用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生自行上學
go

小學生自行上學 [複製鏈接]

請問你們小朋友到幾多年級才不坐校車而自行坐地鐵上學?

0    0    0    0

回覆:小學生自行上學

視乎要不要过馬路及所行經的地方治安情況。我仔在P.4 升P.5 的暑假自行坐mtr 回校上暑期班

2年班時試過幾次,但可免則免。

回覆:Queenielam88 的帖子

有無1年級就自己返學?因為唔駛校車,屋企樓下。

引用:有無1年級就自己返學?因為唔駛校車,屋企

原帖由 nillnill 於 14-08-29 發表
你自己放心米得囉,唔駛理別人架。

nillnill 發表於 14-8-29 00:14
視乎有幾安全, 如果距離馬路遠同隔離係差館我先放心
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

一年級?如果是我,我不放心。

回覆 nillnill 的帖子

不贊成,反對你這樣做.現在香港不只有香港人.你會發現早上多了很多非香港人(你明我指那些人).你未聽過搶仔,取器官嗎?

幾樓下先 ! 我以往住的屋苑是, 一踏出屋苑大閘唔夠10步入校門都可以, 不過亞媽心態, 開頭都偷望下 !

Queenielam88 發表於 14-8-28 22:00
請問你們小朋友到幾多年級才不坐校車而自行坐地鐵上學?
呢個問題要好小心, 因為太早叫子女獨自返學, 有機會俾D"多事既好心人"去告你"疏忽照顧子女".

因為有條《侵害人身罪條例》, 係話任何人故意忽略、拋棄或遺棄所管養或照顧的16歲或以下兒童或少年,而導致其受到傷害,均屬刑事罪行,最高可判囚10年。

如果你覺得小朋友有能力去做而小朋友又做到, 唔代表無"問題"..... 可以睇下呢段新聞

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130805/18364224

我自己真係遇過呢D"多事既好心人", 話說N年前小兒7歳左右, 我地係某商場的快餐店食緊野, 佢話想買一樣野(好似係膠布), 我記得隔離幾個舖位有間藥房有得賣, 俾錢叫佢自己去買.
點知過咗陣收到果間藥房打嚟, 話我做乜叫個細路自己走去買野, 仲話我疏忽照顧, 再唔過去服警告我虐兒...... 嘩, 玩到咁大即刻9秒9走過去啦..... 從此又幫襯少一間藥房

Yanamami    發表於 14-8-30 16:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1年級好似細左 d 喎?就算學校喺屋企樓下都要搭 lift 落樓,係擔心突發情況佢唔識處理。

我覺得幾多歲適合好難一概而論,要睇個別小朋友情況,不過起碼都要 5, 6年級吧!

我女都叫好定好乖嗰種小朋友,我都6年級先比佢自己返學放學。

回覆:小學生自行上學

引用:Quote:Queenielam88+發表於+14-8-28+22:00+

原帖由 hkpapa852 於 14-08-29 發表
呢個問題要好小心, 因為太早叫子女獨自返學, 有機會俾D"多事既好心人"去告你"疏忽照顧子女".

因為有條《侵 ...
下? 會這樣架! 我前兩日在某細商場內太興吃下午茶,我仔要過附近影碟店買DVD(都有成條走廊鋪位), 我都係比錢佢自己去買! 我仔6歳8個月,未夠120cm.... 下次都係叫佢等陣先去。

引用:Quote:Queenielam88+發表於+14-8-28+22:00+

原帖由 hkpapa852 於 14-08-29 發表

因為有條《侵 ...
下? 會這樣架! 我前兩日在某細商場內太興吃下午茶,我仔要過附近影碟店買DVD(都有成條走廊鋪位), 我都係比錢佢自己去買! 我仔6歳8個月,未夠120cm.... 下次都係叫佢等陣先去。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:Queenielam88 的帖子

我自己小三就同大我—年但跳班小五嘅哥哥—齊放学,要过4次馬路!佢升中之後就我自己放学。
我會用相同尺度去对待我嘅小朋友,之不过到時唔知奶奶嘈唔嘈,因為七歲幾自行去酒樓厠所都唔啱。。。

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

我試過帶囝囝去商場女廁都比人話唔得呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

SY_Joanne 發表於 14-8-30 14:15
廁所~我已經响四歲幾放手佢自己去,最多响男廁門口等,叫佢有乜嘢就大聲叫我但如果升小學都離唔到身去廁所,又點可能放心自己返學呢
恐龍家

SY_Joanne 發表於 14-8-30 14:15
幼稚園都還可以,小學生就唔好啦~

我亞仔今年P3, 但已OVER 1咪4,望眼成個中學生咁高,  我今年開始比電話佢用, 放手比佢放學搭地鐵, 因為放學回家只須坐地鐵, 無須過馬路,

引用:有無1年級就自己返學?因為唔駛校車,屋企

‹ 上一主題|下一主題