用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我家輕度智障自閉兒剛升主流小一
樓主: fatfatface
go

我家輕度智障自閉兒剛升主流小一 [複製鏈接]

回覆 Daddle 的帖子

sorry, 我唔想講學校名!是新界區3線學校。今年轉了校長,有家長對我說老師好,但新校長有些抗拒sen學生。
有家長說新校長要他有2手準備,所以我也不敢開名。
暫時老師很關愛,我暫滿足現狀。
希望大家體諒。也希望大家選校前必需了解一下所選取學校對sen小朋友的接受程度,
以免大人小孩辛苦!

回覆 fatfatface 的帖子

Thank you for your sharing. I found it very difficult to identiy which primary school will truly care for our child.

回覆 Catonmama 的帖子

I don't want to disclose the school name but I can tell that this school is quite new in our district. I worry that it will do harm to my kid if people know the school name. Sorry for that!

我這幾星期走了很多小學, 多是二三線小學, 但係都未有心水, 下星期要交表了....

that's ok~~ thanks!

引用:我這幾星期走了很多小學,+多是二三線小學,+

原帖由 CLY1023 於 14-09-19 發表
我這幾星期走了很多小學, 多是二三線小學, 但係都未有心水, 下星期要交表了.... ...
聽完d講座,搞到個人重亂!

上學校綱址睇下佢的發展報告, 如果學校一直有個融合, 支援這些服務, 咁你會在發展報告. 未來方向, 呢類報告裡面睇到, 反之, 報告裡面提都無提, 只重學術, 拔尖, 咁你就自己評論下學校是向那一方向行

可以告之是升上那間小學嗎?最近囝囝在選小一,不知那間比較關顧些?

回覆:我家輕度智障自閉兒剛升主流小一

我覺得好辛苦,人都顛。

引用:我覺得好辛苦,人都顛。 +

原帖由 SKB 於 14-09-22 發表
我覺得好辛苦,人都顛。
我真情辛苦到M都早咗幾日、失眠、無胃口同塊面生瘡,老公同6299都叫我選間包容到就算,以家都咁樣,返學時你日日迫佢做功課都死得la!

返左主流近2個月,同大家分享下我仔呢2個月嘅情況:
最初一星期試學返短時間,好開心!
到返半日,佢好唔適應,發脾氣畫花書簿,整斷鉛筆,仲推桌椅,唔明老師講咩,唔識寫手册,唔識課堂規舉。唔敢去廁所,每日忍到放學先去。
無社交,自己一個人小息,但带嘅小食曰日都無食拎返來。
我都有懷疑有無幫佢揀錯主流,
但直至今日,佢已經無再發脾氣,會自己寫手册,幾次中英默都100分,
英文數學都跟到,但中英嘅閱讀理解同作文就完全唔知做乜。
開始叫有社交,會同校車坐隔離同學簡單對答,
同屋企人講嘢嘅詞語都多左,如會話:嘩!咩嚟架,咁臭嘅!
又或者:爸爸,我要飲凍擰檬茶!食熱狗渦!
佢會唱音樂書嘅歌,會自己背誦中文書。

見住佢各方面進步中,很感恩!
本來想佢入主流係想佢同啲講嘢叻嘅小朋友溝通多啲,
估唔到竟然有bonus.

佢番得開心又有進步,好開心!

各位同路媽媽,加油呀!

提醒大家入學時一定要比學校知道小朋友情況。
因為會有相關支援。
我仔依家每星期有一堂言語治療,又有到校心理學家
定時到校跟進學習情況。

如發現有什麼問題也可作相關對策,
不用自己一個徬徨!

中英嘅閱讀理解同作文呢d係a仔最差地方
我仔都唔得,
無得迫

回覆 apple~y 的帖子

講得啱!其實每班總有考第一同第尾,
無所謂,我本來有心理準備佢會考尾,
但佢開心,喜愛學習,
唔好蝦人,又唔好比人蝦,
喜愛學校,
就足夠了!

回覆:我家輕度智障自閉兒剛升主流小一

過了兩个月,我仔適應得好好!

引用:回覆+Daddle+的帖子 sorry,+我唔想講學校

原帖由 fatfatface 於 14-09-19 發表

sorry, 我唔想講學校名!是新界區3線學校。今年轉了校長,有家長對我說老師好,但新校 ...
其實好多家長都歧視sen, 真係有苦自己知!我有2個孩子,大女正常讀名校,細仔讀緊S的k3!
在阿女的whatsapp group , D家長不斷講點樣憎sen, 令我難堪不已!好痛苦!

回覆:fatfatface 的帖子

戥你高興!加油

回覆:fatfatface 的帖子

你好呀! 請問升小一時學校知唔知你小朋友有問題? 表格上洗唔洗填上殘疾小童或特殊兒童之類問題? 因現在擔心中因攞傷殘準貼會影響升小學。

回覆:CLY1023 的帖子

請問表格上有無需要填特殊兒童之類? 因我擔心中

‹ 上一主題|下一主題