用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒上收,下星期開學,放棄APS宣小??
樓主: c.qishan
go

軒上收,下星期開學,放棄APS宣小?? [複製鏈接]

引用:Quote:c.qishan+發表於+14-8-28+18:12+因為

原帖由 lauwingtai 於 14-08-28 發表
唔單止益弟妹,仲益埋妳第日個孫和外孫,還有曾孫和外曾孫,以及玄孫和外玄孫,全部有校友分,千秋萬世,話 ...
甘嚴重?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:不計地點,現(升中)九龍城網,可搬港島(灣

原帖由 c.qishan 於 14-08-28 發表
不計地點,現(升中)九龍城網,可搬港島(灣仔或中西區網),不特別重視音樂,有弟/妹跟尾,亦有教育津貼。

...
你叩門入的嗎?
請教除了靠幸運大抽獎,是如何入到軒小,(不計世襲)。

It highly depends on your targeted secondary schools.

QC/BPS - 軒上
SPCC/DGS/DBS - APS

可搬港島(灣仔或中西區網),不特別重視音樂,有弟/妹跟尾。。

其實你咪自己答左自己囉~~HK區傳統名校多呀~

回覆 Yanamami 的帖子

Thank you!
Hehe,我有傾向,但想聽聽反對聲音。重大決定我更要open minded!
HK島傳統名校多,如經自行應該不太看小學或住址在維港的那一面,而派位就是lauwingtai提到如Wanchai 那些,理解正確嗎?

唉,返到公司就要覆軒上!

Yanamami  Go for it![/col   發表於 14-8-29 08:18

c.qishan 發表於 14-8-29 08:10
回覆 Yanamami 的帖子

Thank you!
APS最多學生升上SPCC/ SSGS/ DGS/ DBS. 兩間都喺港島區o者~~直資都喺考自己實力考,軒小唔輸洩吖!傳統津校九龍咪得St Mary's、Maryknoll、LS?港島多好多呢~你搬左過去,就算跨區(灣仔、中西、甚至東區)都好方便。

Yanamami 發表於 14-8-29 08:25
APS最多學生升上SPCC/ SSGS/ DGS/ DBS. 兩間都喺港島區o者~~直資都喺考自己實力考,軒小唔輸洩吖!傳統津校 ...
http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec
係喎,咁睇嚟我要認真諗諗你同 kikidaddy 講嘅嘢。

回覆 KikiDaddy 的帖子

Thank you!

回覆:c.qishan 的帖子

我朋友個仔讀宣小小三,都想插去軒小小四,都係主要因為有細妹跟尾,但結果失敗了。細妹又要參加漫長的考一過程。我對軒小唔熟,但都覺得無得輸,APS唔係非去不可的私校囉。

APS升中成績亮麗, 要學校,學生同家長配合.
唔好以為入到APS咩都唔駛做都可以變得好好, 呢個世界係No paid, no gain; 如果無心理準備要付出, 入咗去APS可後最後都要退返出嚟.

至於直資的SPCC/DGS/DBS, 任何小一生都可以去考, 只要有能就有機會收, 同讀邊間小學關係不大. 反之, QC每年只撰約200人面試, 一般學生如無機會面試, 根本無法無法入QC

擔心軒上的學生能力不如APS? 我覺得是多慮了,每年軒上都有1/4的男生入QC, 也有1/4女生入BPS, 那QC, BPS又有沒有成績倒退?

lauwingtai    發表於 14-8-29 11:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

evacalbee 發表於 14-8-29 08:59
我朋友個仔讀宣小小三,都想插去軒小小四,都係主要因為有細妹跟尾,但結果失敗了。細妹又要參加漫長的考一 ...
Thank you! 非去不可的私校是那些?

Yanamami  No such school in tbis world!  發表於 14-8-29 10:14

回覆 c.qishan 的帖子

DGS is surely one of them.

引用:回覆+c.qishan+的帖子 DGS+is+surely+one+

原帖由 KikiDaddy 於 14-08-29 發表
回覆 c.qishan 的帖子

DGS is surely one of them.
對啦

Yanamami 發表於 14-8-29 08:25
APS最多學生升上SPCC/ SSGS/ DGS/ DBS. 兩間都喺港島區o者~~直資都喺考自己實力考,軒小唔輸洩吖!傳統津校 ...
派到「他區」校如SSGS, YWG 是否十分難,位很少?

Yanamami  靠自行入㗎!  發表於 14-8-29 10:12

一面倒咁揀軒小,好明顯啦!

千祈咪非君不嫁就真,只会令自己痛苦!
‹ 上一主題|下一主題