用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道和福小如何選擇?
樓主: fille
go

真道和福小如何選擇? [複製鏈接]

引用:未來是中國嘅世界,現在中國也沒有什麼批鬥

原帖由 baba987 於 14-08-19 發表
未來是中國嘅世界,現在中國也沒有什麼批鬥,何解仲要講呢啲說話呢?

不如講日軍侵華3年零8個月 ...
日本海嘯之真相其實是日本深海垓試,唔知是否屬實,如果真就是自已囉黎,不過日本全國垓超標,不去為妙

未來是中國嘅世界,現在中國也沒有什麼批鬥,何解仲要講呢啲說話呢?

yes, E+已唔會再有批鬥,共清,毛主席,現今已是中國的世界,不論是不是紅色,都要好好培自己小朋友為上策,分析力,EQ,IQ,同理心,自理及自制能力等等

其實漢華,培喬,秀明都是類似學校,又咪幾千人考,這就是是實

回覆:owennam 的帖子

秀明是官津,所以無話對錯,只是各有所取

引用:Quote:原帖由+baba987+於+14-08-19+發表未

原帖由 owennam 於 14-08-19 發表
日本海嘯之真相其實是日本深海垓試,唔知是否屬實,如果真就是自已囉黎,不過日本全國垓超標,不去為妙:ilo ...
為人父母者身教很重要,說話請不要噏得出就噏。如果無憑無據,請別說什麼「...真相其實...」。

baba987 發表於 14-8-19 01:00
現在中國也沒有什麼批鬥,何解仲要講呢啲說話呢?

...
只是路過,公司(非中資)升了一位新老闆,之前同級的很多很快便轉工,你話呢?

引用:Quote:原帖由+owennam+於+14-08-19+發表日

原帖由 huba 於 14-08-19 發表
為人父母者身教很重要,說話請不要噏得出就噏。如果無憑無據,請別說什麼「...真相其實...」。

...
我都話未證實,睇清楚la, 係D 綱上用呢字眼形容,唉!

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-08-17+發表每個家

原帖由 小洪寶 於 14-08-19 發表
我老豆都係,為左所謂愛國就歪理一籮籮,毒奶粉事件都話係美國佬作出黎害中國既。

我一聽佢既歪理就決心唔 ...
你爸爸同我爸爸一定可以做朋友啦😆。其實今時今日,正如其他家長同我爸爸講,現今中國唔會有批鬥呢d,我地要強大就要面向世界,攪好經濟,不要做井底蛙。我爸爸話因此重點係要教育,學好英文同西方鬥爭,唔係,係抗衡先啱,重要培養適合人材攞人地料研究,知己知比再硏發,英文唔好點得呢。重有,必須要自小教育,只要唔反已經係成功,包裝下就可以令人尤其中產不會抗拒,咁多學生中只要有dd學生受感動,大力委身,支持愛國,長大後出$出力,其他學生唔反就完美了。各有各人睇法,家長都係為仔女好,我無報讀左團體辦嘅學校係個人選擇。

引用:Quote:原帖由+huba+於+14-08-19+發表為人父

原帖由 owennam 於 14-08-19 發表
我都話未證實,睇清楚la, 係D 綱上用呢字眼形容,唉!

那閣下為何要貼這些說話出來?拿人家的天災來幸災樂禍,我見到的正是同理心的反例子。

引用:+本帖最後由+huba+於+14-8-19+08:25+編輯+\

原帖由 huba 於 14-08-19 發表
你又證實到那是真正的天災嗎?請從頭看清楚我那段吧!大家只談談,不需要動氣,如果有觸及到你的敏感處,那就此終止,什麼反例子?大家還要學習

owennam 發表於 14-8-18 01:24
我爸爸E十已經退休,他說果個代個個都當毛主席重要過老豆,有好多人都被批豆,洗腦,現今教育是必要的,國 ...

你呢個論調真係啱....套係其他國家一樣....不過其他國家唔係改書本係係日曆刪減一日....

你對祖国認識嗎?

鬥完乜瓜爸爸

抄完周乜乜家
内地人全談論係咪要郁上海幫頭頭長江大腦
鬥到九彩

引用:Quote:baba987+發表於+14-8-19+01:00+現在

原帖由 MrBeast 於 14-08-19 發表
只是路過,公司(非中資)升了一位新老闆,之前同級的很多很快便轉工,你話呢? ...
你唔白

佢地唔明

MrBeast  有緣人會明   發表於 14-8-19 12:54

題外話:

有許多人將「認識中國」等同「認識共產中國」,其實,小朋友最緊要認識的是「中國歷史及文化」,偏偏回歸後,教育當局倡導下將中史科變成綜合人文科,大大縮減小朋友學習中國歷史的機會。

我們六、七十年代讀中、小學,靠就靠中國歷史去認識自己中國人的根,愛國心也從此培養出來,這比國民教育來得有效得多。

真道小學有社會科,已經教中國歷史(而非有中共特色的中國歷史),以有趣的歷史故事去教導小朋友中國歷史,所以個人覺得會較適合小朋友。

littlefaith 發表於 14-8-19 14:14
題外話:

有許多人將「認識中國」等同「認識共產中國」,其實,小朋友最緊要認識的是「中國歷史及文化」, ...
同意,這summer 和小孩分享諸葛亮的故事,十分喜愛。

回覆:ozoz 的帖子

同意!宜家左派吾會咁硬銷!學校入面有好多老師或家長係民xx既黨員、職員及活躍份子,入左去要好深入留意先會發現佢地既,一般黎睇真係好正常!去到乜野位會有出現y理就吾清楚,大家介意的真是要三思!

引用:同意!宜家左派吾會咁硬銷!學校入面有好多

原帖由 JadeW 於 14-08-19 發表
同意!宜家左派吾會咁硬銷!學校入面有好多老師或家長係民xx既黨員、職員及活躍份子,入左去要好深入留意先 ...
我爸爸真係有好多志同道合,滿腦y理嘅朋友遍佈呢堆學校各階層𠺢。特點係表面唔覺得係Y理人,只會喺適當時候表露。

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+14-8-19+14:15

原帖由 littlefaith 於 14-08-19 發表

題外話:
同意

回覆:真道和福小如何選擇

其實各有各人喜歡學校嘅優點或唔喜歡嘅缺點,真道和福小各有捧場客,自己認為喜愛讀邊間就揀邊間

‹ 上一主題|下一主題