用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?
樓主: se6b03
go

可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?  

奥脫福 發表於 14-8-22 10:45
話分兩頭,若非有呢個帖,TSL (我指陳守仁小學) 在 Google 根本唔入流。。。至少頭三版
都無佢份。
若在GOOGLE搜尋工具設定"地區"為"香港",就可以見到TSL陳守仁在第一版

奥脫福 發表於 14-8-22 11:33
所以我咪 cap 埋幅圖囉,上面果幅係無任何 option 架。

如果想陳守仁「第一」,其實好易架咋。。。得左 ...

loveDD 發表於 14-8-22 14:44
若在GOOGLE搜尋工具設定"地區"為"香港",就可以見到TSL陳守仁在第一版

改左地區設定,但search完都係得謝瑞麟,第三版先有陳守仁。我而家先知完來可以google set地區,唔怪得我用咁耐googlesearch出黎既野永遠唔係我想搵既野,唔關事既就一大堆。

se6b03 發表於 14-8-22 14:55
改左地區設定,但search完都係得謝瑞麟,第三版先有陳守仁。我而家先知完來可以google set地區,唔怪得我 ...
唔梗要,大家來這裡都係學野,我好多時撞下撞下先搵到,依度好多家長都好熱心幫人,只要唔燒到佢地啲學校.....

se6b03 發表於 14-8-22 14:55
改左地區設定,但search完都係得謝瑞麟,第三版先有陳守仁。我而家先知完來可以google set地區,唔怪得我 ...
不嬲search 甚麼打key word都好緊要架啦, 想要search野一步到位就要打多樣相關的東西, 例如tsl school, 係google打出第一頁已見到學校名和地圖....

醒目開學勳章 王國長老

回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

其實唔止英文簡寫,仲有好多,例如紅馬、大天、長天、德兆、馬主、油天、新油天、好多好多。想知多d,真係要與時並進

purplechung  仲有天神  發表於 14-9-8 15:23

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我覺得最搞笑是之前有個post問牛基定油基,讀小學牛油都出埋😁

回覆:Busybody! 的帖子

回覆:se6b03 的帖子

星加坡中文拼音跟我們不同,以我所知:

陳 TAN
王 ONG

唔知有無錯

引用:Quote:se6b03+發表於+14-8-21+22:16+我蠢,

原帖由 evacalbee 於 14-08-22 發表
下? 入嚟教育王國唔係諗住見到人講TSL係講緊謝瑞麟呀??

即人地問TSL vs DBS, 就係問入謝瑞麟定星 ...
笑左

引用:Quote:se6b03+發表於+14-8-21+22:16+我蠢,

笑左

我當年為了找小學資料,初上EK 時也一頭煙! 但我覺得配對很有趣喎! 後來到我老公上EK, 同樣一頭煙,他續個簡寫問我是什麼,我全部解答到,我覺得自己好勁好似師姐般

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-8-22+08:41+入

原帖由 loveDD 於 14-08-22 發表
可惜唔少香港人覺得世界圍繞他們轉是應份 ~~
你呢句好中point

王國會長

se6b03 發表於 14-8-21 22:16
我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個做父母既竟然唔知TSL係指陳守仁,唔知SFA係聖芳濟,一直以為TSL係 ...
雖然我本來都唔知, 但人地真係拼Tan Siu Lin, 叫TSL 都無可厚非, 官網URL 都係有 tsl.

瑩瑩老豆 發表於 14-8-23 09:27
雖然我本來都唔知, 但人地真係拼Tan Siu Lin, 叫TSL 都無可厚非, 官網URL 都係有 tsl.
...

有人話係新加坡拼音,又有人話係潮州話拼音,先唔理,但Tan Siu Lin無論你用廣東話定普通話讀,都係發唔到陳守仁個音出黎,咁一般真係好難估,反而讀成譚兆年仲可以。

另外學校全名係 Po Leung Kuk Camoes Tan Siu Lin,中間果個 Camoes又好似唔係英文,唔知發音,面試時如果叫你用英文講學校名都唔知點讀。

陳守仁博士是福建人, 在菲律宾發跡, 個邊的華僑好多是潮州/福建人, 佢地的英文拼音是用方言, 所以好多陳是Tan..

而陳守仁學校前身有葡國背景立學, Camoes 反映左.  
現在的楊校長好喜叫學生 Camoesian, 突顯左學校的團隊精神.

TSL 好似是首批直資小學之一, 都成10多年, 要考的家長其實都要了解下同其它學校的分別.  

Fm TSL website
-----------------
本校原名為 Portuguese Community Schools, Inc., Escola Camões,由葡萄牙社區教育及福利基金於十九世紀五十年代創立。
自一九九六年起由保良局接管辦學。
在一九九九年,本校改名為保良局陳守仁小學。
於二零零零/二零零一年度成為香港首間直資小學

好彩樓主唔係教育局局長,唔係睇怕香港學校要掀起一場改名風暴。按樓主邏輯,不少百年老校都要改名,如拔萃要簡稱BS,皇仁要簡稱WY先合理
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個

原帖由 se6b03 於 14-08-21 發表
我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個做父母既竟然唔知TSL係指陳守仁,唔知SFA係聖芳濟,一直以為TSL係 ...
係先好講喎,問咗老師記住返來分享