用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聖若瑟書院 入大學率2014
樓主: charcoal1
go

聖若瑟書院 入大學率2014 [複製鏈接]

回覆:charcoal1 的帖子

St Joe超過85%是小学部学生,其中有啲是band2,又是津校,每年大概有二十個学生入神科,這個成績已经很不俗了!

王家爸爸  85%?  發表於 14-8-15 17:19

AhBBaBa 發表於 14-8-15 17:03
St Joe超過85%是小学部学生,其中有啲是band2,又是津校,每年大概有二十個学生入神科,這個成績已经很不俗 ...
有 85% 這麼多嗎?

回覆:王家爸爸 的帖子

以往自行大部份收自己学生,其他外校生是抽籤入的

judy 發表於 14-8-15 16:30
如果StJo有IB的話,起碼多5個入醫或法律。
有 IB 估計會有狀元出......

jessimm  赤柱聖士提反有IB, 拭目以待   發表於 14-8-15 18:40

回覆 王家爸爸 的帖子

St Jo  小學有超過320人,但只揀收約130人上中學。

Unclejt  計小一就是,計小六就今年開始。   發表於 14-8-16 21:51
王家爸爸  現在只有5班(不是8班)   發表於 14-8-15 21:56
王家爸爸  320人是幾年前的事   發表於 14-8-15 21:55

引用:回覆+ha8mo+的帖子 赤柱聖士提反有四人入

原帖由 ssckid 於 14-08-15 發表
回覆 ha8mo 的帖子

赤柱聖士提反有四人入讀醫科。
阿仔學校,上年有6個入左醫科,我聽左都。 昨天聽佢講暫時知道(係CUHK見到既中學同學)。有1個醫科,1個入左超級醫科,2個中醫。另外仲有d,不過我無問。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

1個入左超級醫科

咪叫超级醫科?

引用:Quote:1個入左超級醫科咪叫超级醫科?

原帖由 judy 於 14-08-16 發表
咪叫超级醫科?
"超級醫科"呢個名係我自己改。 其實係 Medicine (MBChB) Programme Global Physician-Leadership Stream 。 今朝再問阿仔,根據佢係CU見到既中學同學,原來有4個入左醫科,2個中醫,1個建築,6-7個BBA ,2個sociology, 1個 Linguistics,1個 science 。 HKU 暫時知道有1個精算,2個BK&LLB。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

Medicine (MBChB) Programme Global Physician-Leadership Stream

又global, 又leader, 直情叫全球最犀飛利超级醫學。話是話,讀完之後,香港啲土著俾唔俾佢行醫嘅?

引用:Quote:Medicine+(MBChB)+Programme+Global+

原帖由 judy 於 14-08-16 發表
又global, 又leader, 直情叫全球最犀飛利超级醫學。話是話,讀完之後,香港啲土著俾唔俾佢行醫嘅? ...
我覺得應該同一般醫科學生一樣,基本課程一定要完成。只不過要讀多d額外課程卦。 其實我都唔知有乜分別

charcoal1 發表於 14-8-13 11:09
2014 DSE 87.97% 獲入大學最低要求(3322)

超過75%人獲本地大學學位
請問資料何來的?在學校網站都找不到。

PCCW2319 發表於 14-8-16 14:07
我覺得應該同一般醫科學生一樣,基本課程一定要完成。只不過要讀多d額外課程卦。 其實我都唔知有乜分別:wah ...
Check the website.

王家爸爸  做足功課很重要  發表於 14-8-17 08:19
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ssckid 的帖子

唔好意思,資料有誤,聖士提反書院今年有五個學生入讀醫科至真。

ssckid 發表於 14-8-18 11:30

唔好意思,資料有誤,聖士提反書院今年有五個學生入讀醫科至真。
各位觀眾5條醫, 有點兒似......賭聖玩show hand

筲箕灣官立中學今年亦有5個學生入讀醫科

St Joe.叻嘅地方就係入唔到U或入到二等科目嘅人出到黎社會都有好大成就.... 讀得書嘅就更加唔使講,香港十個資深大律師就有一個係St Joe

NeoMom 發表於 14-8-14 09:23
咁詳細公佈成績的傳統男名校只此一家, 睇得出學校既ACCOUNTABILITY

2014 部份男校文憑試表現

學校

5級或以上

33222級或以上 (%)

本地升學 (%)

升本地及海外大學率 (%)

人均

升3大學率

升8大學率

升聯招率

升大學率

升大學及大專率

皇仁書院

3.50

85.5

64.0

70.4

88.7

81.2

聖若瑟英文書院

2.89

88.0

44.3

60.1

63.9

74.7

85.4

英皇

81.3

62.5

77.4

聖言

2.66

85.1

45.1

59.3

69.2

67.0

87.9

69.2

據學校網頁,今年(2-015-16)2個牛津,一個劍橋conditional offer

王家爸爸  入牛津既其中一個係舊年畢業既。   發表於 15-3-15 20:26

sjcmum 發表於 15-3-14 13:48
據學校網頁,今年(2-015-16)2個牛津,一個劍橋conditional offer
話就話係 Conditional Offer,但係應該入硬,因為聽講只需要DSE三科取得5*,唔太難。
‹ 上一主題|下一主題