用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Del Del
go

Del Del

Del Del

引用:無愛心,勢利,如果你個小朋友稍為曳d,d老師

原帖由 Chikane123 於 14-08-26 發表
無愛心,勢利,如果你個小朋友稍為曳d,d老師同校會complain 到你暈,好似我小朋友咁,啱啱讀呢間學校既n班,小朋 ...
問你個小朋友係咪聾?係老師直接問你定點?

請問國際N班,主流N班,上午下午還是全日班?

有朋友小孩讀過0r讀緊,無負面comments. 對學校不熟不作評論。不過很多BB番學頭幾日唔會喊,再番多幾日就會哭鬧唔番學,這是好普遍的,因為佢地開始發現要守規則同做D他們不喜歡的事。我建議樓主同班主任詳細傾下,看有什麼辦法幫小孩適應,想楼主要小朋友讀兩歲班,都係希望佢早D適應校园生活吧!恕我直言, 你去年有一個帖是有關TEST弱聽的。老師的表達方式可能令你唔舒服,但不要為此忽略孩子的需要,和學校直言,學校可作特列協助,對小孩有利無害。若學校那時都係如上述態度,沒有配合協助,再讀下去都不開心,那另覓合適學校更好。

回覆 yubaba 的帖子

最近再去覆診,醫生話小朋友既聽力完全唔需要用耳機都聽到野,同當初另一個醫生講既野完全相反,你問我都唔識解俾你聽,小朋友可以明白我既指令,亦聽過佢講單字,但就好少,根本就唔係聾。就連之前既聽力家都唔敢講去到咩程度,唔夠訓又會影響表現。上次做測試另一聽力家又話佢完全聽到正常人講野既聲音,但個老師一話我仔唔俾反應佢就話佢聾就真係好嬲!

回覆:Chikane123 的帖子

樓主唔好甘嬲住,太嬲解決唔到問題。如果家校關係太差,受苦係仔仔,煩惱係自己。若然真係好難再建立互信,倒不如退一步  ... 試下轉校未妨唔係好事。

回覆 Mrs.TamC9 的帖子

老師同校長投訴,校長係學校門口問

回覆:大埔某幼稚園(唔開名)

唔開心就轉校,到時就知問題在那一方

引用:+本帖最後由+Chikane123+於+14-8-26+19:40+

無愛心,勢利,如果你個小朋友稍為曳d,d老師同校長complain ...
可以pm知邊間?我仔在大埔讀緊

我都想知

引用:我都想知

原帖由 tjl0823 於 14-08-28 發表
我都想知
Push

引用:+本帖最後由+Chikane123+於+14-8-26+19:40+

無愛心,勢利,如果你個小朋友稍為曳d,d老師同校長complain ...
同間學校唔夾,最好都係轉校。
勉強讀都係辛苦小朋友。

我想講,我99成日話男仔2歲坐唔定,唔講野係正常。但係事實上又唔一定係咁。我兩個仔2歳果陣都淨係識單字,兩個返學都坐唔定。捉完去check,兩個都係自閉的。大果個e十就4歲都仲係講單字,細果個好d開始講短句。

我唔係想嚇你d咩,只不過係想講。與其focus間學校有幾差。不如focus下有d咩可以幫到小朋友講野叻d。有多d耐性坐定d仲好。

回覆:大埔某幼稚園(唔開名)

我都火想知係邊間,我覺得要比大家知,等大家小心d

eekg 發表於 14-8-29 17:39
同間學校唔夾,最好都係轉校。
勉強讀都係辛苦小朋友。

AGREE. 反而要找出原因. 盡快幫仔仔解決問題先至係最重要.

我都想知
請問可以pm我邊間 ...
Thanks

樓主, 你冷靜諗下, 只係返左個幾星期學, 一定係老師們明顯地留意到呢個問題先同你講, 上面媽媽有解釋過, 你不妨正視一下.
至於幼稚園方面, 我地冇人知道當時老師用咩語氣同你講, 不過用咩語氣你都會火遮眼架啦~ 但係如果太明顯既問題, 咁快比人alert到, 咁呢d老師都唔係唔理d小朋友囉~

回覆:Chikane123 的帖子

有d老師講野的確唔會轉彎或語氣令父母難受。但總好過完全唔出聲,令小朋友錯過黃金訓練時間(如果真係有問題)

呢個問題「如老師叫佢唔應」開學後幾個月都持續係咁,的確要正視。老師教過咁多小朋友,佢地自然比家長易察覺到小朋友與其他小朋友不同,如果有建議比你,例如去邊到做評估,間學校就真係負責任喇。

至於聽力方面,可以再做多次聽力測試,確保小朋友任何頻率都聽到,就可以rule out呢個問題。

希望你冷靜諗一諗老師提及過既情況,襯小朋友仲細,早點做評估,無野就大家開心,有需要跟進就排服務,排服務越來越耐,以年計的。

假如要踢走你,佢收少份學費有咩得着?可能老師表達得唔好,係唔關心小朋友就連講都唔講係咪?冷靜d, 再同老師溝通下先

回覆:Monstereasy 的帖子

如樓主講,冇返學一個鐘就要打嚟關心你,其實冇乜可能,老師要照顧小朋友,要打電話都要lunch or放學時間,如果咁就定論老師冇愛心好似有啲唔公平。只好提醒自己,打電話請假係父母嘅責任。

回覆 Chikane123 的帖子

好想知係邊間, 可以PM我嘛! Thx!