用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會青衣主恩小學家長交流心得!
樓主: KirryLai
go

聖公會青衣主恩小學家長交流心得!

回覆:KirryLai 的帖子

你仔今年係咪3B班?我仔3B老師成日請假。

引用:好多學校小三學緊成語,點解青衣主恩冇教?

原帖由 KirryLai 於 15-11-02 發表
好多學校小三學緊成語,點解青衣主恩冇教?
今年明顯小好多功課,有時得3,4樣,係咪因為普通班功課比較少 ...
功課量差咁遠我仔比上年多咗好多功課,而且有d仲好深,打擊哂佢自信,因為好多都唔識做。英文老師係咪miss lin?我仔話佢地班個英文老師去咗進修,有排先返,而家有個代課老師miss tang教,阿仔話好開心,日日有得抽獎

引用:你仔今年係咪3B班?我仔3B老師成日請假。 +

原帖由 Yukki 於 15-11-07 發表
你仔今年係咪3B班?我仔3B老師成日請假。
係呀,呀仔3B,英文經常冇乜功課,成日請假,進度會唔會跟唔上?

引用:Quote:原帖由+KirryLai+於+15-11-02+發表好

原帖由 俊軒bb 於 15-11-14 發表
功課量差咁遠我仔比上年多咗好多功課,而且有d仲好深,打擊哂佢自信,因為好多都唔識做。英文老師 ...
佢上年2E有7-9樣功課,今年真係好小,其他班係咪咁?我唔知呀仔英文老師叫乜名,只知經常由代課老師教,而且有時英文堂冇教書,叫佢地上堂做功課,好擔心進度追唔到。

引用:Quote:原帖由+KirryLai+於+15-11-02+發表好

原帖由 俊軒bb 於 15-11-14 發表
功課量差咁遠我仔比上年多咗好多功課,而且有d仲好深,打擊哂佢自信,因為好多都唔識做。英文老師 ...
你仔邊班?

引用:Quote:原帖由+俊軒bb+於+15-11-14+發表功課

原帖由 Yukki 於 15-11-26 發表
你仔邊班?
3A,好多功課

引用:Quote:原帖由+俊軒bb+於+15-11-14+發表功課

原帖由 KirryLai 於 15-11-26 發表
佢上年2E有7-9樣功課,今年真係好小,其他班係咪咁?我唔知呀仔英文老師叫乜名,只知經常由代課老師教,而 ...
普通班同A,E班功課量差好遠,你阿仔上年可能適應咗做咁多,所以覺得今年少咗,功課量少輕鬆d,加上今年無咗兩日功課輔導堂,無得係學校做少少先返屋企。我個日日為功課迫佢做快d,傾計同玩嘅時間都無。

引用:Quote:原帖由+Yukki+於+15-11-07+發表你仔

原帖由 KirryLai 於 15-11-26 發表
係呀,呀仔3B,英文經常冇乜功課,成日請假,進度會唔會跟唔上?
老師成日請假,我仔英文成績今年都差咗,今次考試GE得8x,上年平均有9x

引用:Quote:原帖由+KirryLai+於+15-11-26+發表佢

原帖由 俊軒bb 於 15-12-01 發表
普通班同A,E班功課量差好遠,你阿仔上年可能適應咗做咁多,所以覺得今年少咗,功課量少輕鬆d,加上今年無咗 ...
可能之前功課太多,突然小一半,所以唔慣。
咁可怕,一日有幾樣功課?

引用:Quote:原帖由+KirryLai+於+15-11-26+發表係

原帖由 Yukki 於 15-12-03 發表
老師成日請假,我仔英文成績今年都差咗,今次考試GE得8x,上年平均有9x

...
尋日見家長,我有向班主任投訴,話英文老師經常請假,導致呀仔英文差左,GE 有一部份作文,佢唔係好識。
老師察覺到B班好多學生英文作文唔識,會作出調節。開學至今,只有星期三先有教作文,試問佢地點識做。
班主任話黎緊老師仲會不斷請假,話安排代課老師一定教開英文,叫我放心。

引用:Quote:原帖由+KirryLai+於+15-11-26+發表係

原帖由 Yukki 於 15-12-03 發表

...
唉,英文老師今日又請假,今日又冇功課。再係咁,唔係辦法喎。呀仔只會比其他班學得小,擔心長期落去,英文會退步。

你講Miss Shum?舊年她教我囝囝5A英,都請了半年假...
(現在我囝囝6A,就升中)

回覆:KHLQC 的帖子

yes

回覆:聖公會青衣主恩小學家長交流心得!

我仔都係今年插班,感覺英文oral 同listening 唔係好夠,請問你地有冇方法加強呢?始終中文小學真係冇乜機會講

回覆:janchan123 的帖子

我仔在外面找外藉老師補。佢 listening 95分以上。