用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想去英國升學,考IELTS 定係 TOEFL 有用D ?
go

想去英國升學,考IELTS 定係 TOEFL 有用D ? [複製鏈接]

請教考IELTS 定 TOEFL 好D ??

6    0    0    0

claudiaho 發表於 14-8-14 14:52
請教考IELTS 定 TOEFL 好D ??

http://www.study.cam.ac.uk/undergraduate/international/requirements.html

http://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/international-students/english-language-requirements

引用:Quote:claudiaho+發表於+14-8-14+14:52+請

原帖由 elbar 於 14-08-14 發表
http://www.study.cam.ac.uk/undergraduate/international/requirements.html

http://www.ox.ac.uk/admis ...
Thanks for your information
Cambridge & Oxford 呢D 神級學府對我女而言,太遙遠 !!!! But It seems that IELTS is more useful. Correct me if I am wrong.

引用:Quote:原帖由+elbar+於+14-08-14+發表http:

原帖由 claudiaho 於 14-08-14 發表
Thanks for your information  
Cambridge & Oxford 呢D 神級學府對我女而言,太遙遠 !!!! But It s ...
IELTS,而家多數人考呢個,又國際認可,跟大路行,個個月有得考,重考好方便!

王家爸爸    發表於 14-8-17 08:11

有趣, 原來Cambridge 對英語能力的要求比Oxford 高不少! 要CPE!

slamai  高不少?Just a little higher in   發表於 14-8-29 17:10

IELTS. Many uniersities will not consider TOEFL for 2015 admission.

引用:Quote:原帖由+claudiaho+於+14-08-14+發表T

原帖由 以斯帖 於 14-08-14 發表
IELTS,而家多數人考呢個,又國際認可,跟大路行,個個月有得考,重考好方便!

...
請問除左打算出國讀大學需要外,其實考呢2個試,仲有無作用?

edith208  移民加拿大 / 澳洲  發表於 14-8-18 11:13
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:原帖由+以斯帖+於+14-08-14+發表IELT

原帖由 PCCW2319 於 14-08-17 發表
請問除左打算出國讀大學需要外,其實考呢2個試,仲有無作用?
我覺得無!

回覆 PCCW2319 的帖子

Ielts 是國際大多通用的考試, 我覺得考左對自己都係好事!

Miss_Parker 發表於 14-8-17 19:28

Ielts 是國際大多通用的考試, 我覺得考左對自己都係好事! ...

係咪好似話張證證書有限期? 要2年內考既證書至得到認可?
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:Miss_Parker+發表於+14-8-17+19:28+

原帖由 PCCW2319 於 14-08-17 發表
係咪好似話張證證書有限期? 要2年內考既證書至得到認可?
IELTS 自己講明IELTS scores have a recommended two year validity period.

今年英國ban左TOEFL,唔好考住
不過TOEFL for 香港/美國就好有用,同埋多數香港學生應該覺得易過IELTS

係呀, 但我覺得可test下英文程去到邊! 不過主要都係for外國大學

引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+14-08-17+發表係

原帖由 以斯帖 於 14-08-17 發表
IELTS 自己講明IELTS scores have a recommended two year validity period.
咁即係F5 考定就差不多!

引用:Quote:原帖由+以斯帖+於+14-08-17+發表IELT

原帖由 claudiaho 於 14-08-17 發表
咁即係F5 考定就差不多!
係呀,如果唸住用黎報U最好唔遲過升中六暑假考,比d時間預重考!

回覆 以斯帖 的帖子

如果報ucas, 係咪要係中六9月前考左去?

引用:回覆+以斯帖+的帖子 如果報ucas,+係咪要係

原帖由 Miss_Parker 於 14-08-18 發表
回覆 以斯帖 的帖子

如果報ucas, 係咪要係中六9月前考左去?
IELTS 係入U既requirement,如果報UCAS未有IELTS或分數meet 唔到,間U出既conditional offer會寫明要邊日之前meet得到,我記得好似係入U個年既8月份!

回覆 以斯帖 的帖子

5該你呀! 我諗我下年暑假take the exam會好D!

引用:回覆+以斯帖+的帖子 5該你呀!+我諗我下年

原帖由 Miss_Parker 於 14-08-18 發表
回覆 以斯帖 的帖子

5該你呀! 我諗我下年暑假take the exam會好D!
係呀,早d考,make sure一定meet 到U其中一個requirement,可以唸少樣!

‹ 上一主題|下一主題