用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!
樓主: kimluibaby
go

[其他] 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權! [複製鏈接]

回覆:esuperbaby 的帖子

睇你之前回覆,知道你現懷第二胎,祝你同bb都健健康康^.^

引用:睇你之前回覆,知道你現懷第二胎,祝你同bb

原帖由 wincycc 於 14-09-24 發表
睇你之前回覆,知道你現懷第二胎,祝你同bb都健健康康^.^
多謝妳!
我都祝妳生活愉快!

sixsixmama  esuperbaby, 恭喜你,你唔好入黎   發表於 14-9-27 09:12

回覆:因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!

加油

回覆:kimluibaby 的帖子

如果連你都放棄個女,個b女就真係好可憐。我個仔都有好多問題,一出世就經歷過大大小小既手術,仲有好多身體上,機能上既問題仲未解決,但我同老公都唔捨得佢,決定一齊走呢條好難行既路。請你都唔好放棄你個女,如果連你都唔要佢,佢就無人錫嫁啦。

我個仔現在八個月,有平腦癥,能力好似二個月,奶都唔識飲,阿囝確診時我的想法同你一樣,真係好難過,其實現在都係,不過都要照顧,所以你都要找社工幫手申請津貼、排特殊宿位等

其實我已好耐無上呢度,再上返竟然見到不同腦病個案,我D眼淚一直流,直係唔知點面對

回覆:因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!

產前無做清楚檢查?
真係好同情你同理解你嘅徬徨

回覆 爸爸愛您 的帖子

好多腦病係產前檢查唔到的,就算做埋 T21and Nifty都check不到出來。
有啲腦病係基因突變,所以可以點防呢?

而我bb的問題係發生意外,無人估計得到!

fanny, 唔好難過,你難過,我地都會一齊難過……

引用:Quote:原帖由+wincycc+於+14-09-24+發表睇

原帖由 esuperbaby 於 14-09-24 發表
多謝妳!
我都祝妳生活愉快!
Sixsixmama, 我曾經在這裡得到其他JM 的開解和安慰,所以有機會也想分享過去的一些感受,因為家人,朋友未必太明白妳的心情...過來人會比較多共鳴...

回覆 esuperbaby 的帖子

我啲字出唔晒,你都知我想講咩,係呀,過來人才有共鳴,同朋友家人講,只會越講越傷心,因為咩都要解釋一餐,我唔想佢地心痛我,講得bb好,我又怕佢地見到時心諗:點解會咁嘅,講得bb差時,佢地嘅反應又唔知點好,好似仲要我安慰返佢地咁,近來成日聽到:交比神處理。唉,呢個世界上係咪真係有神?
我好無奈,但不敢不信神的力量,我真係好希望神幫到我。

其實我好怕朋友同事問起bb會點,我好想佢地探到bb, 但又怕佢地見到我bb同正常bb不同(我bb成日反眼和側埋一邊,還有……我都唔想講), 我唔想佢地覺得我bb奇怪呀,縱使在心裡咁諗。

係呀,我就是叫你不要再來安慰我地,你要有正能量,呢度可能會勾起你的傷感的。

回覆 fanny_lau76 的帖子

我B女的情況同你一樣, 巨腦回係平腦症的其中一種, 但我B女加上頭細, 所以健康前景唔太樂觀!

我個仔現在八個月,頭都係細,但跟自己生長線大左D,但手腳偏小,身長亦不足,抽筋有藥物控制,飲奶愈來愈差,上個月已開了胃造口,頸完全無力,手唔肯打開,唔識對住人笑

回覆:sixsixmama 的帖子

我仔剛確診時都係醫院同病人媽媽傾下,心會好D,但當時我真係日日對住阿囝講唔好再受苦快D走,一路講一路喊,之後有人話阿仔認為要走就會走,唔駛我講,阿囝真係想係我地身邊,我地就盡力照顧,可能係一種考驗

kimluibaby 發表於 14-9-27 13:03

我B女的情況同你一樣, 巨腦回係平腦症的其中一種, 但我B女加上頭細, 所以健康前 ...
kimlui, 我阿囡都頭圍細,應該出世到而家無增長到,唉……看到她的頭仔,就知腦部發育如何,心刺痛。

回覆 sixsixmama 的帖子

原來大家的仔女都係有頭細的問題? 但你們仔女的頭圍是否跣出生長線以下呢? 我個女就係個這個例子細過<3%, 即小腦症. 這個症候群的小BB大部份都係有智能問題, 同運動協調問題
不過對於我來講, 最重要的係BB將來可以行得走得先.

sixsixmama, 我個女由6個月到現在9個月頭圍都未增長過, 我都好明白你的感受, 對於我地父母來講, 那怕增長0.1CM都好過無. 如今連0.1CM的增長都無, 可想而知, 我地個BB將來智力情況係非常之不明朗.

我老婆成日同我講"見步行步". 我係明白的, 是的, 我們只能無奈地"見步行步", 等待奇跡...............

fanny_lau媽媽, 老實講,我個女的情況會好一點點, 因為至少佢無飲食問題, 雖然全身還是無力.
還好, 你現在詅得通, 盡力照顧B仔, 做好媽媽責任. 我覺得你非常堅強, 值得學習.
不過, 我現在還是有放棄B女的想法, 爭扎中.

不知你是否已清楚平腦症的問題, 以下給你條LINK去給你了解多些:
http://www.specialchild.com/archives/dz-015.html

回覆 kimluibaby 的帖子

kimlui,
雖然我知唔好比較,我地已經無得同正常嘅bb比,但你b女比起我和fanny嘅bb也好,她能自己飲奶,她首半年都正常地渡過,我b一出世就是如此,如果唔係我發高燒,我b都不用缺血缺氧,我自己十分討厭自己,陀bb時食幾多DHA都無用,驗呢驗路又如何? 一個意外什麼都摧毀了!

現在你bb頭圍有幾大?
我今早問過醫生,我bb頭圍比正常少4cm, 佢現在面肥頭細,我看到很難受。

你話想放棄,你太太知道你點諗嗎?
我之前問老公,bb智力有問題,生存也有問題,醫生可能要我們決定拔喉否,咁點?我老公答:bb係你用條命換返來,梗係要。
我聽到後淚如泉湧。

回覆:sixsixmama 的帖子

其實我都曾諗過放棄,如果可以有咩事唔好救,對阿囝可能係好事,但現在阿囝又無咩,所以自己生得出就要照顧,自己辛苦都合理,但要我媽幫手成日對住阿仔,帶去不同覆診,令我好內咎.我都係諗見步行步,好多野已無得計劃,另外我已無諗智力問題,因為阿囝連坐都有問題

你哋好,我仔一樣有先天腦部問題-裂腦畸形
產檢做足,一樣發現唔到阿仔的問題,
可能相比起你哋,阿仔的問題算少,
起碼健康方面暫時唔洗擔心,但我剛知道佢有病時,
都有諗過送佢去保良局,我覺得自己無能力照顧一個特殊兒,但是當我諗到阿仔係孤兒院,一定無係自己父母身邊照顧得咁周全,而且特殊兒被收養的機會是微乎其微,一生都感受唔到愛,我就覺得唔可以比佢咁樣過一生
呢條路是好難行,但希望唔好後悔自己的決定,大家都加油

回覆:Cathy9929 的帖子

cathy, 好認同你的想法,唯有互相鼓勵

‹ 上一主題|下一主題