用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學宿舍
樓主: PCCW2319
go

大學宿舍   [複製鏈接]

PCCW2319 發表於 14-8-25 22:10
內地生唔係一定有宿舍架咩?
唔係, 新聞都有講,好多租盤比內地生搶都好高.

樂樂 發表於 14-8-25 22:13
唔係, 新聞都有講,好多租盤比內地生搶都好高.

吓...........原來唔係架. 我一廂情願, 大學收外國學生, 會提供宿舍比佢地 (當然佢地住唔住, 就自己決定).
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

tcmsung 發表於 14-8-23 15:18
Ricci Hall 專收體育健將和活動搞手,所以秉乘傳統,Ricci Hall 大仙仍然是玩 freshmen 玩得最勁最顛的 Ha ...
何東大仙
聽講港大既 hall 同其他大學 hall 既文化好唔同,尢其是港大既傳統hall,其實點樣唔同法,
你是過來人,可否分享下.

回覆 PCCW2319 的帖子

唔係㗎,學校冇宿位的話,要自己喺外面租㗎,尤其係讀 master。我剛 in 咗個內地生,佢問幾時有通知,因為佢就嚟約滿,想睇下嚟緊租邊度好。

回覆:PCCW2319 的帖子

阿仔最終都冇入紙申請,佢話計車程0分仲有唔知咩又係0分喎!仲話已經做了組草決定了上莊,唉!!!睇嚟佢想玩到盡,我仲以為佢會讀書第一,原來只是我一廂情願嘅諗法

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-8-26 00:48
我一向都有寫日誌回顧八十年代的港大學生生活。

因為我這段時間比平較忙碌,遲些會寫到宿舍篇。
港大這種文化,會影響學生成績,畢業找工作變難嗎? 和從前的年代不同,有degree已經好好。現在可以嗎?

tcmsung 發表於 14-8-26 00:48
我一向都有寫日誌回顧八十年代的港大學生生活。

因為我這段時間比平較忙碌,遲些會寫到宿舍篇。

仲有何鴻燊呀,最近85周年活動,何生一把年紀都有出席,認真比面.
李柱銘和好多畢左業既大仙都經常返去探佢地.這就是傳統?

Ceci333 發表於 14-8-26 09:51
港大這種文化,會影響學生成績,畢業找工作變難嗎? 和從前的年代不同,有degree已經好好。現在可以嗎? ...

呢D係大學教育的一部份,我當年就是玩得太少,現在覺得有D遺憾,好似冇讀過大學一樣。

樂樂  冇住hall ?  發表於 14-8-26 13:17

\\樂樂  冇住hall ?\\

當年hall位少,我又'住得近',sport 又唔得,冇hall 住。

讀果科又忙,Mon to Fri,8:30am to 5:00pm,上到main cam真係會迷路。

回覆:樂樂 的帖子

你仔呢幾年一直住ricci? 佢覺得ricci點呀?

Jackieson 發表於 14-8-26 13:54
你仔呢幾年一直住ricci? 佢覺得ricci點呀?

係呀,亞仔住左2年啦,佢住得好開心呀,可能佢仲意運動,間hall 適合佢啦.
不過就唔係好明佢地果d 咩  brotherhood 囉,佢話住過先明架,佢地好似好好感情咁架.

我只係知道佢地有食物見光會冇左.佢話有位hallmate  買左d甜品放入雪柜,

上完堂返來想食,當然係冇晒啦.

引用:Quote:原帖由+二話不說+於+14-08-21+發表睇

原帖由 PCCW2319 於 14-08-21 發表
應該機會好大。
我住鴨脷洲, 個女入咗聯合伯宿

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

‹ 上一主題|下一主題