用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英鎊回落,各位準備好未?
樓主: 亮燈
go

[英國] 英鎊回落,各位準備好未?  

YouWakaka 發表於 20-2-13 22:04
想請問如果有bea 顯卓戶口可否在香港開個bea英國戶口,在香港買入英鎊,過戶去自己bea英國戶口,之後再轉錢 ...
"顯卓戶口" = supreme gold?  BEA only open UK bank accounts for supreme gold account holders.  

可否在香港開個bea英國戶口,在香港買入英鎊,過戶去自己bea英國戶口 = Yes

之後再轉錢 to HSBC UK account: yes, domestic payment.  Need to fill in the form to add this payee

咁就好了,謝謝

woodylam 發表於 20-2-13 21:42
本身有HSBC Premier a/c, 再約HSBC國際部開UK a/c, 開通就可以用Global Transfer將香港戶口的英磅轉去英國 ...
Thanks, 好清楚呀.
我本身有HSBC Premier a/c, 跟mortgage 的利率, 已開UK A/C, 呢幾日去了大新及東亞問, 佢地話手續費都貴, 叫我係HSBC做番..

今日我比較過恆生prestige同HSBC Premier 的匯率係10.12同10.26的差別,真係好大....

10.059

回覆樓主:

£ 又穿 $ 10   

skate 發表於 20-2-29 09:54
£ 又穿 $ 10

Smilesun 發表於 20-2-14 15:50
Thanks, 好清楚呀.
我本身有HSBC Premier a/c, 跟mortgage 的利率, 已開UK A/C, 呢幾日去了大新及東亞問,  ...

滙率差咁遠!
咁可唔可以在香港戶口買咗靚價的英磅,再搬去hsbc premier戶口,再轉去uk HSBC戶口?
英磅本地戶口是否要螞蟻搬家咁攞現金去搬銀行?

kct18 發表於 20-2-29 10:22
滙率差咁遠!
咁可唔可以在香港戶口買咗靚價的英磅,再搬去hsbc premier戶口,再轉去uk HSBC戶口?
英磅本 ...

買咗靚價英磅,可以匯錢去hk hsbc premier,  再轉去uk hsbc.   hk hsbc premier匯入免費,轉去uk戶口又免費,唯一要收錢係靚價銀行匯出的費用,間間銀行收費唔同。

kct18 發表於 20-2-29 10:22
滙率差咁遠!
英磅本 ...

本地銀行對本地银行 買張英鎊匯票,都係幾拾元。
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

但你喺香港嘅銀行存入一張 英磅嘅匯票,佢會收你手續費㗎

siumanmama 發表於 20-2-29 15:55
回覆 一家三口 的帖子

但你喺香港嘅銀行存入一張 英磅嘅匯票,佢會收你手續費㗎 ...

是嗎?收費多少?
其實係一家四口子

siumanmama 發表於 20-2-29 15:55
回覆 一家三口 的帖子

但你喺香港嘅銀行存入一張 英磅嘅匯票,佢會收你手續費㗎 ...

我只係試過買張美金匯票比人
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-2-29 16:00
是嗎?收費多少?

唔平,因為可能收兩邊,而且過程耐。

試過攞去hsbc入票,職員話佢地會收費,張票要先去英國再返香港,英國嗰邊都可能會收費,而且全個過程要4-6星期......

YuYuMother 發表於 20-2-29 16:07
唔平,因為可能收兩邊,而且過程耐。

試過攞去hsbc入票,職員話佢地會收費,張票要先去英國再返香港,英 ...

Ic  
其實係一家四口子

skate 發表於 20-2-29 09:54
£ 又穿 $ 10

穿咗十蚊咩?

waiyan2000 發表於 20-3-1 15:03
穿咗十蚊咩?

星期六的半夜3點幾,出過9.99,是wing hang。我在早上睇著價位到9點,BEA已上返10. 034。

TTEE1819 發表於 20-3-1 15:13
星期六的半夜3點幾,出過9.99,是wing hang。我在早上睇著價位到9點,BEA已上返10. 034。
...
我都見到,但買唔到,因佢有trading hours,唔係永亨,唉

TTEE1819 發表於 20-3-1 15:13
...

9.9955到價入了少少,經大新set

回覆樓主:

Wing lung現在是10. 003,非常貼近$10,希望再低少少。

回覆樓主:

BEA, 10.005 now
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊