用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 first in 英華撞期王錦輝
樓主: littlenstar
go

first in 英華撞期王錦輝 [複製鏈接]

littlenstar 發表於 14-8-26 11:48
只怪自己交申請表時間安排得唔好,而家一定要揀一間去...

如果你小朋友好叻好叻,我會建議試英華否則,唯有捨難取易,王即使waiting,入到的機會都應該唔太細。

引用:只怪自己交申請表時間安排得唔好,而家一定

原帖由 littlenstar 於 14-08-26 發表
只怪自己交申請表時間安排得唔好,而家一定要揀一間去...
去比較有把握個間

上年我都撞咗港同, 但最終揀英華, 因為我哋自己排咗位, 英華收咗一定會讀.

回覆:Ehyclhphth 的帖子

現住奧運,有打算搬屋,所以都有彈性。

引用:王錦輝+~+王錦輝+~+王錦輝 +

原帖由 Andymammy 於 14-08-27 發表
王錦輝 ~ 王錦輝 ~ 王錦輝
可否分享點解?

住奧運, 返英華近d 喎

我女果年CKY 撞KTS, 我諗都唔駛諗, 揀CKY. 因為CKY係我第一志願.
英華VS WKF, 我會揀WKF. 英華太難考入...3 round interview...
WKF 就算不幸最後得Waiting, 出年call waiting 機會都大好多.
不過如果英華係你第一志願, 你又已經有其他offer 係手, 就揀英華.

如睇表面, YW一定係高過WKF好多, 除了個別家長覺得WKF合適小朋友多D, 而YW一D都唔適合, 無可否認YW一定難度高好多好多, 如真的要捨易取難既話, 咁YW一定唔應該去IN.  雖然YW真係好難, 但就因為而WKF比我感覺好似無咩特別理由要選佢, 因為佢再上中學又真係唔見特別好, O係我既角度會覺得無WKF唔係損失, 不過呢D好個人既.      

記得舊年IN英華時詁時間不合可致電學校改期

theodorechung 發表於 14-8-27 14:04
記得舊年IN英華時詁時間不合可致電學校改期
改期可能引致印象分打了折扣

last year, the interview of GH clash with Pui Kiu. My friend said it would be easier to get the seat from Pui Kiu cos GH have their own KG. Finally, I still pick up GH. luckily, we got the offer from the school.  Try the luck and see which one is your dream school.  

引用:last+year,+the+interview+of+GH+clash+wit

原帖由 Ling2014 於 14-08-27 發表
last year, the interview of GH clash with Pui Kiu. My friend said it would be easier to get the seat ...
Because your girl is smart 👍

選英華,yw辦得好出色。

回覆:first in 英華撞期王錦輝

英華要in3次真係好恐怖,朋友既朋友入咗3rd in都收reject信(連waiting信都無喎),真係好心淡。

利申:得1個女,不過俾我揀都揀英華

回覆:first in 英華撞期王錦輝

咁如果講到in得多,我見今年有人話CKY去年要見5,6次,但樓上都有JM揀CKY。俾我我都會試YW, 免得日後後悔。

如果兩間要取捨,那即各妳所喜歡優點也不相伯仲,
那我會選間合適些/機會率大些那間

引用:+本帖最後由+subb+於+14-8-27+09:39+編輯+\

原帖由 subb 於 14-08-27 發表

個人感覺, 英華 ! 王去完IN比我感覺收了都不會讀  ...
Agreed!

我個係女..

WKF 同埋.YW 我都喜愛.. 換住係我, 都會兩難..

但如果要試的話...  我會揀.YW..  

WKF 小學課程十分好和有趣,校舍正過YW。
‹ 上一主題|下一主題