用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴有邊度好介紹?(預$5000)
樓主: applepie7788
go

買小提琴有邊度好介紹?(預$5000) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+小伊+於+14-08-18+發表塊木唔

原帖由 steamball 於 14-08-18 發表
老桐木+老杉, 唔知算唔算靚呢。
唔係造violin

titibaby 發表於 14-8-18 10:08
但4/4 換落1/4ok 麻?

我e 用 thomastik super flexible, 一定好過evah 本身那條,也想研究吓其他
囡囡將來用Peter Infeld的時候將會心動!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:titibaby+發表於+14-8-18+10:08+但4/

原帖由 bebebe12345 於 14-08-19 發表
囡囡將來用Peter Infeld的時候將會心動!

你地講到咁開心,我又心郁郁換d靚線添
不過本人天份加耳仔超差,好驚換咗,但聽唔出有乜分別,到時面對唔到事實

bebebe12345  哈哈!  發表於 14-8-20 13:36

not only strings, bow, rosin.................also big difference...........That day, same people, same piece, same violin, same rosin,  DIFFERENCE BOW, i was shock so big difference .............................

引用:你地講到咁開心,我又心郁郁換d靚線添不過

原帖由 stinkyrabbit111 於 14-08-19 發表
不過本人天份加耳仔超差,好驚換咗,但聽唔出有乜分別,到 ...
換線是好開始,慢慢就會覺得每upgrade 一樣野都有分別,中毒就係咁來

個人經驗:

線-set up-松香-琴-弓 (還未用到4/4)

我隻耳都好鈍.... 唔多識聽. 價錢相距好大的弓和琴我先聽到分別.

換過線同松香, 確係聽到好大分別. 松香一塊可以用很耐, 買靚一點是很值的.

哈哈!一切從學琴開始、慢慢就想以最低成本發揮最大的效益, 都是對原隻琴的改善。最終跟換琴、換弓是二回事。
最先能夠做的就如樓上所說.....線和松香! 跟著的可以是腮托、Tailpiece、琴碼、.....等

最容易忽略的是琴碼和音柱的調整!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:你地講到咁開心,我又心郁郁換d靚線添不過

原帖由 stinkyrabbit111 於 14-08-19 發表
不過本人天份加耳仔超差,好驚換咗,但聽唔出有乜分別,到 ...
你係咪去馬

stinkyrabbit111  暫時控制不了⋯  發表於 14-8-20 20:44
stinkyrabbit111  嘻嘻,你講邊樣先暫時控   發表於 14-8-20 20:43

用過dominant, obligato, evah pirazzi, 同一隻琴同一人同一首歌,拉出來的聲音是有分別。
for every one criticism, three positives must be given.

所以修琴修弓、能找到信得過又沒太多花招的就是好事!
遇到走火入魔的.....想喊!
有空不妨給孩子聽一聽這些孩子的琴和弓.....拉同樣的看看感覺分別如何....

Share the Stage with the HK Phil - CALL FOR YOUNG MUSICIANS Successful Applicants

EduKing    發表於 14-8-21 07:33
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

haha, u understand what i mean la

stinkyrabbit111    發表於 14-8-21 08:29

our mission is eat eat eat

我囡囡都係剛剛換左琴1/2,也是觀塘兄弟。不過我只是買普通琴,囡囡自己試自己揀,佢好滿意。對我來說,琴,夠用就好,我囡囡的技巧根本未用得盡隻琴,上次她有一首歌仔請教也拉琴的表姐,表姐索性用囡隻琴拉來錄音給她,我們聽了,完全是另外一回事。。。阿囡,你都係唔好賴琴細,快D返屋企練琴啦!
對學琴,我覺得弓同弦線係重要過琴。對比賽和演出,靚琴就有優勢。

lillymarie  表姐拉得好好呀!  發表於 14-8-22 19:34

阿囝未換full size前,老師一直叫我隨便買隻平平地的琴給他算了,弓也一樣。他說好多中國製的琴,因木質不好,初買時聲音不錯,但過兩三年,琴木變形,影响到聲音亦變差了。弓亦一樣,三年後不再是弓,只是一支木條(老師的誇張法!)他常叫我留下買細琴的錢, 儲埋買隻靚D既full size.

老師認為最值得投資的是琴弦。

當然,亦睇小朋友拉到怎樣的曲目啦。記得細囝用他的3/4琴拉五級歌時,才真正感到琴弓不夠用,好在兩個月後就可以換大琴。有些小朋友細細個已有很高水平,那當然需要更好的琴和弓了。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-8-22 15:02
阿囝未換full size前,老師一直叫我隨便買隻平平地的琴給他算了,弓也一樣。他說好多中國製的琴,因木質不 ...

在香港多數學生都參加校際的,有隻好少少的琴聽出來的聲音也不會讓孩子覺得自己太比下去。況且琴可以trade in,當 rental 的話,其實遠遠不及學費。當然,有些年紀很小的孩子的琴已是六位數字或以上,但應該不會讓我囡囡在比賽場上遇見吧。

lillymarie 發表於 14-8-22 15:02
阿囝未換full size前,老師一直叫我隨便買隻平平地的琴給他算了,弓也一樣。他說好多中國製的琴,因木質不 ...

To be fair. 我在十幾年前買過一隻大陸大提琴,萬幾元,十幾年後,我覺得聲音還是好好聽。
想當年,我是自己儲錢買,諗左好耐肉好赤,買隻咁貴的玩具!可以去轉歐洲啦!現在買琴比囡,眼不貶的,好恐佈!

買給自己心愛的人,幾貴都肯啦!
阿囝老師才剛買了隻澳幣百多元的肩托給他孫兒,他自己多年來只用廿蚊的, 連kun 都嫌貴話唔扺買。

我相信也有好的中國琴,只是木質差的亦不少。

cowmoon 發表於 14-8-22 13:35
我囡囡都係剛剛換左琴1/2,也是觀塘兄弟。不過我只是買普通琴,囡囡自己試自己揀,佢好滿意。對我來說,琴 ...

這兒所說的都不是誇張的價錢,正如你所說夠用就好,能夠用得盡隻琴的朋友不多吧!有D琴好易拉,有D琴好難拉......各取所需! 有得有失。囡囡有表姐可問的話,不妨學ㄧ學咬弦的拉法.....將來受用!
甚麼琴配甚麼弦,除了好外也有一定的客觀因素。

[size=15.454545021057129px]肩托的木質不同一樣會令人眼亮......

cowmoon  仲有音準!  發表於 14-8-22 20:33
cowmoon  哈哈!上次就是有講咬弦,仲有音   發表於 14-8-22 20:33
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回覆:bebebe12345 的帖子

無錯,易拉不一定好,難拉亦可以很好,一切視乎樂手水平。

‹ 上一主題|下一主題