用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英鎊回落,各位準備好未?
樓主: 亮燈
go

[英國] 英鎊回落,各位準備好未?   [複製鏈接]

waiyan2000 發表於 20-1-14 07:49
在香港東亞開英國戶口但係你一定要收到offer letter 先可以去開

唔該嗮
conditional offer letter得唔得?定系要出考试成绩后,大学出的confirmation?

lingling06 發表於 20-1-14 07:18
請教一下,仔仔九月去讀Yr 9,十月才14歲,可以開到英國户口嗎?其實有冇需要呢? ...
請問是讀完Form 1 嗎? 如果讀埋Form 2 才過去是否apply Year 10?

回覆樓主:

英國如果減息, 英磅係咪會跌呢?

0507MUM 發表於 20-1-13 15:25
大家留意,機會又來了 ;)
想知什麼原因?

skate 發表於 20-1-14 14:16
英國如果減息, 英磅係咪會跌呢?

理論上係,但實際就要睇當時市場環境、氣氛!

回覆 AL1987 的帖子

他現在讀F2, 不過是十月細仔,所以明年過去讀Yr 9;如果佢係九月前出世,可以apply Yr 10

AL1987    發表於 20-1-15 15:26

有没有试过系中国建设换英镑呢?我留意左一段时间,我发觉他们的汇率不错,跟东亚还要平,而且买入和卖出价差额细, 只有0.03的分别, 我早前在恒生换了点,但买入卖出相差0.11。但最头痕唔知点转本地其他银行,如汇丰或东亚等等。暂时都末开英国户口但计划续少续少换住一些先。通常会换定一年的费用吗?还是每季换呢?因为学费其实可以分开几次比。

cpmummy 發表於 20-1-17 14:38
有没有试过系中国建设换英镑呢?我留意左一段时间,我发觉他们的汇率不错,跟东亚还要平,而且买入和卖出价 ...

我喺建行換英鎊再自己搬去hsbc,不過佢每日提款只可以攞1000英鎊,所以要唔急用先可以慢慢搬。

或者可以直接由建行電匯去英國銀行戶口,問過每次$220,但我無試過。

轉去本地銀行可以電匯做但都唔平,倒不如直接匯去英國。

YuYuMother 發表於 20-1-17 14:53

我喺建行換英鎊再自己搬去hsbc,不過佢每日提款只可以攞 ...

醒目

YuYuMother    發表於 20-1-17 18:58

YuYuMother 發表於 20-1-17 14:53

我喺建行換英鎊再自己搬去hsbc,不過佢每日提款只可以攞 ...
好请楚, 唔该嗮, 但每日GBP1000又真系太细数,要搬好多次喔, 但HSBC要过百万户口才可以免费转数。。。。唔知我有冇理解错

cpmummy 發表於 20-1-17 17:54
好请楚, 唔该嗮, 但每日GBP1000又真系太细数,要搬好多次喔, 但HSBC要过百万户口才可以免费转数。。。。 ...

所以要唔急用,同埋有時間先可以咁做。我平時睇岩價位分批換,weekend放假食完早餐再慢慢去銀行處理。要衡量自己時間啦,一次電匯係比較方便,但要比手續費,自己考慮下。

HSBC premier global transfer 係免費,advance 要手續費但唔貴。我用advance,前兩日轉錢比呀女佢即時收到,手續費£5。 一年匯兩次我覺得都唔駛專登開premier。

如果用電匯係貴d, 因為兩邊收費。Global transfer 只需比香港呢邊。

YuYuMother 發表於 20-1-17 18:44
所以要唔急用,同埋有時間先可以咁做。我平時睇岩價位分批換,weekend放假食完早餐再慢慢去銀行處理。要衡 ...

我都用開Advance,咁global transfer只係GBP5手續費又真係唔貴,咁係咪由自己香港戶口轉去自己英國戶口就GBP5, 自己英國戶口轉去女兒戶口又或者交學費就唔洗收手續費咁?

cpmummy 發表於 20-1-17 21:26
我都用開Advance,咁global transfer只係GBP5手續費又真係唔貴,咁係咪由自己香港戶口轉去自己英國戶口就G ...

以我理解如果advance,轉比自己英國戶口或第三方都係£5,每日轉賬限額美金5萬。

我無英國戶口,所以直接轉去呀女英國戶口,佢自己交學費。你可以轉去自己英國戶口再轉去你女戶口,或直接轉比佢都得,都係£5。英國本地銀行轉賬應該免費的,我女交學費都唔洗比手續費。

YuYuMother 發表於 20-1-17 21:59
以我理解如果advance,轉比自己英國戶口或第三方都係£5,每日轉賬限額美金5萬。

我無英國戶口,所以直接 ...

明白,唔該晒(emoji)

Premier global view transfer 嚟緊都會收費,如果轉多過£100,會收£6,如轉少過£100就免費

Camelmo 發表於 20-1-18 08:16
Premier global view transfer 嚟緊都會收費,如果轉多過£100,會收£6,如轉少過£100就免費
...

連premier account過100磅都要收手續費,我估Advance的手續費都會加價,如果唔係,D人個個(emoji)Advance就算
唔知英國銀聯簽賑方唔方便呢?預備先出兩張信用卡帶過去備不時之需,然後過到去才申請英國戶口

請問怎樣由香港advance戶口轉去英國戶口?

Camelmo 發表於 20-1-18 08:16
...

今日都收到 email 講收費,我剛剛打咗去HSBC UK問清楚,CS 話Global View 當 internal transfer ,唔會收£6.

baby-pooh 發表於 20-1-18 18:48
請問怎樣由香港advance戶口轉去英國戶口?

如HSBC UK有自己戶口,隨時隨地app轉來轉去,唔收任何費用。

即要有英國advance户口先得!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊