用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 part 5
樓主: BSCYL
go

皇仁書院家長交流區 part 5   [複製鏈接]

你地D 子有無補習

tsanpy1  D同學補到天昏地暗都唔會話比人   發表於 14-9-9 19:21

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

OK_下雨天 發表於 14-9-6 13:10
有位同學表現有 d 異常, 好似過度活躍咁....
應該唔係我個仔個班, 因為佢無講....
努力面對困境

sosokel 發表於 14-9-6 14:07
可能你仔仔是容易緊張的小朋友,要較多時間適應新環境和建立新友誼。我仔另有兩個小學同學都入了不同班,他 ...
我有問佢呀, 佢話適應唔到, 我又問有無俾同事蝦, 佢又話無, 到唔知想點...
努力面對困境

janecywong 發表於 14-9-6 16:14
同意!真係要揾出小朋友唔開心既原因,教他嘗試去克服同面對……情緒唔好會影響學業,學業退步更加唔開心, ...
多謝妳呀, 我會慢慢同佢傾下, 其實我唔明白點解佢會有咁既反應, 因為佢小學都有好多不同類別的朋友, 讀書叻一班, 玩樂叻又一班, 佢性格都好樂天.... 就係唔明白. 佢話一返到學校就會唔開心, 我覺得佢有少少精神壓力,
不過, 有些事要靠佢自己克服, YES, 大家都要加油呀
努力面對困境

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆 talent2000 的帖子

得確,有少部分人IQ高但EQ低,在社交和與人相處方面可能有些問題,尤其大家都是剛轉換環境的S1生,我會教導仔仔正面的去看這件事,畢竟學校就像是一個小型的社會,要學習和不同各性的人相處,只要對方不是有什麼暴力傾向的話,相信問題不大⋯

簽名被屏蔽

Queen's College Astronomers' Club
https://www.facebook.com/QCastron?hc_location=timeline

天文學會迎新日將會在本星期五(12/9)舉行
到時我地會介紹我地既天文台,仲會有Checkpoint Games
有興趣既同學記得星期五放學後15:45來到SAC啦~

Navis for QC
https://www.facebook.com/navisforqc?fref=nf

中秋假期過後,三個學生會候選內閣繼續力爭各位同學手上一票!
第三十屆學生會選舉黨魁辯論將於明天放學後 下午三時四十五分在禮堂進行,歡迎中一至中六同學到場觀看。

屆時選委會將會向三黨(Viser、Calor及Aphaca)黨魁提問,而三黨黨魁亦會在「主場時間」互相質詢。當然,辯論尾聲亦設有台下同學發問環節,讓各位同學能向三黨即場表達訴求。

1545 學校禮堂 約定你!

皇仁書院公民教育組 Queen's College Civic Education Team
https://www.facebook.com/pages/% ... c_location=timeline

第30屆學生會選舉民意調查將於下週三至四舉行,請各位同學踴躍參與。

回覆:BSCYL 的帖子

升上中學後,阿仔對學生會選舉覺得最有趣,可能小學没有這活動,佢居然會留意同分析三組候選黨既理念,仲話心目中已有支持既政黨……
真心覺得當初幫仔仔跨區報讀更好的學校是對的,不但眼界廣闊左,思想都能跟着師兄們步向成熟穩重

BSCYL  選擇皇仁, 當然不會錯   發表於 14-9-12 13:24

janecywong 發表於 14-9-12 00:58
升上中學後,阿仔對學生會選舉覺得最有趣,可能小學没有這活動,佢居然會留意同分析三組候選黨既理念,仲話 ...
中一/中二是遊離票, 各黨均設法爭取票源, 常見走訪課室, 各黨的政綱, 福利, 辯論都可能影響選情

到高中階段, 各黨名單一出, 幾乎已知自己投票取向. 其他因素影響力大減

APHACA 的福利清單, 很多食店的地址, 電話提供
VISER 可以透過 POP-UP SCREEN 見到商店名及福利.

小朋友所屬的社, 陸續會派發小冊子, 有齊該社歷史, 社衫, 負責老師, 社領導層等資料.  
有事除了找組爸外 (按理, 盡量安排是同社的師兄), 亦可以找同社的師兄幫手

大家盡情享受迎新營吧!   師兄們費了不少心力及時間營造, 希望各位師弟好好享受

下星期很多學會有開放日,鼓勵小朋友參加SA ( CHEM ) 星期二,E&E (PHYS) 星期三

第一次的民調, VISER 以數個百分點, 輕微領先
但未決定投票取向的佔大多數, 最終勝負難料
‹ 上一主題|下一主題