用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英鎊回落,各位準備好未?
樓主: 亮燈
go

[英國] 英鎊回落,各位準備好未?  

引用:請問係咪要用現鈔價買英磅?因為我女可能2

原帖由 ELJCHL 於 14-08-20 發表
請問係咪要用現鈔價買英磅?因為我女可能2年後先去英國讀書,邊度兌最抵

...
在網上換最抵,現鈔即係你同銀行買現鈔英鎊,但你只係儲定英鎊,所以在網上換就得(全部電子交易,無現金過手),到要用嘅時候再由英鎊戶口扣數攞買滙票好,TT好,定攞現金也好,方便好多

Ding

引用:受到英國公布的7月份通脹數據不及市場預期

原帖由 andyng2014 於 14-08-20 發表
受到英國公布的7月份通脹數據不及市場預期,令市場相信英倫銀行加息的機會下降所影響,暫時最低曾見1.663水 ...
咁即係兌港幣幾多?

而且係邁向250天線

Ruby1219 發表於 14-8-20 18:44
咁即係兌港幣幾多?
因為外幣交易係用美元黎結算,所以睇美元會準D,1.663既意思係用1.663美元換1英鎊。你可大約將1.663 X 7.8便知兌港元為12.97左右。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+14-8-20+18:44+咁即

原帖由 亮燈 於 14-08-20 發表
因為外幣交易係用美元黎結算,所以睇美元會準D,1.663既意思係用1.663美元換1英鎊。你可大約將1.663 X 7.8 ...
ic thx!

剛剛又跌,報1.6595約$12.86

回覆 Ruby1219 的帖子

唔使客氣,我都係班門弄斧而已。

回覆:英鎊回落,各位準備好未?

現在匯價是1.657美元兌1鎊,即$12.8418,又跌左少少。

回覆 亮燈 的帖子

係呀, 好開心!!!
梁媽媽

現在匯價是1.6539美元兌1鎊,即$12.8174,又跌喇!

可憐天下父母心 :cry:

亮燈, 你真係我的明燈, 我原本諗住一跌穿13元就入, 依家希望再跌穿12元, 我可以馬上入貨, 謝謝.
可憐天下父母心 :cry:

引用:亮燈,+你真係我的明燈,+我原本諗住一跌穿13

原帖由 mimikitty28 於 14-08-25 發表
亮燈, 你真係我的明燈, 我原本諗住一跌穿13元就入, 依家希望再跌穿12元, 我可以馬上入貨, 謝謝.:wi ...
千祈唔好咁諗,因為金融市場走勢並唔係依我同你既諗法決定,我都係順勢而行,其實到$12.5左右已值得入,如再跌就再入,這是我初步睇法,當然,如果突然逆轉就算未到$12.5都要買喇!

嘩,跌好多呀!1個月前買13.31,今天買12.83

回覆:SKY2 的帖子

邊間買?見12.86

basbyy  me 2  發表於 14-8-25 12:47

剛剛聽返23/8港台『投資新世代』,D外匯人士話英磅應該可以落到1.625,如果個形勢仲差D,仲會落到1.575添,我唔係好識投資,以上資料比大家參考下!!

引用:剛剛聽返23/8港台『投資新世代』,D外匯人

原帖由 basbyy 於 14-08-25 發表
剛剛聽返23/8港台『投資新世代』,D外匯人士話英磅應該可以落到1.625,如果個形勢仲差D,仲會落到1.575添, ...
唔該晒,承佢貴言,拭目以待。

匯人士話英磅應該可以落到1.625,如果個形勢仲差D,仲會落到1.575添,我唔係好識投資,以上資料比大家參考下!!咁對港幣是多少?1.575x7.75=12.21??

引用:+本帖最後由+smallfoothk+於+14-8-25+16:58

原帖由 smallfoothk 於 14-08-25 發表

匯人士話英磅應該可以落到1.625,如果個形勢仲差D,仲會 ...
差不多

smallfoothk 發表於 14-8-25 16:54
咁對港幣是多少?1.575x7.75=12.21??

我諗應該係咁!不過我唔敢睇到咁低!我諗我1.625就會人!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊