用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學宿舍
go

大學宿舍   [複製鏈接]

各位今年子女入讀大學既家長,你地子女會入住宿舍嗎? 我仔打算入住宿舍,享受大學生活。 但我家距離大學唔太遠(1小時20分車程)。而且,居住密度分數係0分。所以都唔之會唔會派到。

snoopy008  其實你呢個 topic 係咪應該開係   發表於 14-8-21 14:18
   7    0    0    0
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:各位今年子女入讀大學既家長,你地子女會入

原帖由 PCCW2319 於 14-08-20 發表
各位今年子女入讀大學既家長,你地子女會入住宿舍嗎? 我仔打算入住宿舍,享受大學生活。 但我家距離大學唔 ...
我姨娚女住香港東讀科大都唔夠分住宿舍。

引用:有聽聞譬如說浸大第一年,+不論遠近,+一定有

原帖由 cheng4b 於 14-08-20 發表
有聽聞譬如說浸大第一年, 不論遠近, 一定有宿舍住, 就是不知其他幾間大學如何?   ...
應該唔係。因為有朋友女兒入左浸會,佢女都無申請宿舍。而且好似申請宿舍都截至了。

snoopy008  唔係話 "一定要住宿舍"   發表於 14-8-20 17:13
snoopy008  cheng4b 係話"一定有宿舍住",    發表於 14-8-20 17:12
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319 發表於 14-8-20 13:43
各位今年子女入讀大學既家長,你地子女會入住宿舍嗎? 我仔打算入住宿舍,享受大學生活。 但我家距離大學唔 ...
去年阿仔申請全宿(四年),除了計分,要筆試及考試,後來Ok咗!

sonkhl  是考有關宿舍,生活方式這些非學   發表於 14-8-20 16:56
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YuYuMother 發表於 14-8-20 13:50
我姨娚女住香港東讀科大都唔夠分住宿舍。

可能由東隧去, 都好方便啦.

宿位多嗎?

ANChan59 發表於 14-8-20 13:55
去年阿仔申請全宿(四年),除了計分,要筆試及考試,後來Ok咗!

有1間叫阿仔寫essay 及面試; 另1間只面試. 不過唔知邊間係放第1位.

昨天阿仔收到確認, 入左523 ,  現在開始申請入宿.

引用:Quote:YuYuMother+發表於+14-8-20+13:50+我

原帖由 PCCW2319 於 14-08-20 發表
可能由東隧去, 都好方便啦.

宿位多嗎?
咁又唔清楚,剩係聽佢講要計分唔夠分。

阿囡讀科大,車程都係1小時25分鐘左右,要轉車(港鐵+小巴),都無條件住宿舍,阿囡聽師兄講住西環都唔保證有得住,要參加活動先有分加。
阿囡攞返來d宿舍單張,有單人宿舍添,好正。
---------------------
頭先睇清楚宿舍單張,新生申請人有17%可住一年,其余申請人可住一個學期,以屋企距離篩選。

Yanamami  單人?  發表於 14-8-20 22:48

PCCW2319 發表於 14-8-20 13:51
應該唔係。因為有朋友女兒入左浸會,佢女都無申請宿舍。而且好似申請宿舍都截至了。

...
好似係所有大學本科生, 如果申請宿位, 四年內必定會有一年獲得宿位.

snoopy008  我睇浸大 website 都係咁既意思   發表於 14-8-20 17:15

October. 發表於 14-8-20 14:12
阿囡讀科大,車程都係1小時25分鐘左右,要轉車(港鐵+小巴),都無條件住宿舍,阿囡聽師兄講住西環都唔保 ...

如果西環都入唔到宿舍, 又真係會幾慘.

jessimm 發表於 14-8-20 14:20
好似係所有大學本科生, 如果申請宿位, 四年內必定會有一年獲得宿位.

照我所知應該係.

但我仔就選d "全宿" 書院, 希望唔需要每年申請.

阿囡聽中學同學講,嶺大保證每個學生住2年宿舍。

ANChan59 發表於 14-8-20 13:55
咁請問令公子使唔使參加好多課外活動(例如上莊), 才能保得住個宿位?

回覆 PCCW2319 的帖子

伍宜孫?

PCCW2319  yes  發表於 14-8-20 14:59

回覆 Grapes 的帖子

Same as my daughter

回覆 jessimm 的帖子

是啊! 聞說入住宿舍是大學生的 獨立/過群體 生活鍛鍊之一部份, 故四年中必有一年住.
但亦聞說(其餘三年)要住宿舍的話, 很多旁門左道方法--學生有學生的 ... 有一例子是公司高層認識一個什麼大學宿舍什麼會的委員, 高層閒談間訴說它朝任大夫的兒子沒有宿舍, 不久便獲分配....
個人認為, 有得住便住, 那是另一種生活體驗/享受, 一生人中極可能只有這一回而已!!!

Grapes 發表於 14-8-20 15:02
回覆 Grapes 的帖子

Same as my daughter

今年新生 ?

Yes

Grapes 發表於 14-8-20 15:18
Yes

會申請入宿舍嗎?

Grapes  She would submit her applicati   發表於 14-8-20 15:33
Grapes  Yes, same college as your son  發表於 14-8-20 15:32
‹ 上一主題|下一主題