用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力? ...
樓主: Imjanety
go

如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力? [複製鏈接]

回覆:如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力?

我係私校pn 轉k1學卷。我有少少後悔。原因英文同普通話一定要出外補,一個月最少都2千㡬以上啦。仲未計多花在補習的時喎。如果平時巳在英普學校讀,只要家長平時多加練習就可以,而且課餘時可以花在興趣班上。但學卷班小孩本身對英普慨諗巳經少自己教一定要花大量時間,課餘可能花比較多時間上英文普通話。除非你係唔太擔心學業,比較喜歡happy school.

引用:Quote:ricchlosc+發表於+14-8-30+02:25+請

原帖由 cherryird 於 14-09-01 發表
我聽過好多講座, 好多老師都話不要叫菲傭教英文, 好多音戒不到, 小學面試一聽便知, 話唔好 ...
千萬不要靠姐姐呀呀呀。。。

咁如果打算小學係大抽獎,係咪讀有學卷會好D?? 再自己比心機教+phonics

tiggeryyw    發表於 14-9-3 13:00

我姐姐啲英文口音唔錯,又肯教佢,我返咗工睇cam見姐姐成日陪阿女睇書,讀普通n,未升k1已經識轉channel,我同佢講英就答英,講中就答中。私幼真係好貴,連雜費6六七萬一年,連興趣班咪over 10萬一年?!!所以,唯有量力而為讀學劵幼稚園……

feifei_baby 發表於 14-9-3 02:26
我姐姐啲英文口音唔錯,又肯教佢,我返咗工睇cam見姐姐成日陪阿女睇書,讀普通n,未升k1已經識轉channel, ...
But are you sure your maid's English is correct?
my old maid likes to say
1.  " play to " your friends and not "play with"",
2.   a lot of "ok la",
3.  put your things in your "bug" and not "bag"

Not only do they not pronounce properly, they can't spell, their expressions are wrong, their grammar is wrong, and the tone of voice when speaking English is also wrong.

Just visit Bumps to Babes and you get a good idea of what I mean by the tone of voice is wrong.

天使CHUBB 發表於 14-9-2 23:30
咁如果打算小學係大抽獎,係咪讀有學卷會好D?? 再自己比心機教+phonics

...
I would rather my child pick up my Chinese accent English then picking up Filipino accent English.

回覆:Imjanety 的帖子

我仔讀學卷幼稚園,每天有net教英文,學費$1000咋,近屋企,步行5分鐘到,我另外同佢報讀abc pathways cambridge(2歲9個月開始讀喇$1300),再報海天游泳課程(3歲開始$700),畫畫班(2歲半始於學校內讀$560),田徑課程(間中跑$300),我一個月仔仔學費約$3860,維持星期六下午及星期日family day, 但係唔需要搭校車慳好多時間讀興趣班,我住黃埔有好多興趣班選擇。屋企姐姐全英,我間中都會全英,仔4個月大開始亦有用disney world of english(姐姐做家務時睇),其實小朋友中英文同樣重要,除非家長只選擇國際小學或到海外升學,我除咗教仔仔英文,亦著重教佢用廣東話看圖說故事,同埋寫中文字,其實寫中文比寫英文難好多呀

我囝囝都剛由私立英文幼稚園轉學卷,一星期兩堂英文 只有其中一堂係NET. 唔肯定囝囝英文會唔會退步,不過我有信心keep到。囝囝已經養成每日睇英文書,聽CD嘅習慣和興趣。開咗學每日回家都仍然睇兩至3個鐘書。姐姐全英,自己全英。

回覆 TeriAnla 的帖子

囝囝好乖呀,可否推介一些英文書和CD?因我都想今年囝囝報有學卷幼稚園, 謝謝

Angelafyfy 發表於 14-8-30 22:42
係囉,樓主只係問下人地意見,唔駛咁rude去質問人地問問題既動機。

有好多人英文好好,都係靠背字典,睇西 ...

請問您的囡囡多大了?認識200~300個字很不錯呀。
我也買了Oxford reading tree,把錄音放在手機裡面播,仔仔很喜歡聽一些有音樂的故事。等他再大些,想帶他和native speaker 在公園、遊樂場一起玩。因為我本身是普通話老師,所以應該相對容易些找到人language exchange。

回覆 picture 的帖子

冇講笑。雖然菲傭發音唔准,再者唔係咁啱文法,但係從小比佢一個用英文語境,會對小朋友幫助好大。其實發音唔係大問題,小朋友只會跟到D捲舌音,其他同我哋冇分別,文法就返學會學番。

回覆 cherryird 的帖子

唔係要姐姐教英文,而係響溝通過程中,令小朋友唔怕講。

引用:Quote:feifei_baby+發表於+14-9-3+02:26+我

原帖由 cherryird 於 14-09-03 發表
唔好怪我直, 其實請姐姐用意係照顧, 若要教英文, 其實應該請英文老師
我冇主動叫姐姐教英文,咁平日得佢兩個喺屋企,唔通唔講嘢?姐姐好錫我女,會陪佢玩,我女鍾意睇書,姐姐咪陪佢,唔通我唔俾姐姐咁做?我返到屋企,會自己湊+陪阿女,我啲口音和英語水平都未到native speaker水平,係咪又唔教得?

回覆 feifei_baby 的帖子

絕對和你處境一樣.... 我女都是讀學卷, 而且又要請姐姐睇女........ 份人工搬來搬去都是咁細....

我呢D夾心階層, 又冇D政X 幫爭取呢樣那樣, 做下調查....

"夾心階層讀學卷的仔女欠缺正式英語會話訓練. 情況危急和憂慮, 促請政府資助"

Herobear 發表於 14-8-31 23:10
我揀咗有學券嘅,因為平。我自己真係覺得唔值,我讀大學都唔駛咁貴
揀得有學券真係預咗學術上嘅野自己教, ...

真心請教點同小朋友睇英文書?
我都係翻譯返做中文同佢講ONLY.

Herobear  其實我自己同佢用廣東話講故事,   發表於 14-9-7 18:18

回覆 kaman710 的帖子

我和你做法相似...但都盡量讀一些簡單英文俾佢聽..... 讀音不致太遠...... 我仲俾女睇英文卡通..
mr men and little miss, little einstein , Peppa pig , mickey mouse club house ..佢真係跟住講

從未看過無記D日本卡通.....

jade_h 發表於 14-8-31 02:20
小兒今年k3,k1-k2上學期讀屋村幼稚園。本來以為課後再多看英語書/dvd可以補救到,但結果是我一拿出那些英 ...

唉!

一分金錢,一分收穫! 

引用:回覆+feifei_baby+的帖子 絕對和你處境一

原帖由 tiggeryyw 於 14-09-03 發表
回覆 feifei_baby 的帖子
係啦,我夠知讀名幼英文好,請英文老師教英文好,唔係人人俾得起,唔通為咗呢啲節衣縮食咩…… 我又要返工,而家請到個好嘅姐姐我已經好感恩!

‹ 上一主題|下一主題