用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔31校網定34校網好?
go

男仔31校網定34校網好? [複製鏈接]

謝謝!
   2    0    0    0

31網有循道、新舊油天、德信,睇你鍾吾鍾意。

34網吾熟。

kyleebc  循道有好多人都鍾意  發表於 14-8-28 12:26

男仔34 網 有陳瑞祺, 馬頭涌官立,農圃道官立,獻主會小學都係熱門

回覆:himmamme 的帖子

當然31網好la,我34網要跳船呀。

引用:當然31網好la,我34網要跳船呀。 +

原帖由 vivian8822 於 14-08-28 發表
當然31網好la,我34網要跳船呀。
點解要跳船?

首先34唔熟
31得11間可揀, 5間頭, 2間多東南亞, 新移民, 即中唔到就係4間二線.  如31最好了解多d呢4間二線.  好多人都講31係一面天堂, 一面地獄.  
看清楚兩邊先好揀啊

34有陳瑞祺, 馬頭涌官立,農圃道官立,獻主會, 何壽南, 合一堂小學都係熱門
基道, 靈光, 牧愛好似係二線, 但係領島多位都嘔

回覆:男仔31校網定34校網好?

而家嗰嗰網都係派唔到1st 就去到 last 志願架啦

回覆:himmamme 的帖子

因34網多新移民,而且好既学校都冇乜位Ia,剩番d麻麻地既學校,而且又多左啟德,啟睛邨既邨民又多左班人爭,所以我放棄34網了。

聽講連合一堂呢個級數的學校至少都要放乙二至入到,所以34的情況都幾惡劣。

2010YL  有家長話今年放乙一都抽唔到   發表於 14-8-30 03:03
hkpapa852  係要放乙一  發表於 14-8-29 08:09
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-8-29+01:16+編輯

原帖由 奥脫福 於 14-08-29 發表

聽講連合一堂呢個級數的學校至少都要放乙二至入到,所以34 ...
咁惡劣,幼稚園要去全龍半龍打底。

引用:謝謝!

原帖由 himmamme 於 14-08-28 發表
謝謝!
睇下你心頭高吾高,有無私校back up啦。
31乙一放 德信多隱入。 乙一放循道、新或舊油天後乙二放基道已危。

男仔34 網乙—想隱入好校可放二線合—堂。陳瑞祺, 馬頭涌官立,農
圃道官立,獻主會小學都只可放乙一,乙二先放合—堂或牧愛,可能重有少少機,再抽吾中就九成byebye, 多中領島及聖匠。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆:奥脫福 的帖子

oh , 原來有家長話今年放乙一合一堂都抽唔到,咁真的無言了,今年重多左個啟晴同德朗村爭,超多家庭及適齡學童,無backup,乙—31德信好似已係至隱陣。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆:男仔31校網定34校網好?

中學目標係九華, 就梗係入31網啦!

31網唔貪心要最Top既油天/循道, 男仔揀德信做乙一都幾穏陣
34網, 今年多咗2間學校都仲話唔夠位, 仲有乙二只可以揀基道/牧愛/信義會, 你接唔接受到先?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-26 09:54
中學目標係九華, 就梗係入31網啦!

31網唔貪心要最Top既油天/循道, 男仔揀德信做乙一都幾穏陣
唔只呀, 今年仲要加埋黃大仙果六間寶校入34校網TIM AR

睇見都想喊

Tigerpooh 發表於 15-1-26 14:06
睇見都想喊
其實黃大仙既伍華同基德, 唔會差得過基道/牧愛, 只係你想唔想
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-1-26+09:54+中

原帖由 Tigerpooh 於 15-01-26 發表
唔只呀, 今年仲要加埋黃大仙果六間寶校入34校網TIM AR
大早d人己話個2個新屋村應落入黃大仙網,—條橋已去到彩虹及新蒲崗,教局重話要就近入學,唉!而家吾夠位米又要係 黃大仙網借位出黎!

SaBB 發表於 15-1-26 14:14
大早d人己話個2個新屋村應落入黃大仙網,—條橋已去到彩虹及新蒲崗,教局重話要就近入學,唉!而家吾夠位米 ...
其實年年黃大仙43網都借一堆位俾41網, 今年仲借埋俾34, 不如將43網取消咗佢, 將D學校分番去34, 41同45網好過.

‹ 上一主題|下一主題