用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 何文田 Galilee (GIS)
go

何文田 Galilee (GIS)

想問下有冇用家分享下galilee係咪happy school?
佢係新校 開左就黎一年
但都聽好多人話好

回覆:huggiesbb 的帖子

GIS 今年 3月先開,4月先開始有 playgroup,到今年 9月先正式第一年開學,暫時用家只有玩過 playgroup 個班,所以唔多人回應,但見有回應的都是好的

引用:想問下有冇用家分享下galilee係咪happy+sch

原帖由 huggiesbb 於 14-08-27 發表
想問下有冇用家分享下galilee係咪happy school?
佢係新校 開左就黎一年
但都聽好多人話好
今年小女讀左兩個月暑期班後,九月會上PN啦,收到學校schedule每月都有主題如self-control, forgiveness, responsibility等,覺得不錯。

學校對小朋友有學習要求,但主要在品德和自理方面(可能因小女仲細,要將來讀左k班的家長再分享)。亦當然希望小朋友能愉快學習,但始終係新校好多野未成熟,家長如果好有要求可能就覺得唔太合適。不過可以肯定學校努力做好同諗方法改善,對小朋友亦很有愛心,希望遲d可分享更多。

that sounds really good. not many kindergartens in HK focus on these things

又好似唔錯

回覆:huggiesbb 的帖子

個人認為好,因為學校老師很有愛心,觀察小朋友又著重校方同家長溝通,校方又會積極幫家長解決問題,向學校提出他們很快就改善,之前很多例子。

覺得呢間學校好人性化,各方面都幾好!

回覆 liliankaykay 的帖子

請問上左3個月k班課程如何?

回覆:何文田 Galilee (GIS)

我女而家係讀N班呀!由最初一個月成日喊,到而家好鍾意番學啦!學校每星期有newsletter同相俾番家長睇,知佢地學左咩同埋上堂時的情況,很放心!全校老師同staff都親力親為,做好間學校。校長even會抱同幫我女換片!我女上的是國際班,英普都有進步。英文會講phrase例如take off the shoes,會唱普通話歌。暫時都覺得好滿意。佢地上堂好活潑好有趣架,例如上次感恩節,學校請左廚師黎整野食,小朋友一齊幫手整然後一齊食,小朋友開心又enjoy! 德育方面佢地都有要求,要佢地學自理,希望响屋企都能配合。

回覆:何文田 Galilee (GIS)

我家弟弟都有上playgroup,老師及校長都好有愛心同耐性。弟弟也玩得非常開心。我們已經收到2015國際班N班offer。因為我一家是基督徒,而她們也有聖經班所以會入讀的機會都好大。

你好! 請問PN班有書嗎? 有什麼學科教呢? 讀完PN你覺得怎樣? 有升上K1嗎? 謝謝分享!!!

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 你好!+請問PN班

原帖由 Heidimumu 於 15-05-22 發表

你好! 請問PN班有書嗎? 有什麼學科教呢? 讀完PN你覺得怎樣? 有升上K1嗎? 謝謝分 ...
PN班無書,無特別劃分學科,每一個月有課程重點如how to express myself, 另每週有上課主題:水、camping 等,是IB 的PYP programme,我女沒有直上K1因為想讀傳統學校,所以無繼續。讀完一年仍然覺得是一間很有心的學校。

引用:Quote:原帖由+Heidimumu+於+15-05-22+發表

原帖由 liliankaykay 於 15-05-25 發表
PN班無書,無特別劃分學科,每一個月有課程重點如how to express myself, 另每週有上課主題:水、camping  ...
請問以家去左邊間k1呀?

回覆:liliankaykay 的帖子

校舍設施ok 嗎?因為全indoor, 多唔多activities?

回覆 Jjchow2015 的帖子

唔係淨係indoor,有outdoor playground。
校舍唔算好大,但設施都幾好,有library,music corner, mini canteen嗰D,
activities方面都多,因為行IB PYP programme,除左sports day, 仲有field trips,個個星期有唔同theme,有時扮下pilot有時扮下policeman有時扮下fireman去學嘢,都幾開心㗎!