用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TT vs York vs Garden House (PG)
go

TT vs York vs Garden House (PG)

請各位靚媽比下意見,謝謝

引用:請各位靚媽比下意見,謝謝 +

原帖由 Fungbma 於 14-08-14 發表
我都想知

我囡囡有讀TT同York PG, 冇試過GH。TT非常好,我對於老師丶課程丶流程丶校舍課室等各方面都十分滿意。York相比之下便差很遠。York經常轉換老師,而老師的質素亦相當參差。而硬件為例TT課室內有洗手間,做完勞作丶玩完遊戲可立即學排隊洗手,但York又要穿番鞋先可以出去冼手,之後又要除番鞋先入課室,好渾亂又浪費時間。課程及流程:TT分上下兩節,一節是英丶一節是普,而中間是snack time,完堂前還有GYM section,小朋友上得好開心又學到嘢。York只有英文老師,唱歌丶story time丶play time丶art work random咁上。還有很多小節事情TT都完善過York。所以TT貴係值得。

cpc608  I love TT's playgroup too ;)  發表於 14-10-22 02:21

引用:我囡囡有讀TT同York+PG,+冇試過GH。TT非常

原帖由 jujuyip 於 14-08-30 發表
我囡囡有讀TT同York PG, 冇試過GH。TT非常好,我對於老師丶課程丶流程丶校舍課室等各方面都十分滿意。York ...
我仔都係有返兩度,我完全同意你嘅講法

引用:請各位靚媽比下意見,謝謝 +

原帖由 Fungbma 於 14-08-14 發表
Garden House是一間Waldorf school, 你可以先上佢地校網了解什麼是Waldorf Steiner approach, 例如佢地主張7歲前唔教小朋友寫字丶俾好多空間小朋友自己探索丶教具同課室都係用天然材料造,例如木同棉等。同埋佢地唔會用電腦教學,音樂都係老師即場用樂器彈奏。如果你認同Garden House既教學理念咁就ok, 係一間好學校黎。不過可能對於一d諗住讀本地幼稚園/小學唔係咁適合,如果讀Garden House出去考本地小一可能有d難,一來中文水平不夠,二來學習模式亦有的不同。Garden House沒有像本地學校般注重學術,反而更著重培養小朋友的求知慾同好奇心。

TT 真的很差

回覆 Daphneyy 的帖子

why??? TT is so bad?

回覆:caramom 的帖子

Yes,我就係鍾意garden house既教學理念,我有去school visit同welcome day, they will not force kids anything.但會小朋友會有自己節奏,自發學習。最主要係擔心升小學既問題

引用:Yes,我就係鍾意garden+house既教學理念,我

原帖由 Fungbma 於 14-09-03 發表
Yes,我就係鍾意garden house既教學理念,我有去school visit同welcome day, they will not force kids anyt ...
佢地會開直屬小學 (Forest House Waldorf School),不過我諗考出面d IS 都ok, 好多只係要求識寫自己個名,小朋友應該應付到

回覆:TT vs York vs Garden House (PG)

TT 簡直不知所謂!

引用:TT+簡直不知所謂! +

原帖由 scarriee 於 14-09-03 發表
TT 簡直不知所謂!
Scarriee 點解咁講呢?

引用:Quote:原帖由+scarriee+於+14-09-03+發表TT

原帖由 Fungbma 於 14-09-07 發表
Scarriee 點解咁講呢?
我係用家,BB一歳,八月開始番,九月已經轉老師,不過無所謂,因為見到佢地個助教hea做,又妙咀妙舌,真係唔想再見到佢!
另外我要求改時間,原本我番九點,(係我揀九點既時候係六月)番咗兩堂我發現BB 好眼瞓,原因係我BB八月開始九點鐘要瞓覺,bb瞓覺時間會不定時更改,一直到歳半,呢個係佢地發展既階段,相信大家都知!
我九月一,二號申請改時間,(學校話我知9月5開學(playgroup)仲未放完暑假)佢話九月唔改得要十月先可以改,咁都算,當佢行政方面做唔到,但估唔到校長俾個咁既答案我
我問校長有無辦法呢,BB 九點要瞓覺,點上九點果堂呢?
佢竟然答其實好多小朋友上堂都好眼瞓,我地課程已經好緊湊,大部分上完堂都會即刻瞓得著,其實好難可以完全唔眼瞓咁上堂。
下!你即係要D BB捱眼瞓咁上你地d堂!
呢個校長完全漠視孩子需要,只顧賺錢,瞓覺對一個BB非常重要,佢地瞓覺既時候腦部會整理吸收咗既資訊,儲存成為記憶!
唔知呢位校長係咪想d 小朋友變蠢,你們辦學的可否有點良心,唔好收咗錢就算!
除此之外,學校假期,暑假,病假(小朋友當然會病啦)一律無得補堂!如此"出色"既辦學機構竟然有這麼多人出文讚美,我只可以慨嘆世上打手何其多!到底辦學既為咗搵錢可以去到幾盡!

回覆:scarriee 的帖子

絕對同意!用家意見

引用:絕對同意!用家意見 +

原帖由 chowyikwan 於 14-09-13 發表
絕對同意!用家意見
是否同意我?

我囡囡剛10個月大,上了多多兩堂,九月開課, 無上過其他幼稚園既PLAYGROUP, 所以唔太比較到,

不過我報名前, 學校講得好清楚我知, 生病,打風,黑雨,紅假,聖誕...等全部冇得補堂, 我都覺得好唔抵, 不過佢明賣我明買,我抱住親自試過既心態試兩個月 (因最少上兩個月堂的)

我好認同 jujuyip  所講, 多多係校舍設施等硬件方面明顯做得唔錯, 我個人比較過方方,多多學費貴約40%, 但硬件感覺差很遠....

關於學唔學到野,我覺得囡囡仍細, 唔會咁快有成績睇到唔出奇, 所以我仍在觀察中, 睇下會唔會繼續讀

我其實都有點掙扎, 多多呢D FREE TIME 模式其實好唔好, 我一方面覺得N班前其實從FREE TIME 學習最好不過,但另一方面都擔心,會影響之後考返傳統學校既K1/小學

my son is attending toddler program.  Make-up class will be arranged if you can present medical certificate.

引用:我囡囡剛10個月大,上了多多兩堂,九月開課,+

原帖由 sushimama 於 14-09-17 發表
我囡囡剛10個月大,上了多多兩堂,九月開課, 無上過其他幼稚園既PLAYGROUP, 所以唔太比較到,

不過我報名前,  ...
想問下咩叫free time 模式?上堂冇規定的課程、只係任小朋友自己自由玩?

My 14-month boy has been going to TT Suffolk playgroup for almost 8 months.  We've been in both the infant class and the 1-2 yr old class and we love all the teachers we've come across, especially Ms. Amy and Ms. Danielle.  I heard some of the really good teachers like Ms. Chantel had left the school this August, but I guess that's just the way it is in the market.  I would definitely recommend to anyone who can afford their tuition.  And as far as i understand, the school would arrange make-up class during the weekdays for sick leave.

Yes, make-up class possible for Toddler, but not infants class (below 1 yr old)...

around 15 mins free play time during English another 15mins free time during Putonghua session.
During the free time, we could choose the toys or baby can just crawl or play around in the area....

TT兩間分校playgroup有唔同架,病左,多實係冇補堂,因我個仔上多實個間,上次試過問話冇,反而沙福有,佢admin話唔同校唔同policy喎