用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 唔想細女打MMR針,可以點做?
go

唔想細女打MMR針,可以點做? [複製鏈接]

大A今年入特殊學校,細B精靈可愛,剛剛pre-nursery開學,老師問點解未打MMR,爸爸扮記得。
都預咗要解釋家姐係A的,但以前聽過說學校會要求醫生書面証明小朋友唔適宜打針,有適合醫生介紹嗎?
   8    0    0    0

回覆 muimui5 的帖子

如果唔係政府健康院指定既針, 家長有權選擇打唔打架~
mmr唔係出面先有得打架既咩?私家針, 唔中意打咪唔打囉, 點解要解釋既?

MMR好似係政府針

老師說衛生署會找我們跟進,所以敵不動我不動,署方隨時拖幾個月,到時囡囡又大個點,希望就算迫住要打針影響也少些。

回覆:唔想細女打MMR針,可以點做?

如果政府有人問,咁叫醫生寫封信保証打左唔會引致自閉, 咁咪打羅.
我諗無醫生敢寫羅.

回覆:daisuki 的帖子

我個囡因同一原因也無打一歲針,現在k1,無人追我囡去打

引用:大A今年入特殊學校,細B精靈可愛,剛剛pr

原帖由 muimui5 於 14-08-18 發表
大A今年入特殊學校,細B精靈可愛,剛剛pre-nursery開學,老師問點解未打MMR,爸爸扮記得。
都預咗要解釋 ...
我都有個大A仔,細B黎跟番去打一歲針,我無了解過mmr大仔打晒所有針…回想起我大仔歲幾前非常精靈有溝通完全正常的,唔知點解之後會咁…咁我係咪唔應該比B打咁點同健康院講好呀?

回覆:唔想細女打MMR針,可以點做?

想問如冇打一歲MMR針、咁會唔會打歳半4合一針?另水痘針會打嗎?

歲半有打五合一,水痘過了兩歲開學前先打。

我個仔剛升小一, 我都不想他打MMR booster, 我打去學童疫苗組問, 佢話唔一定要打, 你們有沒有家長冇俾小朋友打第2針?

引用:我個仔剛升小一,+我都不想他打MMR+booster,

原帖由 llb 於 14-09-15 發表
我個仔剛升小一, 我都不想他打MMR booster, 我打去學童疫苗組問, 佢話唔一定要打, 你們有沒有家長冇俾小朋 ...
我仔冇打加強針。
學校唔會追,佢問起你話自己去私家打就ok
呢支針好易出事

我細B係女仔,之前有人叫我六歲後俾佢打番加強針,咁就有番德國麻疹免疫。原來六歲後打加強針仲係會出事咩?

政府針是指"免費提供"的針藥. 無論邊一枝家長都有權選擇幫小朋友決定打或不打.  無需任何人批准, 只要家長願意自行承擔後果.  我個仔都無打, 學校及政府打來問點解, 我只係答"NO".  THAT'S IT.

我都計畫唔俾我B 1歲唔打MMR住. 但係咪應該係佢大個D 時打返會好D 呢? 或者分開, 唔打3合1?

不要打

如果已入學,只需寫封信俾學校話不同意打針就得,我個仔無打任何針,學校都照收無問題,信的樣本在香港免疫針關注協會有

封信樣本如下:

親愛的X校長:

不同意讓子女注射免疫針意願書

我們是學生YYY的父母,對您一直耐心教導真是萬分感謝,寫這封信是希望得到您的諒解和配合。

我們知道您們有責任保障我兒子的健康,不過身為父母,我們希望有選擇注射免疫針與否的權利。我們在這方面做了很長時間的工夫,包括深入了解關於注射免疫針的好處和理由,也明白了它的存在風險。掌握了這方面的知識後,經過慎重考慮,決定不同意注射免疫針。我們都不願意承受針藥對我兒子健康可能存在的風險,所以特意寫信拒絕讓他注射任何針藥。同時,我們亦會盡力讓他過健康的生活,加強抵抗力。

再次感激您的照顧,不同意注射免疫針這事宜上,煩請校長您待為安排,把我們的意願通知相關部門,避免屆時產生誤會。若因此為您們帶來不便,還請見諒!

敬祝
                                                             安康

父親姓名:                                                                           身份証號碼:            
                                                        署名:            

母親姓名:                                                                                    身份証號碼:                                                                                       署名:            
                                                                 X-X-XXXX

引用:我細B係女仔,之前有人叫我六歲後俾佢打番

原帖由 muimui5 於 14-09-16 發表
我細B係女仔,之前有人叫我六歲後俾佢打番加強針,咁就有番德國麻疹免疫。原來六歲後打加強針仲係會出事咩 ...
請問打1歲和6歲的MMR 針,有機會出咩事?

littliemicmic 表於 15-12-22 21:2歲
請問打1歲和6歲的MMR針,有機會出咩事?
我都想知,個仔是有自閉表徵,ADHD,個女就AD,女都未打6歲MMR針。聽聞會引發自閉。好怕!

引用:封信樣本如下:親愛的X校長:++不同意讓子女

原帖由 shareholder 於 15-02-02 發表
封信樣本如下:

親愛的X校長:
Thanks for the sharing, very useful.

‹ 上一主題|下一主題