用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 英國 Vegepa 魚油丸 - 專注力不足, 有冇家長比小朋友食 ...
樓主: cream997
go

[過動] 英國 Vegepa 魚油丸 - 專注力不足, 有冇家長比小朋友食緊 ?

cream997 發表於 14-11-15 10:38
如果可以唔食朱古力就介左去,朱古力(本身熱氣),糖果,色素 ,都會影響腦仔。我有一個8歲 專注力不足 早 ...

Do you observe any positive change now after taking Vegepa for several months already? The menu of Vegepa said that after taking 3 months, there  will be positive changes.

回覆:Daddle 的帖子

食咗兩個月,每日一粒,專注力未見有咩好轉

呢輪無流鼻血,開始返日日食,改左夜晚食飯時食.
專注力又唔知有無好到, 不過我管教嚴左,比清楚左指示,
同話清楚比佢知我係話事人, 佢明顯聽話左(可能又大左都唔定)。
前星期病左,請幾日假無返學,頭1-2日返返學,
老師話佢可能病左無出街,返到學校好興奮成日話想跑.
發洩完兩日又正常返, 呢三星期上PHONICS堂老師都話佢乖同留心.
我諗一日食一粒無壞, 只要唔好食過量都對身體有益,
我覺得食住胃口真係好左同抵抗力好左, 佢全班病晒佢係最遲一個病,
仲要係燒左幾個鐘就無事 (TOUCHWOOD先),佢D同學有幾個入醫院

引用:回覆+RingoMum+的帖子 我曾經買左3個月份

原帖由 eaglecheung415 於 15-02-12 發表
回覆 RingoMum 的帖子

我曾經買左3個月份量比仔仔食, 每日3粒, 覺得冇咩效, 跟住上網CHECK冇EPA會好D?
沒評為專注不足,但我覺得是,可否也當補健食品呢?

(6歲半)阿囡食左一個月. 情緒管理仍然很差. 不過,言語表達能力好似,進步了一點. 朝早,不願起床時,脾氣沒有那麼大.
還要多吃兩個月,才敢下定輪.

eaglecheung415 發表於 15-2-12 04:55
回覆 RingoMum 的帖子

我曾經買左3個月份量比仔仔食, 每日3粒, 覺得冇咩效, 跟住上網CHECK冇EPA會好D?
4:1配方, 即是EPA對DHA的比例?

引用:英國+Vegepa+魚油丸+-+專注力不足,+有冇家

食左約3-4個月, 呢輸又覺得佢興奮左,
上堂又多左比老師話, 不過呢幾個月過年又放復活節,
玩到顛左, 唔知關唔關事.
但KEEP 住覺得扺抗力好左,無咁易病.

回覆:I_O_U_baby 的帖子

我囡吃了近兩個月,情緒無分別。公共場所跳跳紮紮情況改善,無咁hyper.表達能力好左「搏嘴快而準」
其實,我最想佢改善情緒管理,唔好咁易發脾氣,唔好咁衝動。看來仍然要繼續吃多幾個月。

cream997 發表於 14-11-17 10:48
你仔有冇濕疹?
我小朋友有濕疹, 也有吃魚油丸, 起初吃了三個月, 濕疹好像好了一點, 後來停了, 濕疹又嚴重番, 所以再食返大概一個月(現在繼續食緊), 但是濕疹沒有改善. 不過兩次吃魚油丸時期不同, 不能以這作為標準.
亨受和孩子的每一秒鐘!

有冇食左係对專注有用的呢?

各位靚媽咪好, 請問你地有冇小朋友吾食既原味VEGAPA魚油丸可以平賣比我呀? 因我見有D小朋友會覺得腥, 又會食左HYBER左.... 所以想問問各位媽咪有冇人可以平賣一盒比我個囝囝試試, 因為網上買一盒要$238, 3盒以上先$198.... 我又想平買一盒試試阿囝食5食先, 吾想浪費$$, 阿囝剛剛確診了語言障礙和懷疑專注力不足...
如有煩請PM我
謝謝您們

Lam3Tai  上星期買,pm u  發表於 15-6-3 15:27

阿仔冇ADHD,當初試係想提升佢專注力同定D。而家食大概兩盒,每日食一粒(比建議量少,建議每日3粒),係定D既,開頭大食情況冇,冇乜病(唔知關唔關事,因為佢一直身體都ok)。試過週末唔記得比佢食,個人明顯跳跳紮多,情緒係差D。所以我同爸爸同我都覺得有成效。

不過,愈來愈大過,當初效果亦愈來愈唔明顯,但我又唔想佢愈食愈多。希望佢大個D會穩定D。

Lam3Tai 發表於 15-6-3 15:25
阿仔冇ADHD,當初試係想提升佢專注力同定D。而家食大概兩盒,每日食一粒(比建議量少,建議每日3粒),係定 ...
你仔同我仔差唔多大, 應該一日一粒OK 喎.
之前問代理佢話剩係想佢專注D一日一粒就得,

反而我仔宜家唔係好肯食, 我差唔多2日先比佢食一粒,
不過佢話唔想食我話要食佢都肯食,
覺得佢越大越聽話,放學一返黎就做功課,
應該唔多關魚油丸事, 似係越大個越懂事.
不過都係成日做野好LUP, 朝早起身唔會第一時間刷牙洗臉,
要叫好多聲先做.

遲D CAC 約到就可以做評估係咪ADHD.

Lam3Tai  係呀,差不多大。如無記錯,inserts寫每日可3粒。  發表於 15-6-8 18:10

回覆:英國 Vegepa 魚油丸 - 專注力不足, 有冇家長比小朋友食緊

請問有冇港島區媽媽可以$198讓一盒原味俾我?我都想俾我仔試下,唔該晒