用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴有邊度好介紹?(預$5000)
樓主: applepie7788
go

買小提琴有邊度好介紹?(預$5000) [複製鏈接]

引用:Quote:epsido+發表於+14-9-8+17:34+講起1/2

原帖由 Sindy 於 14-09-08 發表
穩陣都係suzuki金雀咋喎
Uncle, 你隻金雀

引用:講起1/2,請問大家有冇推介。1/2又唔多想咁

原帖由 epsido 於 14-09-08 發表
講起1/2,請問大家有冇推介。
1/2又唔多想咁重本,但係阿仔又高要求, ...
Budget/ 程度如何?

回覆 epsido 的帖子

去官塘看看,1/2 由一千到幾萬都應該有得試。
程度越高,能試出分別越大。站遠d試,自己聽聽

有朋友買過$3000-$4000的都幾滿意。

steamball 發表於 14-9-8 19:18
Uncle, 你隻金雀
我無用牌子野, 我鐘意冒險...

引用:Quote:steamball+發表於+14-9-8+19:18+Uncl

原帖由 Sindy 於 14-09-08 發表
我無用牌子野, 我鐘意冒險...
我用牌子ga,有隻Strad,一定飛身過去

steamball 發表於 14-9-8 19:18
Uncle, 你隻金雀
噢!當年第一枝,還想留作紀念或送人,最終在床下底取出,打爛才丟掉,從此再不提議人家用,當然人家要用也並不反對,總有換的時,出來的音色令人打震....也許現今進步,但很久沒聽,不作評論!
當年常北上,也天真地以為可以低價找到好琴.....結果還是乖乖的買了歐洲7/8.....至今仍在...
現今有多家香港琴行,賣琴上去.....

大展鴻圖,一本萬利.....我沒本事。
觀塘我從沒上一過,每家公司背後的琴能夠試到嗎?

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 14-9-9 09:40
噢!當年第一枝,還想留作紀念或送人,最終在床下底取出,打爛才丟掉,從此再不提議人家用,當然人家要用也 ...
bebe, 你好琴既定義同我唔同啦.. 嘻嘻....係香港, 萬零兩萬既琴, 多數都係大陸做, 佢地舖租可能貴, 賣多一倍價錢, 我直接同廠拎.. 真係平好多... 仲有萬零兩萬質素既琴, 通街都係, 唔係咩靚絕野.. 我既買唔返, 只係用相同既價錢買唔返, 大把錢既話, 呢個grade既琴, 點會買唔返丫...

steamball 發表於 14-9-9 08:02
我用牌子ga,有隻Strad,一定飛身過去
除非係幾間大牌子既廠, 否則好多都係OEM.. 所以我自己博下搵下好過

Sindy 發表於 14-9-9 09:51
bebe, 你好琴既定義同我唔同啦.. 嘻嘻....係香港, 萬零兩萬既琴, 多數都係大陸做, 佢地舖租可能貴, 賣多一 ...

今次直接答你,
新琴自然是新琴的聲音,只要不是"雞琴的聲音"就可以接受,要求的程度而已! 越上越要求而己,那是孩子的福氣。
雜音先做好setting再說!
沒有不同的定義,原則是不會改變的.....!
說的也是二千到二萬幾的級數.....
這個圈子不太大,他們都是行內人..,,
二千元有萬零兩萬質素既琴,恭喜你!
一,二千元買錯了也不是甚麼大不了的事。
我我等著出現的ㄧ個.....

孩子有心學好中提琴,集中資源好好培養....分清主次、花點精神找位功力好的老師上望更高!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 14-9-9 10:31
今次直接答你,
新琴自然是新琴的聲音,只要不是"雞琴的聲音"就可以接受,要求的程度而已! 越上越要求而己 ...
2000蚊有兩萬就唔得啦梗係....check pm

係得嘅.....期待中!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回覆 epsido 的帖子

孩子多大,一年內考五級的話,相當不俗,好好陪養!他真喜歡的話找個好一點可以trade in的,換size心理上舒服一點!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

引用:Quote:steamball+發表於+14-9-8+19:18+Uncl

原帖由 bebebe12345 於 14-09-09 發表
噢!當年第一枝,還想留作紀念或送人,最終在床下底取出,打爛才丟掉,從此再不提議人家用,當然人家要用也 ...
人各有志,生意角度當然越底越好

作為用家我就會找能力範圍內最好的

琴常要maintain,外來琴要修價錢就不一樣

引用:Quote:原帖由+bebebe12345+於+14-09-09+發

原帖由 titibaby 於 14-09-09 發表
人各有志,生意角度當然越底越好

作為用家我就會找能力範圍內最好的
從來只有買貴,好難會買平。

epsido 發表於 14-9-9 13:12
回覆 bebebe12345 的帖子

現在二年級,一年級開始學。小朋友現在玩緊多種樂器,樣樣都玩得唔太差,不過就 ...

現在仍有時間,多玩一、二樣無妨! 考幾多級和實際的能力通常會有差別! 相信也有參加學校音樂節吧。再多一二年相信主次已分, 在孩子喜歡而又看出可以上望更高的一項作主力投放,包括資源和時間。
鋼琴也算在其中! 若是已有此二項,練習時間花了相當吧!
好好為孩子安排。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回覆:買小提琴有邊度好介紹?(預$5000)

想請教下,我女想學小提琴,初學應該買咩琴?喺邊到買好?唔該晒!

‹ 上一主題|下一主題