用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英鎊回落,各位準備好未?
樓主: 亮燈
go

[英國] 英鎊回落,各位準備好未?  

3b 發表於 14-9-5 14:23
請問是否以電匯價買入, 並存在戶口, 日後交學費時再匯出? 這樣入戶口後, 可以取現鈔嗎?

...

我的做法妳可以參考下,我在渣打用電匯價買左英磅,儲住先,要交學費時就在戶口拿英磅開匯票,手續費$78HKD左右,再叫Agent寄去學校,又或者亞女帶去比學校!!唔會電匯,因為電匯每次收費大約$200HKD!!今年開學,我去分行order英磅現鈔,當D英磅運到分行(4-5)
,我就去拿現鈔!!

回覆:英鎊回落,各位準備好未?

渣x攞現鈔鎊話要3日左右,每日只取1000鎊,多過要收0.25手續費。

醒目開學勳章

引用:Quote:3b+發表於+14-9-5+14:23+請問是否以

原帖由 basbyy 於 14-09-05 發表
我的做法妳可以參考下,我在渣打用電匯價買左英磅,儲住先,要交學費時就在戶口拿英磅開匯票,手續費$78HK ...
現鈔價比電匯價貴, 以電匯換的錢入戶口後, 可以換回現鈔嗎?

hennyyoyo 發表於 14-9-5 16:26
渣x攞現鈔鎊話要3日左右,每日只取1000鎊,多過要收0.25手續費。
我唔知確實要幾多日,我上次預早成個月拿左500磅比亞女帶去旁身!!

3b 發表於 14-9-5 17:41
現鈔價比電匯價貴, 以電匯換的錢入戶口後, 可以換回現鈔嗎?
其它銀行唔知,渣打就係買左在戶口就可以拿現鈔,而東亞就唔得,無論妳存入或者提英磅現鈔都要收手續費!

3b 發表於 14-9-5 14:23
請問是否以電匯價買入, 並存在戶口, 日後交學費時再匯出? 這樣入戶口後, 可以取現鈔嗎?

...
我的情況如下:我用恆生,可以到分行或電話或網上買入英鎊,匯價跟電匯價差唔多,買入後儲在英鎊戶口,要用時可取現鈔或匯票,而我試過到總行買入500鎊現鈔比阿仔旁身,即時有,但只有50及20鎊現鈔。

現時參考價1.6303,約$12.6346。

亮燈 發表於 14-9-5 19:45
我的情況如下:我用恆生,可以到分行或電話或網上買入英鎊,匯價跟電匯價差唔多,買入後儲在英鎊戶口,要用 ...
一般銀行D現鈔外幣係儲存在總行,所以去總行拿外幣多數無問題,而去分行拿外幣現鈔就要訂,分行通知總行send D 錢去分行,所以要等幾日!!而之前我去過匯豐、恒生、中銀,佢地買匯票一般要成百幾蚊,而渣打每次都係78蚊左右,所以我選擇渣打買匯票!

引用:Quote:亮燈+發表於+14-9-5+19:45+我的情況

原帖由 basbyy 於 14-09-06 發表
一般銀行D現鈔外幣係儲存在總行,所以去總行拿外幣多數無問題,而去分行拿外幣現鈔就要訂,分行通知總行sen ...
恆生買bank draft 應該係$80, 不過吾知係未普通banking account 都係(我地用prestige)

引用:Quote:原帖由+basbyy+於+14-09-06+發表一般

原帖由 Ruby1219 於 14-09-06 發表
恆生買bank draft 應該係$80, 不過吾知係未普通banking account 都係(我地用prestige)

...
恆生優越理財就$50

我同亮燈做法一様,買左 bank draft 就俾阿仔帶過去最穏陣,試過寄票去監護人公司寄失左,搞左成2個。我用永亨,可以用電滙價入,有需要就訂現鈔去分行攞,每次£500唔收手續費,多過就收 0.25%。一般大行個𣾀率都貴D

Ding

中銀理財戶口,每日可以免費買1張滙票,
我上網買英鎊,即時用得。
如果想攞現鈔,尖東間中銀多數有現鈔,
唔使打定電話都有。
買完滙票可以寄掛號比學校,包冇寄失。
我用呢個服務好多年啦!

回覆:Ding 的帖子

好奇一問如寄失,點攪?又要俾錢買?

引用:我同亮燈做法一様,買左+bank+draft+就俾阿

原帖由 Ding 於 14-09-06 發表
我同亮燈做法一様,買左 bank draft 就俾阿仔帶過去最穏陣,試過寄票去監護人公司寄失左,搞左成2個。我用 ...
其實我買左匯票就比agent幫我寄。

回覆:smallfoothk 的帖子

寄失就煩。即刻去銀行 cancel,佢地會 check 下有無過數,如果無就入番去你戶口,通常要一個月時間先收番D錢,所以你又要出多張 bank draft 交錢。當然銀行係要收手續費

smallfoothk  一個月  發表於 14-9-6 11:35
Ding

回覆:亮燈 的帖子

試過寄失之後,學費就俾阿仔帶俾學校。監護人費就 TT

Ding

Ding 發表於 14-9-6 10:36
試過寄失之後,學費就俾阿仔帶俾學校。監護人費就 TT
寄失左就真係好麻煩,希望唔會發生啦!

我一你比小朋友帶去, 一係比 agent 寄去

現時參考價為1.6207,約$12.5592,吸引喇!

回覆:亮燈 的帖子

好好,跌跌,公投是18號

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊