用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關注自閉症節目Sun11am高清翡翠台
go

關注自閉症節目Sun11am高清翡翠台

在美國,每一百名兒童中,便有約30人被確診患上自閉症,相比20年前,這個增長令人憂慮。近年,不少家長會為初生嬰幼兒進行自閉症測試,及早檢查子女是否患上這種病症。《關愛自閉症》主持人Louis Theroux 到訪位於美國新澤西州一間自閉症兒童學校,探訪患上自閉症兒童及其家庭,希望能深入了解自他們的成長問題及對家庭的影響,如何一起突破障礙,維持正常家庭生活。透過親身的接觸,Louis感觸良多,除了體會病童內心世界及成長中各種掙扎外,亦見證他們對周遭世界奇異而獨特的認知。
高清翡翠台 - tvb.com - http://programme.tvb.com/hdjade
星期日早上11:00高清翡翠台有個節目叫關注自閉症

以前重播過,唔睇好過睇
睇左無咩得著,只係見到有幾暴力幾嚴重,睇完好down
無咩美國最新治療方法

引用:在美國,每一百名兒童中,便有約30人被確診

原帖由 Olympian 於 14-08-31 發表
在美國,每一百名兒童中,便有約30人被確診患上自閉症,相比20年前,這個增長令人憂慮。近年,不少家長會為 ...
每100個有30個有自閉症咁多?

引用:以前重播過,唔睇好過睇睇左無咩得著,只係見

原帖由 apple~y 於 14-08-31 發表
以前重播過,唔睇好過睇
睇左無咩得著,只係見到有幾暴力幾嚴重,睇完好down
無咩美國最新治療方法 ...
都係架。完來係重播。我仔係家,佢睇左一陣有點驚,我都立刻關電視。都係一些較嚴重的個案。

回覆 Olympian 的帖子

比人睇完仲怕d 自閉人士,唔會想接觸
我之前睇完都驚,同睇恐怖片無分別

係呀, 剛只係睇15min, 成個心up晒

引用:係呀,+剛只係睇15min,+成個心up晒

原帖由 rabbit2010 於 14-08-31 發表
係呀, 剛只係睇15min, 成個心up晒
其實現在大部分自閉症小孩都可及早識別,很早就接受訓練,所以這般嚴重的個案在現時或將來的香港應該較少。

Olympian 發表於 14-8-31 13:10
其實現在大部分自閉症小孩都可及早識別,很早就接受訓練,所以這般嚴重的個案在現時或將來的香港應該較少。 ...

係law, 岩岩早兩星期去咗CAC証實咗, 我已開解咗自己, 諗住知道有呢個節目, 咪睇吓了解多D, 點知睇完仲了番起個心, 之後又要自我開解自己我仔並不是咁嚴重成咁.  真係唔睇好過睇

回覆:rabbit2010 的帖子

之前有個台灣製作的,真係做得有內涵好多。不過唔記得個名。好似係“星星的孩子“咁上下。

回覆:Olympian 的帖子

我今朝都有睇,亞仔問我點解果D人13歲仲打人,我回答:佢個腦病咗,仲好似嬰兒一樣。然後亞仔就話: 咁我要好好保護個腦先得。😂

回覆:關注自閉症節目Sun11am高清翡翠台

覺得d人睇完,唔會比多d體諒,反而真係「關注」咗自閉的 negative 野。

HopeLJ 發表於 14-9-1 10:20
覺得d人睇完,唔會比多d體諒,反而真係「關注」咗自閉的 negative 野。
我近年常有個難題。就是希望別人多理解自閉症,但發覺好有難度。自閉症可以語言表達好,又可以語言表達差; 可以資優,又可以智障; 可以好安靜, 又可以好活躍; 有些沒有重覆行為 ,有些又冇。有些有行為問題,有些又冇。

共通點是社交弱。可是弱得來,一些又好主動跟人玩或交談,一些又好被動好靜。

所以,真的要對方好有興趣去了解什麼是自閉症,才可以理解多一點。

大部份人聽到呢三個字,都會想到"難搞"﹗立即把你拒諸門外。

我上網睇完,D case屬於嚴重,有D好大個,一企出黎就知佢地有問題,似智障或精神病,仲會攻擊人,自殘,好負面和片面,個男主持無咩笑面,成日企係度睇人地

回覆:legolas625 的帖子

請問邊度有得睇重播?

回覆:Olympian 的帖子

我都有睇,睇完個心好沈重⋯

引用:我都有睇,睇完個心好沈重⋯ +

原帖由 西瓜貓 於 14-09-05 發表
我都有睇,睇完個心好沈重⋯
真係唔好意思,介紹左d咁嘅野,大家千祈唔好灰心。

google打extreme love autism 就有,不過可能無字幕,睇完覺得家長好慘,我會諗如果個仔大個係咁,唔知點算,片中有家長頂唔順,安排仔仔去寄宿,因為佢行為古怪,唔訓覺

引用:Quote:原帖由+西瓜貓+於+14-09-05+發表我都

原帖由 Olympian 於 14-09-05 發表
真係唔好意思,介紹左d咁嘅野,大家千祈唔好灰心。
傻啦, 其實你無介紹前都知有呢個節目, 跟本你唔介紹我都會睇, 只係覺得傳媒點解只係強化負面問題, 睇完又對我哋完全無幫助,令我哋心情更差, 仲嚇親其他人添

唔睇好過,囝囝睇完突然打我,問佢點解打我,佢話自己自閉症所以打我,真負面.