用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中區小學-女仔
go

中區小學-女仔 [複製鏈接]

女仔,除了聖心私/津小和St Stephen's Girls, 中區還有那些好的小學呢?

家住中區

Your input is very much appreciated!

5    0    0    0

聖嘉勒有直屬津中
救恩有聯繫津中
般小同李陞有聯繫官中

回覆:中區小學-女仔

net 11 只要唔食4寶就已經超好。去吓學校嘅open day 睇吓啦。呂小已經過咗,嚟緊應該係基恩

回覆:spmok1999 的帖子

Thanks for your reply spmok1999.
The information is very useful, I just need to do a little bit more research from there👍👍
如果不用考慮升中的問題,那會有更多選擇嗎?
謝謝😊

引用:net+11+只要唔食4寶就已經超好。去吓學校嘅

原帖由 chingcging 於 14-08-18 發表
net 11 只要唔食4寶就已經超好。去吓學校嘅open day 睇吓啦。呂小已經過咗,嚟緊應該係基恩

...
對不起不太明白什麼叫"唔食4保"?!
可以解釋一下嗎?

我都想知四寶係乜

潮商, 天主教總堂區, 新會商會, 聖馬太(星馬泰)
如果對聯合國有興趣都可以參觀下同了解多D...

我就是中左其中一寶,不過現在已經轉左去第二間

引用:潮商,+天主教總堂區,+新會商會,+聖馬太(星

原帖由 spmok1999 於 14-08-19 發表
潮商, 天主教總堂區, 新會商會, 聖馬太(星馬泰)
如果對聯合國有興趣都可以參觀下同了解多D... ...
聯合國好似只有天總加潮商

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

天總潮商聖馬太 - 好聽啲咪叫聯合國囉。
新會商會就大部份中國人嚟,但直屬中學係陳白沙,呢間……,另外呢間派位唔得,佢派英中嘅學生真係數得出有幾多個。

引用:天總潮商聖馬太+-+好聽啲咪叫聯合國囉。 新

原帖由 chingcging 於 14-08-19 發表
天總潮商聖馬太 - 好聽啲咪叫聯合國囉。
新會商會就大部份中國人嚟,但直屬中學係陳白沙,呢間…… ...
其實聖馬太得吾得?好少人講。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

唔計嗰三間女校,邊間男女校嘅女生升中派得最好?

引用:唔計嗰三間女校,邊間男女校嘅女生升中派得

原帖由 sunnygirl 於 14-08-21 發表
唔計嗰三間女校,邊間男女校嘅女生升中派得最好?
中尼:女仔多派去英華女校

派位係講成績, 係學生派得好而唔係學校派得好, 就算讀名校成績唔好派位一樣會派得差. 如果你屬於 BAND 1 成績咁派到 BAND 1 中學o既機會自然較大... 仲有選校取向, 如果胡亂選校結果都可能未如理想的. 學校只有最適合而沒有最好的, 我覺得揀適合自己小朋友的學校遠比盲目只看學校程度和名氣會較好...

另外有直屬/聯繫中學的小學理論上係較有優勢, 但同樣都係要視乎成績而定...

引用:+本帖最後由+spmok1999+於+14-8-21+07:52+

原帖由 spmok1999 於 14-08-21 發表
非常認同你的說法!盲目追求派位好的學校沒意思。

不過好的學習環境和校風可以影響有些小孩的學習態度和對自己的要求,也是好事。

有很多人認為某國際學校非常好因為學生都能能被國外的名牌大學錄取,但是其實那些學校的學生很多本身家裡的資源和背景已經能夠讓他們去到那些名牌大學。而一些不是"這類背景的"家庭的人就偏偏認為他們也能因為這間國際學校畢業就能被那些名牌大學錄取。

回覆:chingcging 的帖子

基恩黎緊有開放日嗎?我上佢網站揾唔到,可否俾多d資料?謝謝

twllc 發表於 14-8-21 23:24
歡迎有意報讀本校之學生及家長到訪校園 ,每次訪校需時約20分鐘,並安排主任解答家長之查詢。

可供家長參觀時段:
星期一至星期五       
下午3:30至下午6:00

星期六       
上午9:00至下午1:00

預約申請:

如有興趣到本校參觀的家長,可於辦公室時間致電本校 Tel: 2524 0896預約到訪時間。

或電郵 email: [email protected]

twllc 發表於 14-8-21 23:24

留意住學校網站,估計9月頭會有多一次簡介會。

johnnywalker 發表於 14-8-22 14:53
中西區就唔駛煩啦,b1位仲多過b1生,機會係100%。
如果係 BAND 2 就麻煩啦...
‹ 上一主題|下一主題