用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日重收到電話話收仔仔
go

今日重收到電話話收仔仔

兩日後都小一開學,是一間直資,上年都好似三千幾人考,所以話考的人多,想讀的末必多,同埋估唔到啲人霸位霸到貢盡,大家不要灰心啊!

回覆:stockmike 的帖子

唔係呀

congrats!!!

引用:兩日後都小一開學,是一間直資,上年都好似

原帖由 stockmike 於 14-08-30 發表
兩日後都小一開學,是一間直資,上年都好似三千幾人考,所以話考的人多,想讀的末必多,同埋估唔到啲人霸位 ...
恭喜!邊間啊?比d hints

引用:兩日後都小一開學,是一間直資,上年都好似

原帖由 stockmike 於 14-08-30 發表
兩日後都小一開學,是一間直資,上年都好似三千幾人考,所以話考的人多,想讀的末必多,同埋估唔到啲人霸位 ...
可能是最終叩到門,放直資

醒目開學勳章 王國長老

"所以話考的人多,想讀的末必多"
咁又未必, 可能仲有好多人想入, 只係有人死霸爛霸, 一日無位的話, 學校真係唔可以CALL後補
又或者後補生中其實有人仲想要, 不過已經搬左, 又或者無校車等原因, 而家想要都要唔到
費事話我針對邊個, 我O係呢度講啦, 霸位真係好自私!

無奈有時想讀嘅未收到call,call嗰啲又可能已有安排。

另外,我想講迎新日有個好重要嘅安排係等小朋友早啲認識老師&同學等,1/9返學個心都定啲。所有懇請下年有>1 offer嘅家長盡可能喺迎新日前決定,等下一手小朋友可以參加學校全套適應課程。

引用:"所以話考的人多,想讀的末必多"咁又未必,+

原帖由 Charlotte_mom 於 14-08-30 發表
"所以話考的人多,想讀的末必多"
咁又未必, 可能仲有好多人想入, 只係有人死霸爛霸, 一日無位的話, 學校真 ...
你勁,忍到咁耐先爆
最慘係今日收到call的,一般都需要時間諗下,然後星期一決定唔讀,學校又再call,真有排玩… 最正係d人真係覺得無問題,仲要講多謝 學校真係要考慮早點迎新了…

引用:無奈有時想讀嘅未收到call,call嗰啲又可能

原帖由 woodstockada 於 14-08-30 發表
無奈有時想讀嘅未收到call,call嗰啲又可能已有安排。

另外,我想講迎新日有個好重要嘅安排係等小朋友早啲 ...
Totally agreed!

我今個星期都收到一間爭崩頭嘅直資電話,叫我地去注册,好無奈咁放棄咗!啲人真係唔該早啲放位啦!

另外睇法, 被人一直hold 全的可能是爭崩頭的學校, 因太吸引好遲先放手..

👍

回覆 Ima2008 的帖子

點解呀!如果真係最心儀, 我會TAKE OFFER, 始終一讀6年, 龍校/直屬再多6年! 浪費金錢(已買校服/書)都值得!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-08-30+

原帖由 evacalbee 於 14-08-30 發表
你勁,忍到咁耐先爆
最慘係今日收到call的,一般都需要時間諗下,然後星期一決定唔讀,學校又再cal ...
唔關迎新事,自私的人無論幾時迎新,都祇會考慮自己

回覆:今日重收到電話話收仔仔

其實要到迎新當日,以為睇到學校安排/老師態度先決定讀邊間,嗰啲人根本都唔知自己或自己仔女要乜學校。

若一日半日,大家都喺新人新環下既表現而去肯定或否定一間學校啱唔啱自己仔女,只能講,可能十月已經想插班轉校了

聽聞尋日都有西區一間有直屬中學的私小 call waiting,如接受今日上午要註冊!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

睇到火都黎! 身教。。。。不知所謂! 3個字-自私精!

各小一生家長,加油!已成定局,就不好想回頭了!

Anyway, 因果必循環

開學首一星期仍有希望,加油!

回覆:今日重收到電話話收仔仔

我相信下星期音樂椅仲會繼續,我都希望自己有好消息