用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 老師話要好好栽培佢
go

老師話要好好栽培佢

K1剛開學,班主任識左細老三日,放學特別同爸爸講,細佬好聰明,要好好栽培他。
真係想問咁點栽培?
佢主要是音樂好似有d資優,說話行為以四五歲,現在3.5 歲,其他無乜特別。識玩uno,飛行棋,大富翁。記性好,但不是超好。

atirw 發表於 14-8-19 00:46
K1剛開學,班主任識左細老三日,放學特別同爸爸講,細佬好聰明,要好好栽培他。
真係想問咁點栽培?
佢主要 ...

何不直接問班主任"怎樣好好栽培他"?班主任講這話時心中想甚麼?
我囝的老師見家長時對我老公說擔心他中四時某些科目已超越學校的老師。我老公收到的是老師在暗示要諗下轉校。(因現校只是中上。)

直接問班主任,好過估估下。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:老師話要好好栽培佢

轉校?,我本來都想!我個仔之前k1interview 十問九五應,無人收,唯有原校升k1, 佢好多同學都轉洒去明校!佢本身的新環境和陌生人有恐惧,不過最近進步了很多,所以之前我地乜課外活動都無同佢參加,現在應比較好一點,可計劃下!

atirw 發表於 14-8-19 08:03
轉校?,我本來都想!我個仔之前k1interview 十問九五應,無人收,唯有原校升k1, 佢好多同學都轉洒去明校! ...
小朋友似是內向的孩子,不要急,他年紀還小。或者先讓他自由自在地過日子。我兩個囝都是內向怕生的,我發現他們在熟悉的環境發揮得更好。又或者當他們遇到一些自己很想去做的事,他們就會克服害羞感。
for every one criticism, three positives must be given.

如果係鍾意學習嘅人仔,你俾多d學習經驗佢,教佢認字睇書,帶佢去圖書館尋寶... 你會見到佢雙眼放光!
隨遇而安

回覆 atirw 的帖子

什麼是好的栽培?

閱讀+公園遊戲+圖書館+博物館+郊遊+德育培養+愛心教育

如果您誤會了,以為是提早學樂器、興趣班、學術班、資優班,那麼,您只會好快磨蝕了孩子的學習興緻。

樓上說得對,這個年紀,或許先豐富他的生活經驗。去海灘,公園,動物園,坐下不同的交通工具如巴士,電車,渡海小輪等等。去聽聽兒童可參加的音樂會或表演,中秋節和他一起看花燈。相信這些對他將來的學習都會有幫助。

老師講嘅時候係咪應該比埋建議你呢? 你問下老師要點栽培

我仔仔班主任觀察咗個半學期先主動同我講,但佢無叫我去栽培(因為校長同老師都知我平時會教佢好多其它知識,帶佢周圍去戶外學習,讚仔仔見識多),剩係叫我留意同幫佢改善弱項

你小朋友係邊方面好好有興趣就試下報個類興趣班,平時帶佢出去見識多啲

Radiomama 發表於 14-8-19 14:30
回覆 atirw 的帖子

閱讀+公園遊戲+圖書館+博物館+郊遊+德育培養+愛心教育

很好的答案,其實同平常小朋友無分別!

每個小朋友都需要探索個世界,接觸大自然!

什麼為之栽培,真係首先問下老師.

每個小朋友栽培方法唔同,最近有社工比意見我,話我仔唔好讀管得太嚴嘅學校,要比一定空間佢自己,社工話否則佢的某個才能就會在長大後失去!

之前亦有社工同我講,叫我放手個仔,由得佢自由發揮.

即是"栽培"我仔嘅方法就係,在唔會做成大問題底下,盡量做佢想做的.

所以栽培可能無一定係要做邊樣嘢.

好好栽培? 其實個個小朋友都應該好好栽培, 唔通老師唔講你就唔栽培?

睇多1,2個學期, 再決定or同老師研究係邊方面好好栽培啦~

wan_sosin  agree  發表於 14-8-21 22:39

回覆:EduKing 的帖子

拍字是他天生的,佢唱歌過門的拍子自己數埋先再唱,但跟唱個音同個電子琴的音一樣,佢自己彈琴時會找到共鳴健,佢自己識彈幾首歌,不過重未分到音符,所以我只能在譜上寫1234代表拍子,佢都數到。但佢不跟請序,學完c未學好,就要學洒defgab, 但未認到五線譜的位置。簡單d講我教五到佢。看故事書一次要看十本,讀到我累,但又五覺佢識好多字。

EduKing  留意一下電子琴是否440  發表於 14-8-22 09:02

引用:拍字是他天生的,佢唱歌過門的拍子自己數埋

原帖由 atirw 於 14-08-22 發表
拍字是他天生的,佢唱歌過門的拍子自己數埋先再唱,但跟唱個音同個電子琴的音一樣,佢自己彈琴時會找到共鳴 ...
Music係佢情緒stabilizer, 開隻碟比佢聽,就好興奮咁坐係hifi面前聽,唱下摇下,好開心。有時候會唱首不明來曆的歌,問佢是什麼歌,是曰文定韓又?佢話自己寫的。

有樣野好奇怪,佢起初還未懂彈歌仔時,佢坐在琴前亂彈時,經常要求一個譜和一支筆,佢自己單完一些melody後,就拿起筆在譜上寫幾寫,當然佢係亂劃,但你離遠望佢以為佢在作曲。

攞十本書要讀晒唔出奇,我仔一兩歲時都係咁,有圖跟個生字嗰D,指住要我每個讀佢聽!
讀到倦我停咗陣,佢仲要拍下我!當時佢連講嘢都未好得!但反而到了三歲後,無咁要求!可能已多咗其他嘢玩!
作歌仔自己唱亦會,自己改歌詞亦會!但我仔肯定無音樂天份的!樣樣都學,係音樂唔學!
咁你有無比你小朋友出去學音樂,嘅然有天份,你自已識音樂,屋企有琴,好有利嘅條件啦!同時佢本身都鍾意!呢樣好清晰啦!如果小朋友有咁大興趣,有無天份都比佢去學啦!

回覆:wan_sosin 的帖子

係要讀十本亮亮

wan_sosin  佢想聽都要盡量讀  發表於 14-8-24 00:31

回覆:atirw 的帖子

??440

回覆:wan_sosin 的帖子

細個無錢學琴,大個出來做野買個琴來滿足番,初其有學,但生仔後無學,未考過級試,個琴現在有時彈下詩歌和流行歌