話想學古箏, 學咗一堂, 好似仲難過鋼琴好多
‹ 上一主題|下一主題