用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直/私小一,普通話重要嗎?
樓主: ronwong
go

考直/私小一,普通話重要嗎?

引用:Why+not+important?+Which+school+you+come

原帖由 ronwong 於 14-08-22 發表
Why not important? Which school you come across?
I didn't apply for schools like PK, 福小. The other major dss / private schools do not focus on pth.

回覆:考直/私小一,普通話重要嗎?

大部份小一面試英文同普通話都係問得兩三句,㸃解又唔講英文對考小一唔重要?

引用:大部份小一面試英文同普通話都係問得兩三句

原帖由 kennyklt 於 14-08-23 發表
大部份小一面試英文同普通話都係問得兩三句,㸃解又唔講英文對考小一唔重要?

...
TSL and CKY 英文比重比較高。

回覆:考直/私小一,普通話重要嗎

其實兩種語言,有小小根底都無壞丫

唔好只看面試丶依家好多小學都普教中呢!

引用:未學過普通話ok+ma? +

原帖由 ronwong 於 14-08-21 發表
未學過普通話ok ma?
in 個咁多間直私, 無考過普通話, 一d 都唔重要。不過遲早都要學。

回覆:考直/私小一,普通話重要嗎

學下都無壞嘅

引用:唔好只看面試丶依家好多小學都普教中呢! +

上年int左廿幾間,幾乎全部都會用普通話問一兩條。提議至少練熟用普通話回答有關考生的個人資料問題

回覆:naughtybj 的帖子

I'm just reminding the parents here don't just focus on the P1 interview.  Learning mandarin is beneficial to them for the whole life.