用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 失敗了嗎!
樓主: little_yolky
go

失敗了嗎!  

Yanamami 發表於 14-9-1 15:35
我有相同疑問。6歲人仔,唔喺話事事要監管住,而喺要時時guide住,事關他們未有自制力。自動自覺?只有好少 ...
因為佢自小一9月至翌年6月考試前, 都係自動自覺做晒所有嘢, 我唔駛理佢功課測驗考試溫書, 所以可能係咁高估咗佢, 期望越大, 失望越大, 真係人係有憜性, 只要懶散咗, 就唔會自律, 兩個月暑假太多了, 唔怪得有啲家長要幫小朋友排得密密麻麻。仲連自己辛苦建立一年既credit都無埋。

Miss_Parker 發表於 14-9-1 16:23
其實小學生暑假不是應好好玩下休息下, 你女女有睇下書而不是打機看tv好乖啦! 講真大人定時間表都未必日日跟 ...
講到睇TV先至嬲, 個爸爸都係幫凶, 我見佢返學無得睇電視, 晚晚安排咗30分鐘俾佢睇, 點知日日睇足一個鐘, 爸爸話我安排果個時段仲未做佢個favourite programme喎。我見因為係free time, 所以隻眼開隻眼閉咋。

其實暑假睇一個鐘電視都唔係好過份啫, 其實真心你的要求都好高吓喎.

little_yolky  係「每日」睇一個鐘!  發表於 14-9-1 16:46

chanwendy 發表於 14-9-1 16:43
其實暑假睇一個鐘電視都唔係好過份啫, 其實真心你的要求都好高吓喎.
真心覺得睇太多電視, 無益的。

不如等呢個學期過一段時間,發現阿女真係上進心差左再發火啦,如果心散完兩個月返黎其實成績冇差,我覺得幾好喎,同我地大人做野做到發癲一樣,去個旅行返黎有120%效率

HaYi  agreed  發表於 14-9-1 18:06
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 little_yolky 的帖子

女女平時自動波好好呀! 暑假玩下睇下tv一點問題都無. 我小學都係自己搞掂學業, 但我日日做曬功課只會睇書/睇tv(我睇tvb大), 咪又讀到band 1英中! 我覺得樓主要求高左D, 小一姐玩下輕鬆下好正常, 第時高中想hea下都難

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-9-1+12:26

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表

過了兩個月的悠長暑假, 今日新學期新開始。
佢講大話係唔啱!但佢都唔算全部冇做,只是偷工减料,唔太差!另外,一曰練一小時琴會唔會太多?!我上個星期問阿女(升小一)的鋼琴老師,佢話阿女咁細,練15-20分鐘。

茄子 發表於 14-9-1 17:07
佢講大話係唔啱!但佢都唔算全部冇做,只是偷工减料,唔太差!另外,一曰練一小時琴會唔會太多?!我上個星 ...
吓, 原來練15-20分鐘就得, 我阿女個老師話一個鐘的, 我咪信佢囉。我阿女學咗成年都仲未考得級, 老師話佢個程度要出年年底至考到2級。其實, 學琴唔考級得唔得?

喂喂!話明暑假嘛!佢个人鬆落黎,hea hea下好正常嘛!一年12个月跟timetable做人,軍訓咩?总之要正視既係講大話啦!

比多些空間她,才初小,不要逼太緊。相信我啦。我孩子讀大學啦,眼見他小學同學到中六,小時了了,大未必佳。小學不是人人有自制力,你太嚴會抹殺她對學習的興趣,到中學就要還啦。

考2級我估最少要每日半小時.. 一小時就乖小朋友先肯..

回覆 HaYi 的帖子

其實無話ge, 我grade8果陣都係 45-60mins一日, 如果專心5洗長時間都可彈得好!

引用:Quote:MASAYA+發表於+14-9-1+12:36+係失敗

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表
但係佢講大話同我講話佢有做。
偷懶是人性既然有時間表,就要有抽查機制,及時發現,及時抖正。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:比多些空間她,才初小,不要逼太緊。相信我

原帖由 Ceci333 於 14-09-01 發表
比多些空間她,才初小,不要逼太緊。相信我啦。我孩子讀大學啦,眼見他小學同學到中六,小時了了,大未必佳 ...
絕對同意!但很多人不是這樣想!

little_yolky 發表於 14-9-1 12:25
過了兩個月的悠長暑假, 今日新學期新開始。
暑假時, 我幫囡囡訂好時間表, 叫佢依時做。主要上午看書/練琴/ ...
She is a liar!
Rectify her behavior asap!

引用:Quote:茄子+發表於+14-9-1+17:07+佢講大話

吓, 原來練15-20分鐘就得, 我阿女個老師話一個鐘的, 我咪信佢囉。我阿女學咗成年都仲未考得級, 老師 ...
我阿女都係未考級!我冇打算迫佢,打算學到第5級時才去考,慢慢來!希望佢有興趣繼續彈啦!
其實自己細個定的時間表,自己都未試過成功跟,所以我唔會為阿女定時間表,只要佢有彈下琴、睇下書,乖乖地就算!
不過,你阿女講大話就要正視!

Same to my daughter during summer holiday every year.  But once back to school, everything back in order and she works hard again.  At first, same as you, I was very angry.  But then, I thought, even for adults, we need a break from time to time.  Why not give her a break during summer.  She will study read during summer and do a lot of artwork or draw something she likes.  Not bad.  As long as she knows when she has to work hard again, it's fine with me!

Miss_Parker 發表於 14-9-1 19:17
回覆 HaYi 的帖子

其實無話ge, 我grade8果陣都係 45-60mins一日, 如果專心5洗長時間都可彈得好!  ...

我女grade8時(flute)都無日日練,每個禮拜3~4次,每次30~45mins,都考得幾好吖~

Miss_Parker   我都係  發表於 14-9-1 22:06