用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Think IS
樓主: lovesandy8
go

Think IS [複製鏈接]

有朋友讀緊, comment ok

回覆 lovesandy8 的帖子

我覺得一般,成日SELL我轉讀全日制

回覆:JM_wyw 的帖子

你好,我想了解下think 小學,佢的中文教得ok嗎? 會否太淺?能接上hk local 的中學嗎? 另外小學一個月學費加雜費大約幾錢到呀?

回覆:skyida 的帖子

我自己覺得唔算淺,每日都有中文功課做,寫的字也不淺。
學費$8400

連埋雜費,我小朋友約$10000一個月

hi JM

thanks for sharing.  我囡囡而家係think幼稚園讀緊,之後都想比佢上think 小學,你小朋友係由幼稚園讀上去嗎? 另外暫時think係冇中學的,你知唔知以住小朋友讀完小學會接到hk local 中學嗎? 定係好多都會出國或再搵其他國際學校架?

請問Think Kindergarten係咪全部直升Think 小學?

Hi!
我小朋友不是THINK幼稚園的,是year 1 考入去的。的確沒有中學令我曾令我有所考慮,但因為她的中文程度高,在國際學校中難得,又考到,所以最後都讀了。仔仔好開心。我見網頁中顯示,學生都派去不同學校,以CAIS最多,但我估計有部份同學中途都轉去一些有中學的IS,所以只有21人升中的數據,希望學校快些有中學部啦

回覆:adios 的帖子

不是直升的

回覆:Think IS

之前學校話計劃開中學,但幾時真是唔知,今年聽就話兩三年後。

回覆:ANLA 的帖子

如果真係開得成中學,我就安樂曬

請問要考入難嗎?我本身係英文唔係咁好,平日溝通都同呀囡講廣東話的

當時我仔仔話老師只係叫佢畫畫,跟住老師問佢畫裡係咩,傾下偈玩下!當然係英文對話

回覆:Think IS

想請教下,我同老公英文都麻麻地,如果小朋友入了,平時同學校溝通是否英文?如果屋企support 吾到全英語,是否適合?其實,我只是想阿仔可以開心返学,吾好咁多功課考試,呢間学校適合嗎?多謝賜教

引用:想請教下,我同老公英文都麻麻地,如果小朋

原帖由 suslau2004 於 14-11-02 發表
想請教下,我同老公英文都麻麻地,如果小朋友入了,平時同學校溝通是否英文?如果屋企support 吾到全英語, ...
我都想知呢?

回覆:suslau2004 的帖子

學校所有通告都是英文的,只有中文功課是中文。一般來說,班主任都是以英文溝通的。小朋友在校學習會好快,但當然在家可以以英語對話會令小朋友更易掌握和有信心與他人溝通。
學校生活很開心,絕對是happy school

小女讀朗思 PN, 都考慮升 THINK IS, 請教一下 P.1 即 K3,中文是否已淺過 K3 好多? 我都係貪 THINK IS 中文比其他  IS 算好,但現在有 cky or logos 等 bilingual school 都係預備學生考 IB,中文應更有保證,諗緊好唔好讀埋 K3 先,考 cky, logos, THINK P.2 etc. 驚 THINK P.1 太淺,更冇可能考 cky logos 等重學術嘅學校 …

另學校很小,相信未必能組成球隊,合唱團,管樂團等一般小學有的群體活動及比賽,都有擔心六年冇團體合作精神培養,如何解決? 另你覺得老師質素好嗎? IB 課程好講求老師能力 … 先謝謝!

回覆:xxHayleypaxx 的帖子

老師好好,師生關係一流,因為人少,關係好密切!當然管弘樂團等的確沒有,但課外活動多到暈,任你揀(收費的)!我覺得year 1的中文不淺,啲字好深,又要造句,我喜歡他們繁体字,好多IS都係簡体字的!

Thanks JM_wyw! 如果中文 ok 我就放心! 我都喜歡細校,大家一家人咁開心d! 而且有不同國藉小朋友
‹ 上一主題|下一主題