用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 3年級,要對興趣班作取捨
樓主: sumyau1012
go

3年級,要對興趣班作取捨 [複製鏈接]

玩得好就不用放棄,

palmchristy  同意. 而且通常會越玩越好.   發表於 14-8-21 16:05

Henry2013 發表於 14-8-21 15:23
回覆 palmchristy 的帖子

即僅是一個普通校隊樂團成員, 升中幫助不大? 這就好了,我不想花太多時間在校隊 ...
這要想一想為什麼要學樂器.

學樂器最有趣的可能就是可以和同學一起在樂團夾歌, 和同學一同進步. 而最高興的可能是參加團體比賽, 把日常練習的成果展示出來, "夾得好聽" 之餘, 還可以得獎.

比起每天勤勞的練習, 樂團可以說是"玩音樂". 理應是很享受的. 這也可能是日常努力練習的動力.

相對來說, 大女不大喜歡日常的樂器練習, 卻常常練樂團歌, 也很享受樂團的練習和比賽. 所以, 雖然對升中的幫助不大, 也不是樂團首席, 但卻是為了興趣而繼續學樂器, 繼續參加樂團.

校隊的練習不好玩嗎? 是歌曲不合程度還是樂團成員水平太參差? 努力點練, 最終會成功的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

感謝palmchrist的回!

為什麼要學樂器?我同意一體一藝,因可以平衡生活。當希望小朋友加入樂團,但後來其他媽咪告訴我加入樂團用很多 ”時間”, ”時間”是真正需要考慮的問題。

我小朋友還有其他活動,游泳和童軍…

如果加入樂團,我和小朋友不希望 cut。我怕學校有不好印象(半途放棄). 所以我現在想…沒時間,沒幫助,那麼不樂團.

引用:回覆+palmchristy+的帖子 感謝palmchrist

原帖由 Henry2013 於 14-08-21 發表

感謝palmchrist的回覆! 為什麼要學樂器?我同意一體一藝,因可以平衡生活。當初我 ...
老實講,如果唔參加樂團其實可以放棄學單簧管。因為練習樂器比鋼琴枯燥好多,亦失去好多樂趣。唔咁功利去想,樂團訓練可以培養學生嘅責任感同合作性,出外比賽亦能增加歸屬感。如果純粹考中學,學業成績比樂器重要得多。

引用:鋼琴:已學一年,最有興趣 畫班:已學4年,

sumyau1012 發表於 14-8-16 14:00
鋼琴:已學一年,最有興趣
畫班:已學4年,第二興趣
中國舞:已在香港舞蹈團學2年,而今年入左校隊(即要跳 ...
1. 阿囡唔鐘意體操, 又危險, cut咗佢
2. 畫畫已學4年, 基本上我認為畫畫係唔駛學的, 所以cut埋佢
3. 鋼琴最有興趣, 可以繼續學, 但唔好迫佢考級, 自然發展
4. 中國舞只參加香港舞蹈團, 因為校隊徙時間, 慳番啲時間讀書好過
5. 單簧管如果管樂隊唔徙時間都可以繼續, 因為响學校學, 方便啲。

同阿女講, 大個女要自己安排時間, 如果上學期成績仍未見進步, cut埋鋼琴。

回覆:little_yolky 的帖子

我最後的解決。同你的提意差不多。中國舞校隊打算跳埋1月比賽先停。

甚麼也可以cut, 有莫大興趣的絶對不能隨便cut.

一個對事物缺了熱情熱血的孩子,像行屍走肉,生活枯燥乏味。你有你想法,她有她苦悶,想佢聽妳支笛,難矣!

難得孩子找到興趣,父母應予鼓勵支持,而非作為控制孩子的殺手武器,稍有差池,就要拿走人家心頭好作威脅,實在十分變態。易地而處,如果丈夫這般待妳,感覺何如?

little_yolky  會同佢離婚!  發表於 14-9-2 17:20

我見過我個仔既同學,升小六,照樣上五六樣興趣班,照樣讀得好好

其實要尊重小朋友既意願...始終佢都咁大...

回覆:3年級,要對興趣班作取捨

楼主话阿女……
鋼琴:最有興趣 ;
畫班:第二興趣

既然这两样她最有興趣,当然不应该cut了。

我的乒乓球教練和我閒談,這個小伙子說,如果他是我的兒子,他讀中學時希望每天有三小時的練球時間。只要肯給他練球三小時,其他甚麼都可以商量。

我說,如果我兒子有這個熱情,肯每天練三句鐘,我高興也來不及。練完球,剩下一點時間用在學業上,我就會有方法培養到有入大學的實力。

事實上,我女兒在高中,花在電腦的時間,每周也有二十一小時。

引用:+本帖最後由+仔仔錫錫你+於+14-8-17+11:53+

原帖由 仔仔錫錫你 於 14-08-17 發表

學野得2個目的:不問成果只為興趣 or 只為成果不問興趣
好到point !

回覆:annie40 的帖子

我係好專重我女。最後決定也是她決定的,我也希望透過活動可以提供人生的動力。最後因時間關係要作選擇(單簧管與體操同一時間,她選單簧管)(中國舞校隊與鋼琴同一時間,她選鋼琴)但中國舞校隊有比賽,會參加埋比賽先,在比賽前鋼琴10-12月會2星期學一次。

sumyau1012 發表於 14-8-28 16:47
我係好專重我女。最後決定也是她決定的,我也希望透過活動可以提供人生的動力。最後因時間關係要作選擇(單 ...
給女女自己決定最好。

sumyau1012 發表於 14-8-28 16:47
我係好專重我女。最後決定也是她決定的,我也希望透過活動可以提供人生的動力。最後因時間關係要作選擇(單 ...
我就頭痛啲, 囡囡鐘意粵劇, 本來剩係學唱功, 佢呢方面都好有talent, 見暑假長, 老師個老師係京劇專家, 客串教班細路造手同功架, 但撞咗芭蕾舞。諗住只停一個暑假芭蕾舞, 等佢學吓造手全面啲啦, 點知唔學由自可, 一學愛上咗, 依家話唔想學芭蕾舞, 因為芭蕾舞要考試, 老師操得好行, 但佢扁平足, 學咗2年個腳弓好咗, 我想佢學多兩年對腳好番啲先停, 個老師仲要係平靚正果隻, 依家開學開始學番芭蕾舞, 佢好唔開心, 因為見阿妹仲有得耍纓槍但佢就無得學。
‹ 上一主題|下一主題