用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ws_papa
go

校車意外 [複製鏈接]

引用:回覆+Elislee+的帖子 係家長就係家長,無

原帖由 piglet1212 於 14-08-28 發表
回覆 Elislee 的帖子

係家長就係家長,無所謂嘅家長,請你尊重別人時亦都尊重自己嘅人格,孩子會學習父母 ...

回覆:Elislee 的帖子

好彩你同你既小朋友轉左校,因為每個小朋友都係父母既鏡子,反映左父母既質素同家教!

回覆:校車意外

上下午校校長係因為身體不適而離開,而且放緊暑假,又未開學,唔通叫老師打晒二百幾個電話通知所有家長咩。學校換老師好正常,但我仲見到好多舊既老師係度。

我都識開車,仲係住沙田,那個是彎位,可以講司機叔叔已經好好技術。全車冇人受傷,如果你有留意片段,架貨車都已經滑胎。

我相信冇人想小朋友受到任何傷害。有咩事,司機都要坐監。

有空來看看
www.facebook.com/rosygardenwedding

教養孩童. 使他走當行的路. 就是到老也不偏離 (箴言22:6)

回覆 baby_ha 的帖子

你講得對,開心才是學習的原動力,我阿仔是LLC幼兒園的畢業生,由幼兒園開始,他到今時今日每天也是開心地上學,開心地放學,LLC不會死谷學生,反為注重品德和與人相處的技巧,要加深課程有幾難呀?要堅持教學理念才困難。

我的女兒是今屆的畢業生, 雖然程度不及私校深或者叫淺, 但佢上小學完全沒有問題, 且第一天上小學不斷舉手答問題, 放學時, 班主任還說她很精靈. 而且在過去三年佢很喜歡上學, 喜愛的程度係病了也要上學, 沒有得上學會爆哭的. 我深信哪裡有愛便能吸引小朋友. 同埋老師都是人, 為何要出言辱駡呢, 每個人都會老的. 最重要係心態. 如有一天妳的兒子說妳老了及不夠活力. 妳有多難受呢.

我好早就看到這POST和影片...  
我小朋友也是坐D車,當天也在車內, 看到影片當然也好擔心. 但感恩天父保守, 天雨路滑, 各人無事,也是神蹟!
但我們選擇直接同校長反映,讓校長多提醒各司機叔叔保護孩子才重要; 選擇不出聲或回應, 是因為愛護這所愛我們孩子的學校;  選擇相信學校的安排, 是因為這所學校值得我們信賴.   

回覆 rubymak804 的帖子

關於換校長的事, 開學時其實學校已經派左通告通知我地家長!
另外, 我女係LLC 讀左3年都係搭校車的, 校車叔叔都是很好人的, 我女非常LIKE坐校車
就算K2 時經常轉校車叔叔(好似話請唔到人)所以有時要安排小朋友坐的士回校, 學校都會安排一個老師跟車(的士)!其實我覺得學校已經安排得好好!
至於程度淺, 如果相比私幼, 當然是程度淺, 所以其實真係無得比較, 不過我真係好感恩學校老師真係教得我女好乖, 我女尼三年真係好開心, 學校比較重品德方面的培養, 所以有幸我女成為LLC的一份子!我女剛上小一, SO FAR 暫時佢都好快適應了, 至於會否跟不上的情況, 暫時都未睇到, 起碼抄手冊都抄得切, 我女話有好多小朋友都抄唔切!

其實每間學校都實有家長覺得有D老師教得好,有D教得唔好, 我諗唔止出現係LLC , 係好多學校都會有尼D情況出現, 所以除左學校, 家長身教都好重要, 很多人都說LLC 出來的小朋友都很乖巧, 其實唔單止老師, 家長自己本身在家的言行舉止身教都好重要!
‹ 上一主題|下一主題