用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道和福小如何選擇?
樓主: fille
go

真道和福小如何選擇? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-08-16+發

原帖由 爸爸愛您 於 14-08-16 發表
其實你講得好啱,國內有好多人好唔文明和討厭嘅行為,真係令人好激氣,我都好唔喜歡,希望佢地行為真係可以 ...
國內D人有D行為又真係唔底爭

回覆:真道和福小如何選擇?

引用:請問福小同真道Dse成績邊個好d?另外直資中

原帖由 cherryird 於 14-08-17 發表
請問福小同真道Dse成績邊個好d?另外直資中學其實有冇banding?
升中板有數據可以睇

作為中國人,教愛國係必須,但唔該唔好教小朋友見到國旗要感動到喊,或咩共產黨永遠是對的云云。

引用:無辨法以前國家窮,國家着眼點只求12憶人口

原帖由 baba987 於 14-08-17 發表
無辨法以前國家窮,國家着眼點只求12憶人口溫飽,缺乏著重品德,時至今日國家富有但品德教育仍需要時間慢慢 ...

引用:作為中國人,教愛國係必須,但唔該唔好教小

原帖由 littlefaith 於 14-08-17 發表
作為中國人,教愛國係必須,但唔該唔好教小朋友見到國旗要感動到喊,或咩共產黨永遠是對的云云。 ...

回覆:littlefaith 的帖子

引用:作為中國人,教愛國係必須,但唔該唔好教小

原帖由 littlefaith 於 14-08-17 發表
作為中國人,教愛國係必須,但唔該唔好教小朋友見到國旗要感動到喊,或咩共產黨永遠是對的云云。 ...
我覺得國教是遲早的事,但我唔覺得國教=洗腦,E+D小朋友好聰明,唔係你話洗就洗那容易,如果唔係我地D呀媽就唔使日哦夜哦,呀仔都唔入腦,又點會教到D小朋友見到國祺就激動呀,如果得我都比個服字

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+14-08-17+發

原帖由 owennam 於 14-08-17 發表
我覺得國教是遲早的事,但我唔覺得國教=洗腦,E+D小朋友好聰明,唔係你話洗就洗那容易,如果唔係我地D呀媽 ...
每個家庭不同,我爸爸係非常親中人,年輕時甚至共青團向佢招手。佢身邊一般普通朋友不易察覺佢滿腦y理,因為其中一個特色係好多嘢要秘密進行。我爸爸原本要送我地返大6或者左派學校思想改造,之後先送出國讀書,重點係只要我地唔反已經係成功了。當然啦,今時今日我爸爸見到國旗未必會流淚,不過如果你問我爸爸毛主席定係爺爺重要d,佢一定答毛主席。佢亦同一般人一樣,講64佢ok𠺢,不過佢d答案係得罪講句,y理一堆,呢度唔詳述喇。講返近d,我見過屋企附近幼稚園國教其中一個單元係要培養小朋友愛國情緒,學習唱愛國歌等等,好有情緒𠺢,有d家長覺得ok,愛國無問題,真係見人見智啦。可能有人會認為現今孩子邊有咁易盲信,但我實在太清楚教育嘅威力,我唔會博。都係一句,自己覺得無問題就ok。

引用:Quote:原帖由+owennam+於+14-08-17+發表我

原帖由 ozoz 於 14-08-17 發表
每個家庭不同,我爸爸係非常親中人,年輕時甚至共青團向佢招手。佢身邊一般普通朋友不易察覺佢滿腦y理,因 ...
我爸爸E十已經退休,他說果個代個個都當毛主席重要過老豆,有好多人都被批豆,洗腦,現今教育是必要的,國教也是事在必行,也逃避不了,所以我地作為家長,只好教育子女要事事求證,不要人雲亦雲,及早培養子女的分析能力,現今互聯世界什仄資信已容易得到,唔會好似日x,以為改寫書本的內容就等同從未浸華,好可笑,自己褊自己國民

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-08-17+發表每個家

原帖由 owennam 於 14-08-18 發表
我爸爸E十已經退休,他說果個代個個都當毛主席重要過老豆,有好多人都被批豆,洗腦,現今教育是必要的,國 ...
作為父母都係為仔女好呢,只要自己認為ok就ok。其實唔單止政治,宗教都可以有好大威力,學會分析的話,就唔會咁易過份沈淪喺呢d東西度。

回覆 fille 的帖子

真道比較適合我兒子!

引用:Quote:原帖由+owennam+於+14-08-17+發表我

每個家庭不同,我爸爸係非常親中人,年輕時甚至共青團向佢招手。佢身邊一般普通朋友不易察覺佢滿腦y理,因 ...
我屋企人係民革見到D教書俾人批鬥自殺
佢好讚成福小
自小學會保護自己加入共青
大個鬥人唔會俾人鬥

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-08-17+發表每個家

原帖由 thomastaxi 於 14-08-18 發表
我屋企人係民革見到D教書俾人批鬥自殺
佢好讚成福小
自小學會保護自己加入共青
我老爺弟弟以前為建設袓國,返去建設,喺歷史中成功留名,可能唔識保護自己啦,鬥死咗。你有先見之明,你就送自己小朋友去讀啦

回覆:ozoz 的帖子

我一早話福仔好嘢
認識祖国
克仔第2
大把前途
起碼有暑期工做

回覆:ozoz 的帖子

我屋企人差d俾人鬥
要深切反省先唔駛跳樓
受了傷先知做好人冇好報
福仔有書讀有錢賺
學費减免

我老豆都係,為左所謂愛國就歪理一籮籮,毒奶粉事件都話係美國佬作出黎害中國既。

我一聽佢既歪理就決心唔會俾自己子女入紅色學校

‹ 上一主題|下一主題