用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 哪裡有智力評估做?
go

哪裡有智力評估做?

想為6歲阿女做智力評估,哪裡有得做? 費用多少?

小童群益會、資優教育學院、中大 都有
印象中小童群益會平d
隨遇而安

回覆:哪裡有智力評估做

小童群益都有? 哪間分行? 請問大約多少錢?

回覆 Carsonshum 的帖子

可上網查,我剛在中大做了$5000,即時講解,一個月再出詳細報告,由臨床心理學家做評估

fungkaka 發表於 14-8-20 07:56
回覆 Carsonshum 的帖子

可上網查,我剛在中大做了$5000,即時講解,一個月再出詳細報告,由臨床心理學家 ...
可否幫忙提供中大的聯絡電話?因為我正為小女找尋智力評估

引用:Quote:fungkaka+發表於+14-8-20+07:56+回覆

原帖由 小時了了 於 14-08-31 發表
可否幫忙提供中大的聯絡電話?因為我正為小女找尋智力評估
小朋友年多前係協康會做過,可 google 協康、青蔥計畫

找到了,我搜尋中大韋氏智

e.g. http://ww2.psy.cuhk.edu.hk/chpc/cht/content/services /

協康 - 青蔥計畫
http://slp.heephong.org/cht/individual-assessment-and-training
http://slp.heephong.org/cht/files/staticpage/173/Psy%20Form%202014.pdf

最緊要搵啲香港註冊嘅,否則測試唔準,報告又唔認可,浪費金錢。
香港註冊教育心理學家或者臨床心理學家均可。名冊:
http://www.hkps.org.hk/

如果名冊沒有名就不認可?但是青協做之前沒有堤供心理學者的名,但是佢地話用來轉校都是認可的??

天主教教育心理學家 做番天主教學校學生 有減免 (電話: 2525 5265)
中華基督教會 有臨床心理學家做 (電話 2397 1495)

我對twins已經做左啦,力推智力評估。反對到邁x做。說真一句咪等到6歲先做,簡直真是綱上流言,我地揀左個很有責任心的心理學家做,發現左好多問題。

回覆 gagachu 的帖子

你好呀,我都在找智力評估的相關資料,請問你地發現了什麼問題?六歲前test 准嗎?可否比資料是關於有責任心的心理學家我呀!

引用:我對twins已經做左啦,力推智力評估。反對

原帖由 gagachu 於 15-04-13 發表
我對twins已經做左啦,力推智力評估。反對到邁x做。說真一句咪等到6歲先做,簡直真是綱上流言,我地揀左個 ...
係呀點解反對喺邁x做,又點解反對6歲至做呢?

我對twins已經做左啦,力推智力評估。反對到邁x做。說真一句咪等到6歲先做,簡直真是綱上流言,我地揀左個 ...
可以講多些嗎?找誰做好?謝

引用:天主教教育心理學家+做番天主教學校學生+有

原帖由 amebridge 於 15-03-30 發表
天主教教育心理學家 做番天主教學校學生 有減免 (電話: 2525 5265)
中華基督教會 有臨床心理學家做 (電話 2 ...
天主教教友有沒有豁免?

可唔可以講多少少邁X?學校推薦咗個間,我仔可能語言遲緩

回覆 fangw22 的帖子

我地都是學校推薦,不知係什麼原因,也許係名氣,不過見完後感到自己也被名氣沖暈左個腦。不值得。我們為了一個位?還是一份安心?