用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 滙基書院(東九龍)交流區
樓主: joyce0125
go

滙基書院(東九龍)交流區

bobolo 發表於 14-8-14 14:13
我囝C班!你呢?

HI, 大家好呀^^

我個仔都係C班喎以後多多交流

生氣是拿別人做錯的事來懲罰自己!

你們好,我兒子是 1E 班。
上了一星期多的 enhancement programme, 識了些新同學仔,见他都頗開心。
但這英文課程好像比較深?

請問滙基書院是否不只一間連繫小學?

Hello ! 我女是1B班

想請問大家知不知道中文有沒有分班上堂?

求請問功課量如何?
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

請問一下 朋友的囡兒今年升小六  準備選校 這校有什麼要求 收生要求點呢?
個小朋友 平時中英常3科B 數學不穩定 C或D

請問是否可申請長期住宿舍? 知唔知幾錢一個月?

回覆:東九匯基交流區

開放日時學生講4800一個月包食宿費!點解要長期留宿?

宿舍費用今年是 $4800 一個月.
至於住宿,學校規定每位中一生要住宿一個學期。
由於宿位並不充裕,同學也可跟學校申請長期住宿,學校會視乎情況再批核。

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

最快幾時放榜?

dorismama 發表於 15-2-17 11:07
開放日時學生講4800一個月包食宿費!點解要長期留宿?

都係問吓啫。。。覺得住宿舍個人會獨立D

不過我唔係匯基家長, 阿仔只係今年考咗, 等梗消息
但都無乜機囉。。

我都想知.

我覺得如果中學交流區可以好像小學那樣分區分學校會清晰很多,我想反映俾意見但又唔知用咩方法,唯有借這地方發表,唔好意思.

上年好似是在11-22 Aug

+3金熱血 貢獻勳章

loy211 發表於 15-4-13 16:01
我覺得如果中學交流區可以好像小學那樣分區分學校會清晰很多,我想反映俾意見但又唔知用咩方法,唯有借這地方 ...
可以去使用意見反映...http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=490

但睇返使用請況, 應該唔需要分區分學校...或者你可以提議好似出埠旅遊版咁樣加 tag 去分區....

+3金熱血 貢獻勳章

akina1230 發表於 14-2-8 19:14
住宿舍費用其實不算貴,因包括學生一日三餐、洗衫、熨衫和補習(每天規定時間在library做功課和溫習, 唔識 ...
即係好似攞衫去洗衣店咁樣, 校方有人幫手洗熨?

TwinWong 發表於 14-8-28 08:33
請問一下 朋友的囡兒今年升小六  準備選校 這校有什麼要求 收生要求點呢?
個小朋友 平時中英常3科B 數學不 ...

簡介會校長講到明"睇教育局名次, 只收第一組別(Band1)生", 如果您朋友的囡兒今中英常3科B 數學不穩定 C或D, 唔怕得罪講,恐怕非常有難度啊!(除非小學係神級小學, 又或者該小學考試試卷係考深過平均一般小學程度)

+3金熱血 貢獻勳章

小時了了 發表於 15-4-15 13:15
簡介會校長講到明"睇教育局名次, 只收第一組別(Band1)生", 如果您朋友的囡兒今中英常3科B 數學不穩定 C或D ...
個小朋友係14年升小六, 應該已經知道入唔入到啦