用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 失敗了嗎!
樓主: little_yolky
go

失敗了嗎!  

MASAYA 發表於 14-9-2 10:56
你個時間表有冇break? 係連續四個鐘定每件事中間有個break? 如果目標距離遠小朋友就好易放棄,目標短,見到 ...
無break的, 我同佢講如果攰可以中間休息一下無問題的, 又唔係返工, 所以只要大概跟住做就可以, 唔一定要做足一個鐘, 如果做到45分鐘已經好好了, 只不過, 佢係做15分鐘而已

little_yolky 發表於 14-9-2 11:09
無break的, 我同佢講如果攰可以中間休息一下無問題的, 又唔係返工, 所以只要大概跟住做就可以, 唔一定要做 ...
佢只係做15分鐘,休息45分鐘0者
或者咁諗,佢仲係成長中,要父母費心好正常,如果咁細個就已經係完全體,唔駛教育啦

annie40  great!!!  發表於 14-9-2 12:14
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-9-2 11:24
佢只係做15分鐘,休息45分鐘0者
或者咁諗,佢仲係成長中,要父母費心好正常,如果咁細個就已經係完 ...
因為上咗一年級之後, 佢高大得好快, 人又成熟咗, 又自動自覺做嘢, 我以為佢大個咗, 可能令我有一啲「不切實際」既期望, 以為佢真係咁smart, 真係期望越高, 失望越大, 好似响天上面跌返落凡間咁。
唉, 今晚又要同佢set 開學時間表了。

annie40  六岁是好细个啊! 我个女十六岁啦   發表於 14-9-2 12:13

回覆 little_yolky 的帖子

生活表是很好的guiding, 来引导孩子的步伐, 不用太着眼于她有否听从你的吩咐, 反而要找出她跟不上步骤的原因. 例如: 没有新意? 妈妈是一言堂,不服气?  排列工作太密集?

始终是孩子嘛! 轻松完成合理的愉快任务, 比艰苦奋斗的长工时, 是有效益得多.  前者才有望习惯性的持续下去. 从而学会了规律,自律,按部就班.

这些作息时间表, 跟小女玩了六七年, 开始时目标只是简单的让她对甚么时候, 可以做甚么事来打发日子有点概念, 特别是妈妈不在身边时,  后来演变成点点习惯而已. 孩子偶然事忙, 晚了回家, 有朋友探望, 少了一天弹琴, 写少了中文, 计少了数学, 绝无问题, 明天再回复正常就是了. 我们在坚持原则下, 依旧不忘凡事要弹性处理, 生活才有空间, 不然便活得太劳累呢!

回覆 little_yolky 的帖子

其實時間表訂好後係有同佢商量過的, 佢話好, 我就整到A3貼响牆度。我仲以為小學咁大個人就唔駛再咁多花臣, 不過, 都乎合國情, 可以滿足佢做圖工既欲望, 好, 試下做一張2D時間表先。
自己是六岁以后才跟孩子做生活表, 因为她老是挂电问我做完甚么, 应做甚么, 可唔可以做甚么等,draw my attention, 很烦却是窝心.

其实六岁以后要更多更吸引的花臣, 孩子有自己的judgement, 对妈妈唔服气的时间很多, 唔好指望她们是永远的'乖宝宝', 我周时又要矮, 又要西, 又要认错, 又要发恶, 先至顶得住'小魔怪'!

年年考第一又如何, 咪又係捱足幾十年? 咁快就要孩子受苦, 太可憐了

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-9-1+12:26

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-09-01+發

原帖由 IloveJJ 於 14-09-02 發表
其實個個小朋友唔同,有啲真係好自律,有啲又真係要父母迫。呢件事,我覺得最緊要既,反而係佢講大話!:scar ...
會嚴懲

xxxxxx

不要一開波就嚴懲,應問清楚先。慣犯才該嚴懲。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 IloveJJ 的帖子

其實吾算講大話,佢系講2個tasks結合來做,或者有d偷工减料……
不要嚴惩啦,一個暑假流流長,跟着時間表做,大人都未必做得到,何况幾歲細路。樓主小朋友幾乖,暑假做左甘多野,有玩有休息,吾算虚渡光陰!

回覆:失敗了嗎!

講大話係唔好樓主要同佢表達媽媽好失望。

但樓主對一個六、七歲小孩要求佢自律地跟時間表做嘢未免太理想了,時間表亦太仔細。

一條橡皮圈一年裡跟時間表拉了十個月,只有兩個月不用跟時間表,樓主其實可以比啲自由使用暑假的權利比佢。

可能每個媽媽觀念不同,我覺得暑假係休息充電喪玩,做孩子平時不能做的例如不停睇喜歡的書。

我大仔升小四,不用上功課班或補習。入了精英班未來會好大壓力好多功課,暑假問佢想玩咩,安排了足球班及幾樣佢同意的活動,造了個暑期上活動班的時間表,其餘時間自由比佢安排做暑期功課、考琴練琴及睇電視睇書,只有一個要求係8月19日去旅行前完成所有暑期功課,而佢都完成我要求。

小一仍細,仲有漫漫長路,如何收放,再調整不難。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

我覺得要個小朋友做得足,媽媽督住做知至得

我個仔放暑假肯操乖數,基本上小二的數在暑假都學識了.係除數唔教住

我都已好滿意

只要小朋友肯做就得,

好多細路阿媽都搞佢唔掂

想佢做這做哪,佢同你c過

個媽回答 佢肯聽先得架

回覆:little_yolky 的帖子

樓主的女兒一向都乖,已经係福氣。

因為乖,更要耐心地保育和珍惜。孩子是孫悟空,可以十二變。

little_yolky   咁樣嚇人!!!!!!  發表於 14-9-3 09:43

回覆 nieualma 的帖子

同意,樓主係好福!

引用:Quote:stefi+發表於+14-9-2+01:07+考唔考級

原帖由 little_yolky 於 14-09-02 發表
學鋼琴的目的:

家長:培養小朋友琴棋書畫的氣質
如果你唔想考咪唔好考囉,學琴唔係為左考級,你唔想考可以直接同老師講

786 發表於 14-9-2 09:30
對不起,我這個大人也做不到。要我密集式工作一個上午,結果會好似我現在咁上下網又一日

...

我有俾半日free time佢的

你還未明白你自己錯了甚麼. 一個半日密集式上午, 和一個半日自由, 對小朋友來說, 都是一樣. 半日密集式太多了. 大人都不可能管到自己一個上午連續做三樣集中精神又不同的活動. 還是自己一個. 你期望他自己管自己. 事實上, 大人要連續三樣集中精神又不同的活動一個上午也很困難.

小朋友的時間表, 只能期望一個半日做一樣事情. 你要他做三樣事情, 最好早, 午, 晚各一.

你完全係一個怪獸家長

真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可行的。

首先,睇時間做人不可行。試想想你同你的下屬講 a. 總之你每日做夠八小時,你盡量做啦 b. 總之你要完成某些任務啦 。。。哪一個更有 productivity?大人都如此,你又怎可要求小孩自己會"做盡四小時"呢?
6 歲小孩,合適的做法,是給予直接可以實行的目標,例如不是閱讀一小時,而是每天最少看完兩個 chapter,如果小孩想睇多D當 bonus,要讚。個目標就係你估大概一小時,扣左 20 分數小休,應該可以做得到的量。買定D 貼紙,佢睇完一本書貼上貼紙,以示鼓勵。放左假十二本貼哂貼紙,好有滿足感!
我覺得你囡囡真的有做的,只是你以為佢做盡一小時,佢卻只是做了15分鐘。細妹仲慘,咁細個邊有時間觀念?15分鐘又好,1 小時又好,佢真心覺得家姐做左架啦。
平時學校的功課也不會話"背書 30 分鐘,寫字 30 分鐘"啦!一定是好明確知道做什麼做幾多。

第二,如果以你囡琴老師所講,佢學琴的進度應該不用每天練一小時,你可以研究一下琴老師有幾多歌比囡練,一二級的歌一首一分鐘以內,十五分鐘都彈到十五次,再重複不單好好好悶,事實上彈得多可能回愈彈愈走樣。你唔得閒陪練琴,要目標為本,要求囡囡每日"練好琴",每星期定時請囡囡表演比你聽下,把老師的功課彈得好聽就得。

第三,其實囡囡鍾意讀中文書和做圖工,仲可以一做四小時,你真係值得讚下佢架,做圖工對小肌肉訓練好好,個人都會聰明D架。現在D學生個個驚中文唔得,佢鍾意中文書你開心都來不及啦。

第四,你突然以小一本 picture dictionary 而決定囡囡英文有沒有進步有點屈機啊。如果係咁,不如你一開始叫佢每日是旦睇兩版 picture dictionary 啦。

我不是批評你呀,只係不想你繼續失望,其實我覺得你囡囡真係好乖。

引用:真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可

原帖由 cowmoon 於 14-09-02 發表
真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可行的。

首先,睇時間做人不可行。試想想你同你的下屬講 a. 總之 ...
好!