用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長沙灣天主教VS銘賢
樓主: tangma
go

長沙灣天主教VS銘賢  

cutechan 發表於 14-10-14 15:15
我想請問大家,你地點知幾時有中學嘅簡介會嫁???  我都係諗緊長天/鉻賢/瑪神.....唔知邊間好??? 又唔知幾時 ...
銘賢呢2年都冇open day.
瑪神就11月22日
http://www.mfs1.edu.hk/admission_2014.php
好像要網上報名.

tangma 發表於 14-10-8 12:04
麻煩你,
想問銘賢有無分 精英班?
男生多 或 女生多?
沒有分精英班

男生多 或 女生多?
呀仔話好平均

點睇到近兩三年DSE成績?
我都唔知, 學校沒有公佈

你囝囝讀得開心嗎?
一般啦, 佢覺得老師不錯.
但佢自己的人際關係就不太好.

jessjesswong 發表於 14-10-15 16:56
沒有分精英班
謝謝你的回覆。

jessjesswong 發表於 14-10-15 16:56
沒有分精英班
唔好意思,又想多問,
你囝囝是排銘賢第一才可入到?
咁有無面試? 難否?
點解小男孩覺得自己人際關係唔好?

tangma 發表於 14-10-16 10:37
唔好意思,又想多問,
咁有無面試? 難否?

當年自行第一九華, 第二先係銘賢.
大抽獎甲/乙第一都係填銘賢

咁有無面試? 難否?
有2次面試. 佢話唔難(但第2年細佬面試話難, 可能細佬的對手較強同埋我細仔比哥哥差少少)
面試第一輪是所有人都有份, 第2輪就佰幾個(但實際數目我就不清楚)
面試好像是小組討論

點解小男孩覺得自己人際關係唔好?

可能佢小學時候是風紀隊長,事事執著, 講求紀律. 同埋佢比較自負以致未能和同學好好相處.

jessjesswong 發表於 14-10-16 11:03
當年自行第一九華, 第二先係銘賢.
大抽獎甲/乙第一都係填銘賢
感謝你的回覆。
相信你囝囝成績會幾叻。

本人係MYC的出品,以前MYC理科100%入U(唔計九龍塘果d所謂大學),成績只差上智少少。學生醒,而且品行素質高。
銘賢有精英班,而且絕對行精英制!

回覆 Cly2008 的帖子

入吾到精英班會否待遇差些?

chrischeung 發表於 14-11-1 10:36
回覆 Cly2008 的帖子

入吾到精英班會否待遇差些?
乜 Band 2 學校都有分精英班嗎?

回覆 takeshita 的帖子

吾系講緊銘賢?

takeshita 發表於 14-11-1 11:05
銘賢跌到B2咩? 唔會掛~

回覆:長沙灣天主教VS銘賢

路過多囗搭咀,我麻麻地長天因當年(三十年前)不少小学男同学入了長天(包括我哥哥)到現在都是單身一名,而且姓格有点古怪。可能因為是男校。

takeshita 發表於 14-11-1 11:05
請問深水埗那間是Band 1 ?

jessjesswong 發表於 14-11-3 10:38
請問深水埗那間是Band 1 ?
津校: 上智、聖母玫瑰、長天、銘賢、黃棣珊

penpen 發表於 14-11-3 12:31
津校: 上智、聖母玫瑰、長天、銘賢、黃棣珊
謝謝!!!
但唔知銘賢幾時開始變左Band 2 ?

penpen  應該仲係b1  發表於 14-11-3 13:44

引用:路過多囗搭咀,我麻麻地長天因當年(三十年

原帖由 NICOLE123 於 14-11-02 發表
路過多囗搭咀,我麻麻地長天因當年(三十年前)不少小学男同学入了長天(包括我哥哥)到現在都是單身一名,而且 ...
我講你知,我所有同屆同學結了婚,可能是他自己問題多些。

penpen    發表於 14-11-3 13:45
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

http://www1.hkej.com/dailynews/a ... B%E4%BA%BA%E7%94%9F

長沙灣天主教中學校長 無懼炮彈追尋自主人生

今時今日,1970年創校的長沙灣天主教英文中學(下稱長天),已是傳統學界體壇班霸,獨一無二的長跑文化,銳意培育自強不息的接班人,影響了幾代人,包括潘盛楷校長。2012/13學年接棒的潘校長,走過了人生的三岔口,用雙腿認識世界,曾經與飛彈這麼近、那麼遠,穿越過撒哈拉沙漠,最新計劃是帶學生看日出日落,致力把崇尚自由的長天DNA延續下去。

一切從長跑開始,長天的強項是長跑,全民皆跑,因而流傳出一個有趣的謠言,而長跑的目的就是讓學生從中領悟何謂「堅毅不屈、永不放棄」,笑容滿臉的潘校長表示:「去年我們鋪設鈦坦跑道,加入晶片計時器,作用是記錄時間協助訓練,只要程式弄好,馬上可用。」

潘校長一而再強調,長天師生常常參加不同比賽,冠軍獎盃並非重中之重。「許多人會為了獎盃而迷失,不擇手段,你要問自己一句,為何參賽?其實,比賽是尋找自己不足、突破自己、擴闊視野,十年後只有你記得自己奪冠。」長天可能是全港贏得最多「行政長官卓越教學獎」的學校,潘校長於2005/06年度獲得數學科的卓越教學獎,包括兩位副校長在內,全校逾兩成教師得獎,比例驚人。「當老師準備比賽,才會檢討自己的教學法,緊貼學生的需要。」

想小孩自立,遠離父母強而有力的雙臂,絕對是不二法門。「每年,田徑隊百多人一齊去紹興集訓營,七日六夜,我會去探望他們,別以為那兒無王管,學生就會玩通頂,因為一日三操,清晨六七時起床,一定要早睡早起,學生便從中改變生活習慣,學習自我管理,效果一定好過父母硬生生拿出一份冰冷的時間表。」潘校長對長天男將讚不絕口:「記得有家長報讀時說,有次在游泳比賽,見到有選手落水前竟拿書本溫習,大為感動,家長便上前問是哪校的學生,自此便決心送孩子來長天。」(節錄)

ppmmbb    發表於 14-11-5 09:21

penpen 發表於 14-11-1 15:55
銘賢跌到B2咩? 唔會掛~
唔好意思,我油尖旺區,淨係留意長天,比下便條link 嘅資訊誤導咗,銘賢應該係band 1。
http://www.bookofschool.com/school/controller/entityDetails?action=compare&entityid=6334

銘賢無open day, 是否只靠睇校網了解佢?