用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會青衣主恩小學家長交流心得!
go

聖公會青衣主恩小學家長交流心得!

呀仔今年升二年級,可是一年級的中文及英文成績差,特别是閲讀理解及生字知識,導致唔識做,大家有冇什麼意見可以令佢改善?

回覆:KirryLai 的帖子

中文多睇課外書及做補充

回覆 Yukki 的帖子

我只是長假期才給他做,因為平時放學完成功課及温默書,沒有多餘時間,星期六full day上興趣班及專科班,星期日family day,是否只在假期做不夠多?

引用:呀仔今年升二年級,可是一年級的中文及英文

原帖由 KirryLai 於 14-08-18 發表
呀仔今年升二年級,可是一年級的中文及英文成績差,特别是閲讀理解及生字知識,導致唔識做,大家有冇什麼意 ...
可否分享下一年級課程是否好深及多功課?謝謝!

回覆:gisoleung 的帖子

功課平日5至6樣,通常5點前完成。課程唔覺深。

回覆 gisoleung 的帖子

平時功課唔多5~6樣, 一星期有2堂功輔班可以做功課.

回覆:聖公會青衣主恩小學家長交流心得!

謝謝各位

新學期剛開始,發現上學期改為只得一個考試,不知是好還是不好了。

hi, 我呀囝也是升小二, 希望大家多D 上黎分享!

回覆 mirian 的帖子

你好,大家隨時交流下,你囝囝那一班?我囝囝E班。尋日見佢開始有賀咭寫作,佢識既中文及英文生字比較弱,閱讀理解較差,真的有些膽心。

Hi, 我仔都係e班。呢個暑假玩得癲,到依家都掛住玩。d功課6樣會有5樣做錯。

大家好,我仔仔:2c班

回覆 諾媽媽2007 的帖子

諾媽媽我呀仔也是, 已經欠帶功課2次及欠帶書1次, 之前學過的, 有一半比返老師. 暑假期間, 我在書局多買一本暑期作業給佢做, 目的唔想佢成日玩, 佢都算乖, 肯做完.

回覆 俊軒bb 的帖子

你好, 你仔仔習慣未?

我上星期借左圖書比呀仔睇, 主要是童話故事, 佢好開心.

引用:回覆+俊軒bb+的帖子 你好,+你仔仔習慣未?

原帖由 KirryLai 於 14-09-22 發表
回覆 俊軒bb 的帖子

你好, 你仔仔習慣未?
暫時都ok,做功課唔算太耐,大部分時間1.5小時內做完,所以有時間玩吓同睇電視,仲未開始有壓力。不過遲d功課多d,又要溫默書,應該無咁輕鬆了。

回覆 俊軒bb 的帖子

我呀你暫時也可以好快完成功課, 可是升上小二開始, 常識開始要背書, 中文又背書, 中英開始第一次默書, 真係有點吃力.好彩默書係星期一同星期五, 星期日可以大把時間溫, 而星期五默書與星期一默書相隔較多時間, 所以比較多時間溫默書.

HI, 我囝囝B 班! 我想問一問..E 班係咪普教中?

常識都要背???

回覆 KirryLai 的帖子

B 班..多多指教