用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行與叩門
go

自行與叩門

請教過來人,自行接受咗学位,係咪吾可以叩門?谢!

醒目開學勳章 王國長老

WHY NOT?
不過有D學校要求家長有誠意, 有D只接受111

個別學校規定可參考呢個:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

回覆:sauwaileung 的帖子

要睇學校本身接唔接受,有些學校你無放1-1-1就無機會in
但有些學校只見小朋友表現好就收

可以叩,不過而家叩門的人真系多咗好多。

如果你自行搞掂,無去考直私,無操開,去叩吾一定夠in咗、操咗一年的人爭。

但係自行巳注册, 是否很難拿回注册証?謝!

引用:可以叩,不過而家叩門的人真系多咗好多。如

原帖由 Jane1983 於 14-08-15 發表
可以叩,不過而家叩門的人真系多咗好多。

如果你自行搞掂,無去考直私,無操開,去叩吾一定夠in咗、操咗一 ...
小朋友係smart 嘅隔幾耐都掂嘅

回覆:自行與叩門

唔好諗叩門啦。有好多人係派到10幾志願先會叩門。你自行簡得即都唔會太差,何必去同呢班派得差嘅人爭?需知道由自行到大抽獎派彩要7個月,呢7個月真係食唔安,瞓唔落,好大壓力架。身邊唔少朋友係叩都叩唔到,局食4寶!冇謂同佢哋爭啦。

可以叩. 應吾應該叩又系另一回事。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:唔好諗叩門啦。有好多人係派到10幾志願先會

原帖由 chingcging 於 14-08-16 發表
唔好諗叩門啦。有好多人係派到10幾志願先會叩門。你自行簡得即都唔會太差,何必去同呢班派得差嘅人爭?需知 ...
叩到就係你有能力,叩門位能者居之。

自行之後,隔咗幾个月,好似很難拿回注冊証?是嗎?謝!

回覆 sissysze 的帖子

超班或屋企有操開吾計啦,成個考學校的過程,面試的經歷、父母的反應……小朋友學到好多,自然會成熟。

差吾多水平的小朋友,有走過果段路,父母再執吓教吓,會好過無準備果d。

至于應吾應該叩,好難講的,識人派第一志願或有好私小都週圍叩。旁人有吾同意見,但佢地系有權為仔女搵心儀學校,好難話叫佢地吾好甘做

聽有人講有d係將第一志願擺d穩陣又不是太差嘅(可能係d二線上嘅),當派到之後就再叩d大熱,諗住叩唔到都不至於派到最差,因為身邊都識有好幾個呢d家長佢6月放榜時已講派第一志願,手上亦有九真私小offer,但都再四出叩門,所以而家唔係派得好唔好,係好似唔叩過唔安落咁,因為佢地話想揾間更好啫

引用:但係自行巳注册,+是否很難拿回注册証?謝!

原帖由 sauwaileung 於 14-08-15 發表
但係自行巳注册, 是否很難拿回注册証?謝!
一般只家長親自到校學填表,便可以即時取回注册証。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-08-16+發表

原帖由 sissysze 於 14-08-16 發表
叩到就係你有能力,叩門位能者居之。
我只覺得係自私同討厭。先hold住個位,又要心頭高!咁叻嘅就一開始自行就簡心儀嗰間!又要驚死,又要驚蝕。

利申:我女係自行已入到。唔係咩神校。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-16+發表叩

原帖由 chingcging 於 14-08-16 發表
我只覺得係自私同討厭。先hold住個位,又要心頭高!咁叻嘅就一開始自行就簡心儀嗰間!又要驚死,又要驚蝕。 ...
都係嗰句,有能力why not 揾間好啲。 去叩都要有實力先得,唔係個個去叩都成功。唔想煩咪有粥食粥,有飯食飯囉。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-08-16+發表

原帖由 sissysze 於 14-08-16 發表
都係嗰句,有能力why not 揾間好啲。 去叩都要有實力先得,唔係個個去叩都成功。唔想煩咪有粥食粥,有飯食 ...
有能力就應該一開始去揾好嗰間,唔係騎牛揾馬!你攞咗要個機會,即係有人冇咗一個機會!己所不慾勿施於人,唔怕報應?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-16+發表都

原帖由 chingcging 於 14-08-17 發表
有能力就應該一開始去揾好嗰間,唔係騎牛揾馬!你攞咗要個機會,即係有人冇咗一個機會!己所不慾勿施於人, ...
話明自行係計分,大抽獎講運,同能力唔掛钩架wor!點一開始就因為有能力而去填最top/最心儀果間?!叩門時就係實力的表現。
每人都有自由,權利去叩門。人地平時花時間操練,部署。都係為小朋友鋪路。果d咩都唔做,一心等運到,以為3條1就係皇牌的人先唔好去叩。
有需要既人難左?唔會吖!公平競爭,除非有人話,只要你小朋友唔去,個面試/入學位就係她小朋友架喇。

sauwaileung    發表於 14-8-18 13:55

回覆:11B 的帖子

Agree, 機會係留比有準備嘅人。

Thanks!