用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 幾歲開始學鋼琴好呢?
go

幾歲開始學鋼琴好呢?

曾經睇過篇文章, 說5歲開始學鋼琴係最適合, 你地又幾時開始比仔女學琴呀?

回覆:mc1127510 的帖子

引用:曾經睇過篇文章,+說5歲開始學鋼琴係最適合,

原帖由 mc1127510 於 14-08-13 發表
曾經睇過篇文章, 說5歲開始學鋼琴係最適合, 你地又幾時開始比仔女學琴呀?
5歲,接近6歲先學。

引用:我接觸過K3已經考完五級啊,但係何苦呢?

原帖由 HelloKittyMeow 於 14-08-13 發表
我接觸過K3已經考完五級啊,但係何苦呢?
五歲啦
好利害

原帖由 HelloKittyMeow 於 14-08-13 發表
五歲啦
好睇個小朋友本身,有D真係資優,佢地一上手就識,輕鬆容易又中意咁上到五級,我又覚得冇問題喎。

小朋友唔肯學,又打又嬲都迫不到呢。

回覆:Angelafyfy 的帖子

回覆:HelloKittyMeow 的帖子

引用:Quote:原帖由+HelloKittyMeow+於+14-08-13+

原帖由 Angelafyfy 於 14-08-15 發表
好睇個小朋友本身,有D真係資優,佢地一上手就識,輕鬆容易又中意咁上到五級,我又覚得冇問題喎。

小朋友 ...
認同

五歲啦
不可能吧!

引用:Quote:原帖由+HelloKittyMeow+於+14-08-13+

啱啱審緊全城留意個單,個細仔都係唔鐘意細個俾人迫學琴

引用:Quote:原帖由+Carsonshum+於+14-08-15+發表

原帖由 HelloKittyMeow 於 14-08-15 發表
當然可能,應該是天才添。

可是,地獄式的練琴,分分鐘會讓小朋友對鋼琴音樂永久失去興趣。我亦見過,有些 ...
我身邊已有三個親戚子女學琴學到5級便停止,很可惜! 那三個人回想起來都表示後悔沒有堅持學琴

回覆:Carsonshum 的帖子

原帖由 Carsonshum 於 14-08-15 發表
不可能吧!
係真架!我都有朋友女兒在K3有五級,但每日練三丶四個鐘,彈到個女話以後唔學琴

我姨甥女四歳前開始學琴,而家學左年幾了,但每次練琴都同媽咪開片

亦曳到老師話唔教了

最大問題係大小肌肉根本未完全發達,能按響琴鍵已算不錯了,不能要求大細聲

數學亦是有限公司,都幾難明咩一拍、兩拍

除非有胎教,或爸媽係音樂家,否則我都唔主張太早迫佢學琴,不過,比佢試下都無妨既

視乎.小朋友的興趣,阿仔学了2年多,自己每天彈個半至2個鈡,中途叫佢停会喊,話未彈夠,琴書用緊2級書,但自己聽CD睇譜学彈3-5級歌,當然彈得不好,但好努力去試,觉得再試也做不來的,会要老師教,老師会幫佢執當勤力練功課的獎勵

老師話佢学3級考試歌都学得輕鬆,練一个月去比賽攞獎,以他的熱誠和天份如果認真谷佢,佢係可以K3考5級,但老師說冇必要,她亦不建議,仍·堅持Keep住逐級練好基本功,另加一些3-4级的歌滿足他的要求,他彈的歌的數目比同程度学生多幾倍
,她說就是因為觉得阿仔音樂路可走好遠,並非8級收工個類学生,所以更不會建議早開始考級,讓他彈多D不同的歌

我的鋼琴老師話女仔5歲,男仔6歲。

回覆:cathymom 的帖子

呢個節目訪問了彭雯蕙博士有關學鋼琴的看法,值得參考。

至潮爸媽手冊 第八集 (港視31)
http://programme.rthk.hk/rthk/tv ... 56302&m=episode

引用:Quote:原帖由+Carsonshum+於+14-08-15+發表

原帖由 HelloKittyMeow 於 14-08-15 發表
當然可能,應該是天才添。

可是,地獄式的練琴,分分鐘會讓小朋友對鋼琴音樂永久失去興趣。我亦見過,有些 ...
Agree.

同游泳一样,,好多$的話可慢慢浸,3崴开始,不過進度慢。

自己衡量